Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Wanneer middagdutje afbouwen?

Baby’s en slaap, het moet één van de meest gegooglede dingen zijn bij jonge ouders. Als ik zelf eens in mijn zoekgeschiedenis kijk, kom ik vragen tegen als:

  • slaapschema baby 6 maanden
  • hoeveel dutjes doet een baby van 10 maanden?
  • hoelang slaapt een baby van 1 jaar?

En zo ook mijn laatste vraag: wanneer middagdutje afbouwen?

Op al deze vragen zijn er minstens evenveel verschillende antwoorden. Geen enkele baby is hetzelfde, en wat slaapschema’s betreft was het hier trial en (vooral veel) error. Een baby laat zich nu eenmaal niet in een mooi schema gieten, althans toch niet die van mij.

 

De Zoon (14 maanden) heeft trouwens nog elke dag een ander schema. Thuis doet hij nog twee dutjes, op de crèche kan hij het meestal volhouden tot de middag en doet er dan maar eentje. Groepsdruk, nu al?

De Dochter (bijna 3) sliep tot ze naar school ging nog dagelijks 2 à 3 uur na de middag. Op schooldagen was dit niet meer mogelijk (geen slaapklasje), waardoor de eerste weken echt hels waren. Na school viel ze al in slaap in de auto, of deed ze een dutje op de zetel. Ze was toen niet te genieten wanneer ze wakker werd en de rest van de avond was één en al drama. We hebben er dan onze missie van gemaakt om haar wakker te houden. Soms lukte dat, maar dan viel ze wel al om 18u als een blok in slaap. Geleidelijk aan bleef ze wakker en was ze pas rond 18u30/19u moe op maandag, dinsdag en donderdag. De andere dagen haalden we haar ‘s middags op en kon ze nog bijslapen.

Al dan niet een middagdutje doen, had ook geen enkele invloed op het uur van slapengaan ‘s avonds. Klokslag 19u lag ze er weer in, ook als ze van 12u tot 3u had geslapen. En ook als ze na school tot 17u in de zetel in slaap lag.

Een dreumes die nog twee dutjes doet en een kleuter die netjes tussen deze twee dutjes in slaapt, is heel onhandig als je er eens een dagje op uit wil trekken. Daarom besloten we dat het tijd was om te proberen de middagdut af te schaffen. De paasvakantie leek ons hiervoor ideaal.

De eerste dagen bleef ze goed wakker, maar was ze rond 16u dan wel heel moe. De dagen erna ging het steeds beter. Er waren dagen bij dat we na de middag op uitstap trokken en ze nog een halfuurtje in de auto sliep, maar op het einde van de vakantie leek het goed te lukken. Missie geslaagd – dachten we.

Toen vorige week de school opnieuw begon, waren we terug bij af. Dezelfde miserie als toen ze pas naar school ging dook weer op: doodmoe en onhandelbaar. We blijven dus zoeken naar wat werkt.

Wanneer middagdutje afbouwen? Ik zou het niet weten 🙂 Tips hoe jullie dit aangepakt hebben, zijn welkom!

Ik vermoed dat we pas een nieuwe poging gaan ondernemen in de grote vakantie. En dan hopen dat 1 september (of 3 september dit jaar) niet opnieuw roet in het eten strooit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *