Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Vrijdag lijstjesdag! Wat ik alleen doe om mijn kinderen een plezier te doen

Vrijdag is lijstjesdag! En lijstjes en ik, dat is een match made in heaven. Vooral genummerde. Vraag me niet waarom: iedere gek zijn gebrek. Daarom deel ik graag weer een lijstje met jullie. Deze keer: de dingen die ik doe omdat het leuk is voor de kinderen.

Activiteiten doen met je kinderen is één van de leukste dingen aan het ouderschap. Je wordt terug gekatapulteerd naar je eigen kindertijd, en elke ouder wil graag met zijn kinderen dingen opnieuw doen die hij toen zelf leuk vond. Ik schrijf zeker nog eens een post over welke activiteiten ik als kind geweldig vond en als volwassene nog steeds minstens even leuk vind, maar vandaag sta ik eens stil bij het omgekeerde: wat vind ik eigenlijk zelf niet zo leuk, maar doe ik toch omdat zij het fantastisch vinden?

 

1. Studio 100-parken bezoeken

Mijns inziens zijn er veel leukere parken dan die van Plopsa, maar er is er geen enkele waar mijn kinderen zo enthousiast worden van het ontmoeten van de figuurtjes.

 

2. Knutselen

Kleien, schilderen, tekenen, knippen, kleuren… het is écht niet aan mij besteed. Maar kinderen doen meestal niks liever. Dus schakel ik toch minstens elke week die denkbeeldige creativiteitsknop aan.

 

3. Zwemmen

Of beter: op de rand van een babybad zitten samen met tien andere, even ongemakkelijk schuifelende ouders. Vreselijk! Terwijl ik ‘echt’ zwemmen, met baantjes en al, wel heel graag doe.

 

4. Ouder-kind yoga

Yoga heeft op mij een omgekeerd effect: ik word er enorm zenuwachtig van. Maar ik heb twee kinderen die dat heel graag doen en als ik hen dan zo hard zie genieten van het contact met mij, doe ik die oefeningen met plezier mee.

 

5. Een zandkasteel maken

Ik ben graag op het strand met hen om te spelen in het water, schelpen te zoeken, te wandelen… maar echt dingen bouwen met zand is niet mijn favoriete activiteit.

 

6. Samen koken of bakken

Plakkerige handen,  een ontploffing op mijn kookeiland, en alles duurt twee keer zo lang. Maar die besmeurde, voldane snoetjes achteraf maken wel veel goed.

 

 

Waar zijn jullie geen fan van, maar doe je toch voor je kind?

7 Antwoorden op “Vrijdag lijstjesdag! Wat ik alleen doe om mijn kinderen een plezier te doen”

 • Naar een zwempretpark gaan! Ik hou van zwemmen en als ze baby was vond ik het ploeteren wel leuk. Maar nu ze ouder wordt en al die glijbanen wil uitproberen waar ik de kriebels van krijg… of het slagwaterbad! Brrrr…. gelukkig wil papa daarin het voortouw nemen, terwijl ik dan het slachtoffer ben om de rollercoasters te doen in de pretparken. Altijd weer blij om heelhuids mijn voeten terug op de grond te kunnen zetten. Vreselijk allemaal 😆 of nog zoiets: een indoor speelplein! Aaaargh 🙈 de drukte, het lawaai, het gejengel na een uurtje omdat het haar zelf te veel wordt maar dan toch echt niet naar huis willen, het vastzitten in de hoogste toren waarna je je in allerlei bochten moet wringen om in tunnels van lilliputterformaat je kind er te gaan uitvissen (en ondertussen je te pletter zweten omdat je een beetje last hebt van claustrofobie). Nope, geen fan van. Of ook: gepakt en gezakt als een muilezel kind, tent, buggy, speelgoed, frigobox van parking naar t strand sleuren om daar in de brandende zon nog je tentje te beginnen opzetten met een ongeduldige kleuter erbij om dan als beloning sandwiches met zand te mogen eten. Ooooh ja, heerlijk! 😝

  • Met de zee ben ik het helemaal eens! Sinds kort heb ik wel ‘the joy’ van binnenspeeltuinen ontdekt. Ik zet me er gewoon naast met een boek, dat gekrijs vind ik nog te doen, een soort monotoon achtergrondmuziekje haha!

 • Het leuke hier is dat de dingen die J. graag doet niet zo erg zijn voor mij: lezen, knutselen, helpen koken, … Alleen lijkt er aan haar energie geen einde te komen, en aan die van mij helaas wel.
  En van zwemmen begrijp ik het heel goed. Baantjes trekken doe ik heel graag, maar een beetje ploeteren, daar vind ik niks aan…
  Ik hoop dat ze relatief rustige hobbies blijft hebben, want please spaar mij van een binnenspeeltuin!

 • Een strandvakantie. Zeker toen bleek dat de zoon ook geen fan is van het strand en pas de allerlaatste dag plezier begon te krijgen in het gooien van kiezelsteentjes. Volgende keer gaan we gewoon terug de bossen in :p

 • zwemmen en knutselen en speeltuinen bezoeken

  studio 100 pretparken heb ik tot nu toe nog helemaal kunnen vermijden en ik hoop dat ik het kan volhouden tot ze er gewoon uitgegroeid zijn.
  Binnenspeeltuinen heb ik ook nog kunnen vermijden tot nu toe. Dat doen ze met school of speelpleinwerking of verjaardagsfeestjes waar ik niet bij ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *