Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Waarom ik iedere mama zou aanraden om de eerste week van het schooljaar verlof te nemen

Omdat De Zoon dit jaar aan zijn schoolcarrière begint, besloot ik mijn ouderschapsverlof voor de zomer zo te plannen dat ik de eerste week van september ook nog thuis zou zijn, zodat hij kon starten met halve dagen. Wat een luxe was dit! Verlof hebben en dus thuis zijn in die eerste week van het schooljaar was voor mij een serieuze eye-opener. Je voelt eigenlijk pas dat je in een ratrace leeft als je er even uit bent gestapt.

‘s Morgens twee kindjes knuffelen aan de schoolpoort, om daarna op het gemakje boodschappen te doen, naar de kapper te gaan, te lopen, lezen, zwemmen, wandelen, schrijven…

‘s Middags weer aan die schoolpoort staan (tien minuten te vroeg zelfs!) om hen daarna mee te nemen naar huis om samen te eten. Na het eten een gezamenlijk middagdutje in het grote bed, waar de tijd altijd een beetje leek stil te staan. Daarna naar het bos, naar speeltuinen die leeg zijn want iedereen zit op school, of gewoon met ons drietjes op de trampoline springen of voor de zoveelste keer 1,2,3… piano doen. Om te eindigen met fruitsla maken, pannenkoeken bakken of picknicken in de tuin. Wachten tot papa thuis komt (want daar blijf ik toch wel elke keer blij om) en rustig aan de avond beginnen, want ik had natuurlijk in de voormiddag al gekookt.

Jullie weten dat ik geen fan ben van meligheid, maar het was oprecht de mooiste week van de hele zomer. Omdat ik geen ochtend- en avondrush had, omdat ik er echt voor hen kon zijn en toch ook tijd had voor mezelf, en omdat mijn hart uit elkaar spatte toen ik ‘s morgens twee boekentasruggetjes hand in hand door die poort zag huppelen.

Ik heb hier al vaak geroepen dat ik geen goeie thuisblijfmama zou kunnen zijn, maar verdorie, wat zou ik talent hebben voor een carrière als halftijds werkende schoolpoortmama.

 

 

5 Antwoorden op “Waarom ik iedere mama zou aanraden om de eerste week van het schooljaar verlof te nemen”

  • Hier werk ik ook halftijds. Casper is bij mij als ik thuis ben, maar het is ook genieten als de andere twee op school zitten. Meer tijd voor alles. En ‘s middags komen ze ook thuis eten, gezellig.

  • Ik heb vorig jaar exact hetzelfde gedaan. Bewust de eerste twee weken zelfs van het nieuwe schooljaar vakantie genomen omdat Tuur toen voor de eerste keer naar school ging. En eerlijk, dit jaar heb ik dat niet gedaan en eigenlijk mis ik dat wel. Dus ik snap je helemaal 🙂

  • Ik ben geen ochtendmens. Met enkel de ochtend vrij zou ik die tijd zo verkwanselen. en omdat ik niet graag vroeg opsta zou ik ze dan liever namiddagen naar school sturen dan ochtenden. En van huishoudelijke taken raak ik zo gefrustreerd dat ik liever ga werken in feite. Dus nee, dit lijkt me helemaal niet aanlokkelijk. ‘k Spaar mijn verlofdagen altijd om weg te gaan. ‘k Ben geen thuisblijver. Daar ligt altijd werk en dat geeft me geen rust (…eigen schuld dus als ik altijd wegga, ik weet het).

    Maar ‘k was wel blij dat toen mijn oudste met school begon, ik net in moederschapsrust was van de jongste en ik dus ook wel mooi op tijd aan school kon staan en die transitie zo kon vlotter maken. Bij de jongste was dat niet meer nodig want die kende school al door en door van zijn broer op te halen, schoolfeesten mee te maken enz, en die liep gewoon in kielzog van broer mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *