Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Working parents day! Hoe ik de balans vind (zoek) tussen werk en gezin

Vandaag is het (zoals elk jaar op 16 september) Working Parent’s day. Vreemd om daar een speciale dag voor te reserveren, want hier is het zo’n 4 dagen per week van dat. Maar toch fijn dat er stilgestaan wordt bij dit “fenomeen”. Want ik ken niemand die het gemakkelijk vindt om werk en gezin te combineren. (Er is trouwens ook een “Stay at home mom” dagje, op 3 november 😉 Want ook dat lijkt mij een hele uitdaging.)

De balans tussen werk en gezin zoeken is toch iets waar veel ouders mee worstelen. Vooral het concept “tijd tekort” staat daarbij nogal centraal. Je hebt immers na je werkdag nog een tweede werkdag en ook die zit nog vol to do’s.

Om dit allemaal vol te houden, is het belangrijk om genoeg rustmomenten voor het gezin in te bouwen. Door de week wordt er hier sowieso niets meer gepland ‘s avonds. Het helpt wel dat de kindjes nog te klein zijn voor naschoolse activiteiten door de week. Maar ook veel weekends houden we bewust vrij om uit te blazen. Een volgeplande week, daar wordt niemand van ons happy van.

Het werkregime aanpassen was hier ook noodzakelijk om rust in huis te krijgen. Zowel De Man als ik werken nu allebei viervijfde (hij met ouderschapsverlof, ik met tijdskrediet – zodat ik mijn ouderschapsverlof kan houden voor een volledige maand in de zomervakantie).

Op maandag en vrijdag werk ik een halve dag, op dinsdag en donderdag doet hij hetzelfde. Zo hebben we tijd genoeg om op het gemakje De Dochter naar school en De Zoon naar de crèche te brengen, én om ook weer om 15 uur (ja, extreem vroeg!) aan de schoolpoort te staan. Op woensdag zijn er dan grootouders/meters/andere familieleden naar keuze om de boel te redden. Een netwerk is dus o zo belangrijk om het allemaal geregeld te krijgen.

Zelfzorg vind ik ook een belangrijk gegeven in de work/life balance. Het is niet voor niks dat je bij een vliegtuigcrash als ouder eerst je eigen zuurstofmasker moet aandoen, en dan pas dat van je kind. Planning (of beter: gedeelde google calender) is dan het codewoord. Zo kan je altijd zien of je partner die avond al iets te doen heeft.

Als er op zondagnamiddag niets is gepland, brengen we de kindjes naar de grootouders. Win-win voor iedereen! Zij worden daar rotverwend, de grootouders zijn blij om hen te zien en voor ons is het feest. Zo hebben we allebei tijd voor onze hobby: De Man gaat fietsen en ik slaap 🙂

Eens een paar overuren terugnemen op een moment dat er niemand thuis is, dat kan ook zo’n deugd doen. In het begin had ik het moeilijk met het schuldgevoel dat hierbij toch altijd in mijn achterhoofd hing. Maar eens gaan sporten (of net lekker luieren), of het eten alvast klaarmaken, zorgt voor meer rust en daar wordt iedereen vrolijker van. Happy wife, happy life!

Omdat er elke avond gegeten moet worden, is het fijn om ook dat onderdeel een beetje te organiseren. Wij werken al jaren (voordat er kinderen waren zelfs) met een weekmenu. Op zaterdag alle boodschappen in huis en de rest van de week geen zorgen meer. Brood vries ik in porties in, dus zelfs naar de bakker gaan is niet altijd meer nodig. Degene die het eerste thuis is, kookt. Af en toe laten we Hello Fresh eens komen, maar qua tijdwinst is dat hier eigenlijk geen meerwaarde. We doen het dan vooral om nieuwe gerechten te leren kennen.

Vooruit koken of dubbele porties maken, helpt hier enorm bij het verlichten van de avondrush. Op zondagmiddag bvb. een ovenschotel maken voor maandag en dinsdag, op de avond voor een drukke dag al wat groenten koken voor de volgende dag of ‘s morgens patatjes koken voor ‘s avonds (mijn ochtend duurt drie uur aangezien De Zoon om 5 uur wakker is, het heeft zo zijn voordelen).

De rest van het huishouden, daar begin ik door de week zelfs niet aan. Gelukkig is er wel wekelijks een poetshulp, zonder zou ik dat niet redden. Zondag is wasdag en vrijdag strijkdag (het minimale, want ik vind dat zoiets nutteloos.)

De kindjes in bad doen, doen we altijd samen. Dat geeft ons de gelegenheid om nog wat was uit de droogkast weg te werken, snel de douche of WC te poetsen of een bed op te maken. Time is money 🙂

En verder is het gewoon ploeteren en af en toe eens de boel laten voor wat hij is. Ik kan dat eigenlijk vrij goed, voor mij moet het niet perfect zijn. Totdat er plots onverwacht iemand aan de deur staat natuurlijk. Maar gelukkig heb je dan altijd het ultieme excuus: sorry voor de rommel, de kindjes weet je wel… Ook al was het in het pre-kindertijdperk bijna even rommelig. Loslaten dus!

 

Hoe regelen jullie het huishouden/werk/gezin?

 

 

4 Antwoorden op “Working parents day! Hoe ik de balans vind (zoek) tussen werk en gezin”

  • Haha, dat ken ik. Dan staan ze daar onverwacht en denk je: toeme, ik had beter nog wat opgeruimd 😂.
    Wat zalig zo die uurtjes alleen. Dat heb ik hier bijna nooit. Een een halfuurtje als papa ze eens mee neemt naar de winkel. Ik maak ook een lijst voor de boodschappen, elke dag naar de winkel dat lukt hier niet.

  • Alweer een herkenbare blogpost! Zo’n ‘stay at home’-mom, ik zou dat echt nooit kunnen zijn. Ik heb de uitgaging van werken nodig om mezelf goed te voelen. Zelf werk ik 4/5, en mijn man voltijds (met nog een zelfstandig bijberoep). Onze dochter gaat nu nog naar de crèche, maar het zal goochelen worden eens ze naar school moet… Wij hebben helaas geen netwerk in de nabije omgeving, maar tot nu toe hebben we alles altijd wel geregeld gekregen. Al zijn we allebei doodop na twee jaar :-).
    Ik geniet keihard van even helemaal alleen thuis zijn. Meestal trap ik dan in de val van ‘snel dit en dat klusje opknappen, of nog even opruimen’, terwijl ik beter iets voor mezelf zou doen. De dagen verlof die ik nog over heb dit jaar zal ik toch minstens voor de helft voor mezelf reserveren!

    • Ik ben deze zomer een maand stay at home mom geweest en zoals je op mijn blog kon lezen, was dat geen succes :p Echt respect voor al die ouders die dat wel kunnen. Goed voornemen om de helft van je resterend verlof nog te reserveren voor jezelf! Nu nog waarmaken én zonder schuldgevoel 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *