Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Zwangerschapsdementie: (g)een fabeltje?

Het concept zwangerschapsdementie is iets dat mensen blijft fascineren. Bestaat het nu eigenlijk of niet? Er is al veel onderzoek gedaan naar de veranderingen in de hersenen van zwangere vrouwen, maar de meningen blijven verdeeld.

Wie beweert dat zwangerschapsdementie uitgevonden is zodat zwangere vrouwen een excuus hebben voor al hun nonchalance en vergeetachtigheid, mocht eens een weekje met mij komen optrekken toen ik zwanger was. Ik heb aan den lijve mogen ondervinden wat dit woord betekent:

  • je eigen auto niet meer herkennen en in de verkeerde proberen instappen (ja zeg, hoeveel kans is er dat er drie grijze auto’s achter elkaar geparkeerd staan?
  • drie keer voorbij het appartement van je vader rijden, hem in paniek bellen en er dan nog eens voorbij rijden als hij al buiten staat om te tonen waar het is.
  • vol overtuiging je auto willen starten en dan beseffen dat je aan de passagierskant zit. En dan duurt het nog enkele seconden voordat je doorhebt wat het probleem precies is.
  • rare zinsconstructies maken die nergens op slaan, maar het idee hebben dat jij zelf wel verstaanbaar bent.
  • naar het zwembad gaan en beseffen dat het zich niet meer bevindt waar het de keren daarvoor lag. En ervan overtuigd zijn dat ze het zwembad hebben verplaatst!
  • achteruit rijden, de sensoren horen maar niet meer weten wat dit wil zeggen. Met als gevolg een te dichte kennismaking met je eigen garagepoort.

 

Naar het schijnt zou dit wel weer over gaan na de bevalling. Maar ik vrees dat ik alvast mijn plaatsje in rusthuis Avondzon zal mogen reserveren, want drie jaar na datum draag ik nog steeds de sporen mee van dit probleem.

5 Antwoorden op “Zwangerschapsdementie: (g)een fabeltje?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *