Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Vrijdag lijstjesdag! Wat onze kinderen nooit zullen kennen

Vrijdag is lijstjesdag! En lijstjes en ik, dat is een match made in heaven. Vooral genummerde. Vraag me niet waarom: iedere gek zijn gebrek. Daarom deel ik graag weer een lijstje met jullie. Deze week: 12 dingen die kinderen van deze tijd nooit zullen kennen

Vroeger, toen mensen nog niet in hashtags praatten en kids gewoon kinderen waren, gebeurden er dingen die je nu niet voor mogelijk zou houden en bestonden er voorwerpen waarvan je het bestaan al vergeten was. Kinderen die nu opgroeien kennen deze fenomenen niet meer:

 

1. Doelloos zappen

Omdat er niks op TV was. Nu is er “nooit niks” meer op TV, dankzij de digicorder en Netflix. Een gemiste kans, want door het zappen bleef je wel eens hangen bij programma’s die je er anders nooit zou uitkiezen. En dat zowel voor hersenloos entertainment (zeetongen en bakvissen!) als voor een interessante documentaire op National Geographic. Toch zou ik de digibox niet meer kunnen missen, voor mij is uitgesteld kijken dé uitvinding van deze eeuw.

 

2. Hoe lang het duurde om iets af te spreken

Een afspraak plannen door twintig keer heen en weer te sms’en met verschillende mensen… zeer tijdrovend. Waar was Doodle in mijn tijd?

 

3. Het geluid van een modem

Of het woord modem überhaupt. En dat de rest van de familie dan lastig was, want niemand kon nog bellen. Noodgevallen bestonden toen ook nog niet. De wereld moest maar blijven stilstaan tot de modem terug werd uitgetrokken.

 

4. Wachten (en daarbij NIETS doen)

In een wachtrij staan zonder smartphone, wat deed je daar dan? Een beetje rondkijken naar andere mensen, eens diep zuchten of een andere keer terugkomen. Nu is wachten bijna een feest, met dat internet binnen handbereik.

 

5. Shoppen in een bakstenen winkel

Tot een vrije dag moeten wachten om iets te kunnen kopen: ik kan het mij moeilijk voorstellen, maar toch was dat zo in onze kindertijd. Ik zou het online shoppen echt niet meer kunnen missen, mijn kinderen zouden anders altijd in te korte broeken rondlopen omdat ik nog niet in de winkel geraakt ben 🙂

 

6. Een telefooncel

Hoe tof was dat: op vakantie gaan en niet bereikbaar zijn voor het thuisfront. Jij moest hen bellen, vanuit een telefooncel. En niet te lang, want dat kostte nogal een pak geld. Minder tof voor onze ouders, besef ik achteraf. Ik ben toch blij dat mijn kinderen bereikbaar zullen zijn wanneer ze hun eerste tripjes alleen maken.

 

7. De encyclopedie

Een spreekbeurt maken, dat was vooral veel opzoekingswerk. Naar de bib gaan, boeken bij elkaar zoeken en bladeren maar. En dan ook nog eens alles opschrijven MET DE HAND. Dan is het nu toch een pak makkelijker, in pyjama van achter de computer.

 

8. Telefoonboek

Een nummer opzoeken in het telefoonboek, hoe moet dat ook alweer? Eindeloos bladeren! Je zal maar de pech gehad hebben om een Janssens of Peeters te moeten opzoeken.

 

9. Krantenartikels uitknippen voor school.

Of een dreigbrief maken in krantenletters. Top entertainment!

 

10. Verdwalen

De weg moeten vragen aan een vreemde, komt dat nog voor? Tegenwoordig heeft iedereen Maps of Waze en vind je met de GSM in de hand overal de weg. Tweede beste uitvinding van deze eeuw, me dunkt.

 

11. Op tijd komen

Vroeger kon je de persoon waar je mee afgesproken had niet verwittigen, dus iedereen kwam op tijd. Een academisch kwartiertje is tegenwoordig de standaard en als het nog later wordt, stuur je toch gewoon een berichtje? Heel lastig voor mensen die de irritante karaktertrek hebben om overal te vroeg te komen (check).

 

12. Analoge fotografie

Een foto laten ontwikkelen en pas twee weken erna weten hoe je erop stond… dat kan je je in het selfie-tijdperk gewoon niet meer voorstellen. Ik herinner mij nog dat ik ooit tijdens een vakantie als tiener mijn nichtje een foto van mij liet maken in bikini, zodat ik eens zou zien hoe fabulous ik eruit zag aan het zwembad. Een chance dat ik die foto pas na de vakantie kon zien, want ik had me vast niet meer in bikini durven vertonen.

 

Wat missen jullie net wel of net niet aan jullie kindertijd?

 

 

2 Antwoorden op “Vrijdag lijstjesdag! Wat onze kinderen nooit zullen kennen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *