Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Vrijdag lijstjesdag! Wat ik vergeten was na mijn eerste baby, en niet meer zal missen na mijn laatste

Vrijdag is lijstjesdag! En lijstjes en ik, dat is een match made in heaven. Vooral genummerde. Vraag me niet waarom: iedere gek zijn gebrek. Daarom deel ik graag af en toe een lijstje met jullie. Deze week: Wat ik vergeten was na mijn eerste kind, en niet meer zal missen na mijn laatste.

Ik ben geen babymama, dat heb ik hier al genoeg uitgeroepen. Hoe meer zelfstandigheid, hoe liever ik het heb. Ik ben ook niet zo’n mama die bij elke foto van haar kinderen #stopdetijd schrijft, of die elk jaar op de geboortedatum vol nostalgie haar bevallingen herbeleeft. Ik ben net blij dat ze ouder worden. Deze dingen ga ik alleszins niet meer missen:

 1. Het gesleur met de maxicosi. Het is en blijft een verschrikkelijk lomp ding! Voor mij was het aftellen naar de dag dat ze in een autostoeltje konden.
 2. De slapeloze nachten. Ik stond twee keer achteraan in de rij toen de slaapcapaciteiten werden uitgedeeld. Ik was al bijna vergeten dat je het gevoel hebt in Guantanamo te zitten als een baby je elk halfuur wakker maakt. Vermoeidheid maakt een ander mens van je.
 3. Hoe verschrikkelijk moeilijk het is om een baby zijn neusje te spoelen. En hoeveel snot baby’s kunnen hebben! Winter en zomer, snottebellen zijn een vaste waarde in babyland.
 4. Hoe weinig tijd je dat eerste jaar hebt. Ik mis het niet, wanneer vijf minuten ongestoord douchen aanvoelde als een mini-wellness.
 5. Hoeveel kakapampers zo’n klein ding kan produceren. Poonami!
 6. Niet weten wat ze nodig hebben. Als moeder wordt er van je verwacht dat je bij een bepaald huiltje weet wat ze willen. Mijn kinderen huilden gewoon altijd op dezelfde manier. En ik moest maar raden wat er aan de hand was.
 7. Wat een gevecht het kan zijn om een pamper te verwisselen.
 8. Tandjes krijgen. Slapeloze nachten, hangerig zijn en machteloos moeten toekijken hoe ze afzien.
 9. Kolven. Geen verdere uitleg nodig zeker?
 10. Je dagen indelen naar dutjes en eetmomenten.
 11. Hoe vaak ze in die eerste winter ziek worden.
 12. Hoe je een groentepapje maakt. Hoeveel patatjes t.o.v. groente? En hoeveel vlees? Chance dat Kind en Gezin hiervoor een brochure had gemaakt. Met deze groentepapjes-voor-dummies kan je niet missen.
 13. Hoe zielig het is als ze gevaccineerd moeten worden.
 14. Hoe gemakkelijk ze in slaap vallen bovenop jou en hoe schattig het is als ze dan snurken en hoe lekker dat hoofdje ruikt (Ok, dat ga ik wel een beetje missen.)
 15. De mini-kleertjes waarin je hen moet wurmen. En hoe cute ze tegelijk zijn in een “grote mensen outfit”.

 

Wat mis jij niet, of net wel, aan de babytijd?

15 Antwoorden op “Vrijdag lijstjesdag! Wat ik vergeten was na mijn eerste baby, en niet meer zal missen na mijn laatste”

 • Ik mis dat je ze ongestoord kan knuffelen (zonder dat ze tegenpruttelen) en dat Zwitsalgeurtje. Maar het is inderdaad gemakkelijk als ze groter worden ๐Ÿ˜Š. Leuke blog!

  • Oooh ja het knuffelen! Al heb ik wel tenminste al 1 knuffelbeertje, maar het is idd wel op hun vraag. En de geur opsnuiven, dat zie ik me ook nog doen bij wildvreemde baby’s haha.

 • Punt 1 snap ik dus nooit. Een Maxi-Cosi is een autostoel die je ook kรกn dragen aan je arm of op een onderstel kan zetten. Een autostoel is alleen een autostoel. ๐Ÿ˜› Ik heb mijn jongens dan ook zolang mogelijk in een Maxi-Cosi vervoerd als ze occasioneel eens in een auto zaten (totdat ze een jaar waren of zo, of misschien zelfs anderhalf). Een Maxi-Cosi is immers veelzijdiger. Als ze in de auto in slaap vallen, hoef je hen niet wakker te maken etc. Gewoon netjes de Maxi-Cosi op het onderstel van de buggy klikken. Easypeasy.
  Als je dat allemaal niks vindt, dan kan je toch de Maxi-Cosi gewoon als autostoel gebruiken?? ๐Ÿ˜›

  Ik heb ook het geluk dat ik punt 8 en 11 helemaal niet herken. Misschien staat mij de komende winter wel veel ellende te wachten: de eerste winter waarin ze naar school gaan.

  En punt 12 klinkt voor mij als nagels op een krijtbord. ๐Ÿ˜€ De “regeltjes” van K&G komen helemaal niet overeen met de info die gegeven wordt door WHO, LLL… Gigantische porties caloriearme prutjes, no thanks. ๐Ÿ˜‰

  • Hihi dat was het probleem net voor mij: je KAN hem alleen als autostoel gebruiken, maar juist omdat je ermee kan rondlopen ook, is het verleidelijk om ermee te sleuren tot je een rugprobleem hebt :p

   De papjes waren een must, want rapley werkte voor geen meter met mijn gulzigaardjes ๐Ÿ™‚ Rond een jaar dan wel stukjes en toen ging het beter.

   En voel je maar gezegend met punt 8 en 11 ๐Ÿ˜‰

   • Oh, maar WHO staat niet echt achter Rapley op 6 mnd, hoor. ๐Ÿ™‚ Ik had het eerder over de portiegroottes en de samenstelling. K&G raadt portiegroottes aan die niet bijzonder interessant zijn (zeker niet met het oog op het behouden van borstvoeding) en ook die verhouding van aardappel versus groente zorgt voor erg caloriearme hapjes.

 • Ik zit momenteel volop in de babytijd, en kan alvast zeggen dat ik ook geen babymama ben!

  Ik heb net je blog ontdekt en heb met veel plezier je voorbije posts gelezen. Je schrijfstijl (met een mooie dosis sarcasme) is helemaal mijn ding!

 • Oja, al-le-maal! Ik was ook echt geen babyama, maar het was wel handiger toen ze nog niet overal op en onder en tussen kroop ;-). Wij zitten met een tweejarige, en hoewel er nog vaak genoeg driftbuien zijn, vind ik eigenlijke elke dag leuker en leuker worden. Vooral het babbelen, en zij die kan aangeven wat ze wil of bedoelt, zodat ik niet meer moet gokken wat er mis is…

  • Hihi ja, hen ergens neerleggen en weten dat ze daar 10 minuten later nog steeds liggen, is ook wel een zaligheid ๐Ÿ™‚ Dat zelf vertellen wat er is vind ik ook een enorm voordeel! Gedaan met de checklist pamper/honger/mamahonger/knuffel/te warm/te koud afvinken.

   • Haha, dat vond ik net het handige aan borstvoeding: je hebt die checklist bijna niet nodig. Honger? Bv! Mamahonger? Bv! Knuffel? Bv! Te koud? Bv! Pijntje? Bv! Moe? Bv! ๐Ÿ˜› Easypeasy (met mijn jongens, toch)!
    Het is hier in de hele babytijd hooguit 2x voorgevallen dat bv niet de oplossing was, haha. Dat waren de twee keren dat ik met een baby op spoed zat (eerste keer allergische reactie, tweede keer op het hoofdje gevallen).

 • Ik kwam hier terecht via Fieke en moest inderdaad een paar keer knikken! Wij hebben รฉรฉn kindje (en houden het daar ook bij), maar ik weet wel dat ik bij een tweede de babytijd zo rap mogelijk voorbij zou willen zijn. De eerste keer is het allemaal leuk, maar ik vind het toch fijner en makkelijker (op een andere manier dan) vanaf 1 ร  2 jaar. Alhoewel, die geur, zoals je zelf schrijft, of dat lekker knus samen op de bank slapen: dat zou wel eens een namiddag mogen terug komen. ๐Ÿ™‚

  • Fijn dat je hier komt meelezen ๐Ÿ™‚ Klopt helemaal wat je schrijft. En eens ze naar school gaan en zoveel bijleren, wordt het alleen nog maar leuker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *