Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Vrijdag lijstjesdag! Waarom het geweldig is om mama te zijn van een kleuter

Vrijdag is lijstjesdag! En lijstjes en ik, dat is een match made in heaven. Vooral genummerde. Vraag me niet waarom: iedere gek zijn gebrek. Daarom deel ik graag weer een lijstje met jullie. Deze week: 12 redenen waarom kleuters de max zijn.

Nu ik een kleuter en peuter in huis heb, vind ik het alleen maar leuker worden. Het zorgen, raden wat ze nodig hebben en de volksverhuis die bij baby’s komt kijken, ben ik ontgroeid. Maar wat vind ik dan juist leuk aan een kleuter in huis? Hier zijn een aantal redenen:

 

1. Taal

Vanaf dat ze naar school gaan, gaat het ineens razendsnel met de taalontwikkeling. Wat er allemaal uit dat mondje komt en in hun hoofd omgaat, ik vind het hilarisch. Plots kan je hele gesprekken voeren of ze stellen grappige vragen.

 

2. Eigen identiteit

Ze beginnen beter te begrijpen wat ze willen (en vooral niet willen). Je begint op deze leeftijd hun interesses al goed te zien. Ze experimenteren en ontdekken volop. Heerlijk!

 

3. Meer zelfstandigheid

Het voelt niet meer alsof ze worden vermoord bij het aankleden of tandenpoetsen. De pampers zijn meestal ook de deur al uit, en ze kunnen zichzelf al eens entertainen. Voor de ouders wordt het dus gewoon makkelijker. Het slapen zou ook al beter moeten gaan, in theorie 🙂

 

4. Onbeperkte fantasie

Alles wat je vertelt, zullen ze geloven. Ze gaan volledig op in sprookjes, verkleedkledij en rollenspelen. De monsters onder het bed moet je er ook wel bij nemen, want door werkelijkheid nog niet te kunnen onderscheiden van fantasie, komen er heel wat angsten naar boven.

 

5. Uitbundig enthousiasme

Als ze enthousiast zijn over iets, zal jij (en de mensen binnen een straal van 5 km rond jou) het geweten hebben. Springen, roepen, in de handjes klappen… ze kunnen het niet wegsteken.

 

6. Aanhankelijk

Hoe “groot” ze ook al zijn, ze hebben nog heel veel nood aan knuffels en kusjes. Ze kunnen dit zelf aangeven en kruipen dan spontaan op je schoot. Plakken maar!

 

7. Sociaal

Ze leren in deze fase met hun leeftijdsgenootjes omgaan. De eerste playdates (en bijhorende ouders) dienen zich aan. Ze hebben nog een basisvertrouwen in alle mensen en staan open voor nieuwe ontmoetingen.

 

8. Nieuwsgierig

Kleuters willen alles te weten komen, dit is dan ook de periode van de waarom-vragen. Soms sta je dan wel eens met je mond vol tanden, maar zo weet je wel waar ze allemaal mee bezig zijn. Heel belangrijk voor hun ontwikkeling dus.

 

9. Het zijn mini-volwassenen

“Monkey see, monkey do.” Je kan niets doen zonder dat ze het gezien hebben. Een echte spiegel worden ze, wat bij momenten wel confronterend kan zijn. Zoals wanneer je gekke bekken trekt bij het opdoen van mascara, en er plots een miniversie van jezelf naast jou hetzelfde staat te doen. Terwijl ze op hakken balanceert en er vandoor gaat met je handtas.

 

10. Humor

Ik geef toe dat het meestal nog pipi/kaka humor is, maar nu leggen ze wel een eerste basis om mopjes te leren maken.

 

11. Verwondering

Een open mondje, we zien het hier dagelijks. Bij de eerste sneeuw, cadeautjes onder de kerstboom, een gigantische toren die ze zelf hebben gemaakt, een knutselwerkje… Ze vinden alles fantastisch.

 

12. Ze kennen geen schaamte

Ook al zorgt dit soms voor gênante situaties (“wat een dikke mevrouw!”), het is ontroerend hoe onbevangen ze nog zijn. Vooral tijdens het dansen is dat fantastisch om te zien. Ik word er zelf zo gelukkig van om haar de dag te zien afsluiten met Het Vliegerlied.

 

Wat vinden jullie zo geweldig aan een kleuter?

2 Antwoorden op “Vrijdag lijstjesdag! Waarom het geweldig is om mama te zijn van een kleuter”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *