Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Week van de Pleegzorg – Waarom ik trots ben om een pleegzorgwerker te zijn

Het is Week van de Pleegzorg. Dit houdt in dat er een aantal acties op poten worden gezet om Pleegzorg meer bekendheid te geven. Ik heb hier nog niet vaak (of misschien zelfs helemaal niet) over mijn job geschreven, maar deze gelegenheid kon ik niet laten voorbijgaan. In de loop van de week komen er interviews met verschillende partijen die betrokken zijn bij een pleegzorgsituatie. Vandaag schrijf ik over één van die partijen: de pleegzorgwerker.

Bijna drie jaar geleden begon ik als pleegzorgwerker bij Pleegzorg Limburg. Een plek waar ik me van in het begin helemaal thuis voelde, en waar ik al snel het gevoel had dat mijn werk echt een verschil kon maken voor gezinnen en kinderen. Ik wist al voor een groot deel wat Pleegzorg inhield, want wij hebben met ons gezin altijd pleegkinderen opgevangen. Meestal twee tegelijk zelfs, terwijl we al met vijf kinderen thuis waren. (Complete zotten waren het, die ouders van mij)

Toch heb ik dit wel als een verrijking ervaren. Als pleegzus heb ik geleerd om stil te staan bij “een gezin”, dat plots niet meer zo vanzelfsprekend was. Ik heb gezien dat ouders niet perfect moeten zijn en ook hun problemen kunnen hebben, los van hoe graag ze hun kinderen zien. Ik durf zeggen dat deze ervaring er mee heeft voor gezorgd dat ik maatschappelijk werk ben gaan studeren, dat pleegzorg mij heeft gemaakt tot wie ik nu ben.

Zo kwam begeleidster Sonja om de zoveel tijd eens bij ons langs om te babbelen, te spelen, koffie te drinken, problemen op te lossen, onzekerheden te benoemen… Toen al had ik het idee: later wil ik ook een Sonja worden. En kijk, zo’n twintig jaar later is me dat gelukt.

Kinderen aan een nieuwe thuis helpen, hen horen en een stem geven… het is de mooiste job die er bestaat. Maar het is uiteraard niet allemaal rozengeur en maneschijn: vaak is er ook een keerzijde, aangezien je zowel met het pleeggezin als met de ouders aan het werk gaat en de meningen over het kind kunnen verschillen. Het constante bemiddelen is een dagtaak op zich, want iedereen wil het beste voor het kind. Maar wat is dan het beste, natuurlijk?

Pleegzorgwerker zijn is niet alleen bemiddelen tussen ouders en pleegzorgers. Het is een kind een lach op zijn gezicht bezorgen. Het is opkomen voor een kind op school, in de jeugdrechtbank, bij de psychiater… Het is zoveel jaar later horen hoe blij een kind op dat moment is geweest met jou als begeleider.

Het is pleegzorgers steunen in de opvoeding van een kind dat niet “van hen” is. Hen op het hart drukken dat goed genoeg meestal ook echt wel goed genoeg is.

Het is samen teleurgesteld zijn als er afspraken niet worden nagekomen.

Het is een kind nieuwe kansen geven.

Het is levens veranderen.

 

Wie interesse heeft om pleegzorger te worden, kan terecht op de website van Pleegzorg Vlaanderen.

5 Antwoorden op “Week van de Pleegzorg – Waarom ik trots ben om een pleegzorgwerker te zijn”

  • Waw Sanne, zo fantastisch dat jij ook pleegzorgwerker bent. Jij kent het van binnenuit. Die meervoudige partijdigheid is een zware opdracht, mijn uitgangspunt was steeds dat het kind centraal stond. Ik heb het ook met hart en ziel gedaan. Soms zoeken vroegere pleegkinderen of ouders me op Facebook en het is zo hartverwarmend te horen dat ze het goed stellen. De pleegouders hebben een cruciale rol, maar misschien kan hè als begeleider hier en daar een duwtje geven, niet te hard, maar wel vasthoudend. Jij woont overigens in de buurt van mijn dochter, denk ik. Veel succes en maak maar veel reclame, want pleegouders zij laken het verschil voor een kind.

  • Leuk dat je dit ook gevonden hebt, toch een beetje een voorbeeld geweest voor mij 😉 Het kind centraal is inderdaad ook ons uitgangspunt. En soms botst dat met de visie van ouders of pleegouders. Maar dan weet je wel dat je het juiste gedaan hebt voor iemand die nog niet voor zichzelf kan opkomen. Heel mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *