Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Wat niemand mij vertelde over zwanger zijn

 

De tijd van zwanger zijn, bevallen en newborn baby’s ligt al lang achter mij. Toch herinner ik me nog haarfijn hoe intens deze periode als jonge vrouw is geweest. Daarom deel ik als ervaringsdeskundige graag enkele tips voor toekomstige zwangeren. Want neem het van mij aan: niet alles is rozengeur en maneschijn.

Niemand heeft me ooit verteld dat:

 • ik in tranen zou uitbarsten bij een reclame voor pampers, of water waarbij baby’s op rolschaatsen ronddansen.
 • je een zesde zintuig ontwikkelt om overal moeiteloos de wc te vinden.
 • de suikertest niet zo lekker is als hij klinkt.
 • iedereen me zou aanspreken met het moederlijk meervoud: hoe gaat het met jullie? Zijn jullie niet te moe? Eten jullie genoeg?
 • door de hormonen je hersenen inkrimpen en dat is er dan ook aan te merken (zie hier).
 • mijn buik opeens publiek bezit zou worden en iedereen er zomaar naar zou graaien.
 • ik constant honger zou hebben.
 • een zwangerschapsjeans zoooo comfortabel is. Waarom maken ze die dingen niet gewoon ook voor niet-zwangere vrouwen?* Een gat in de markt als je het mij vraagt. Ik draag nog steeds mijn zwangerschapsjoggingbroek.
 • ik de babymatentabel met bijhorende leeftijden volledig uit het hoofd zou kennen, maar vroeg me niet hoeveel de vierkantswortel van 36 was.
 • ik zo moe zou zijn dat ik gewoon middenin een vergadering in slaap zou vallen.
 • een trap opgaan voelde zoals een bergbeklimming.
 • je tijdens een zwangerschap enorme sympathie voelt voor de schildpad.(#nietmeerkunnenopstaanvanuitlighouding)
 • ik mijn eigen lichaam niet meer zou kunnen inschatten: overal waar ik voorbij kwam, viel er wel iets, stootte ik ergens tegenaan of dacht ik dat ik nog net ergens tussen kon maar helaas… In het ergste geval viel ik gewoon zelf om.
 • ik culinaire combinaties zou ontdekken zoals tonijn met aardbeien, eiersla met hagelslag of ijs met komkommer.

 

*Ah neen, ik weet toch waarom: heel sexy is zo’n ding niet. Er zouden dan gewoonweg geen zwangerschapsbroeken meer nodig zijn aangezien er geen baby’s meer zouden verwekt worden.

 

2 Antwoorden op “Wat niemand mij vertelde over zwanger zijn”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *