Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Vrijdag lijstjesdag! Waarom elke mama bij een facebookgroep zou moeten zijn

Vrijdag is lijstjesdag! En lijstjes en ik, dat is een match made in heaven. Vooral genummerde. Vraag me niet waarom: iedere gek zijn gebrek. Daarom deel ik graag elke week een lijstje met jullie. Deze week: de 12 voordelen van een mamagroepje op Facebook.

Toen ik voor de eerste keer zwanger was, sloot ik me aan bij een groepje voor mama’s die in dezelfde maand zouden bevallen. En dan bedoel ik niet zo’n groepje waarin borstvoeding vs. flesvoeding-oorlogen ontstaan, maar eentje waar je echt iets aan hebt. Waarom?

 1. Steun. Al tijdens de zwangerschap konden we ons (bevruchte) ei kwijt bij elkaar over slapeloze nachten (en toen wisten we nog niet wat dat met een baby zou zijn!), rugpijn, misselijkheid… En niemand die je eens scheef bekeek of vond dat je overdreef. We were all in it together!
 2. Herkenbaarheid. “Oh dat is normaal?” “Heeft die van jou dat ook?” Oef!
 3. Samen wat aflachen. Dolle pret wanneer je kindje voor het eerst projectiel gekakt heeft (met bijhorende foto!) of wanneer je je veters niet meer kan strikken.
 4. Playdates. Het is niet altijd even praktisch te organiseren om met meer dan 30 mama’s (en minstens even veel kindjes) af te spreken, daarom zijn er per regio al wat playdates georganiseerd. Momenten waarop de mama’s kunnen bijpraten (en bij-eten!) en de kroost zich kan amuseren met kindjes van dezelfde leeftijd.
 5. Samen oplossingen zoeken. “Iemand tips voor…”, “Weet er iemand waar…” zijn zowat de meest gestelde vragen in het groepje. Altijd wel iemand die met dé oplossing komt aandraven.
 6. Problemen delen. Omdat er na al die jaren toch een bepaalde band is -en tegelijk ook een zekere vorm van anonimiteit- lijkt dat een ideale combinatie om je gal te spuien over alles waar je op dat moment mee zit. En neen, dat gaat dan niet alleen meer over het moederschap 😉
 7. Schaamteloos en eindeloos babyfoto’s spammen. Er zijn grenzen aan het delen van je babyfoto’s. Zelfs op je Facebookpagina kan je niet elk uur een zotte foto posten van wat je kindje al kan. “Oooh, hij kan al bravo doen!”, “Waaaw, hij klimt uit zijn park!” In het groepje wordt dit wel altijd met evenveel applaus onthaald.
 8. Cijfertjes delen. Na een bezoekje aan Kind en Gezin is er altijd iemand die even enthousiast reageert op gewicht, lengte en geslaagde testjes.
 9. Doktertje spelen. Symptomen beschrijven of foto’s tonen van de meest vreemde uitslag: er zijn altijd kindjes die het al eens hebben meegemaakt.
 10. Vergelijken en geruststellen. Dit is een gevaarlijke, maar in een goed groepje hoeft dit geen probleem te zijn. “Ooh de jouwe kan nog niet lopen op 17 maanden? Maar die van mij praat zo goed nog niet.”
 11. Tips en raad. Zonder “mijn” mama’s zou ik niet van het bestaan afweten van een snotzuiger of kamillosan doekjes. Zonder hen zou ik nog steeds niet weten welke draagzak het best bij mij en mijn kind paste. Ook vragen met een hoog tante Kaat-gehalte passeren vaak de revue. (Spoiler: het antwoord is meestal ossengalzeep!)
 12. Bereikbaarheid. Om 3u ‘s ochtends is is er altijd wel iemand wakker die ook aan het voeden is, van wie de peuter uit zijn bed kruipt of de baby zijn tut net heeft weggegooid.

Ja, lieve mama’s, ik heb het over jullie 🙂

Bedankt voor al die mooie jaren dat we samen al lief en leed gedeeld hebben!

 

8 Antwoorden op “Vrijdag lijstjesdag! Waarom elke mama bij een facebookgroep zou moeten zijn”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *