Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Vrijdag lijstjesdag! Mijn favoriete podcasts

Vrijdag is lijstjesdag! En lijstjes en ik, dat is een match made in heaven. Vooral genummerde. Vraag me niet waarom: iedere gek zijn gebrek. Daarom deel ik graag weer een lijstje met jullie. Deze week:mijn favoriete podcasts.

Ik ben vrij laat op de podcast-trein gesprongen (eigenlijk pas vorig jaar), maar ik ben mijn schade ruim aan het inhalen. Ik vind podcasts geweldig. De voornaamste reden is dat je ondertussen gewoon kan doen wat je al wou doen, en dat het dus eigenlijk geen tijdverspilling is (zoals naar vlogs kijken, dat kan ik dus echt niet). Ik luister podcasts vooral tijdens het sporten, koken en autorijden.

Ik heb al grondig moeten selecteren om mijn top 10 over te houden, want ik vind veel podcasts leuk, in heel uiteenlopende categorieën. Hier is mijn lijstje:

1. De Meeloper

Dit is een recente podcast met als host Sam De Bruyn. Het concept is uniek, toch alleszins in België en Nederland voor zover ik weet. Sam neemt deze podcast op tijdens het lopen met een bekende Vlaming. In het begin was het even wennen aan het ongefilterde gehijg, maar dat maakt het allemaal wel heel echt. De meelopers die de revue al passeerden zijn heel verschillende mensen: een politicus, atlete, zangeres, acteur en presentator passeerden al de revue. Er is één aflevering per week.

2. Ik ken iemand die

Een podcast over opvoeden die al een aantal jaar loopt. Drie Nederlanders hebben maandelijks een gesprek over heel uiteenlopende thema’s in de opvoeding. Het ene al wat serieuzer dan het andere. Ik heb me al ziek gelachen met de humor en het vermogen tot zelfrelativering van dit trio. (Beluister vooral de aflevering over de ideale kindervakantie en eten).

3. De 10 meest gegoogelde vragen

De podcast van Q-music waarin Maarten en Dorothee de tien meest gegoogelde vragen over bekende Vlamingen aan hen zelf gaan stellen. Ik vind het een geweldig concept, en heb bijna elke aflevering beluisterd.

4. Werk en Leven

Kelly en Anouck (hebben ze nog een familienaam nodig?) nemen je sinds 2018 mee in hun zoektocht naar het evenwicht tussen werk en privé. Elke maand halen ze een thema aan zoals plannen, geld, perfectie, focus… Twee topmadammen bij elkaar!

5. Man, man, man

Ik denk dat ik buiten de doelgroep val van deze podcast, maar net dat maakt het interessant. Drie mannen hebben gesprekken over hoe mannelijk ze eigenlijk zijn, en wat mannelijkheid in deze tijd nog waard is. Verschillende onderwerpen zoals vakantie, daten, vriendschap… worden aangehaald (eentje per aflevering). Je kan er als vrouw veel van opsteken over de denkwereld van deze vreemde diersoort 😉

6. Praktijkvader

Een opvoedingspodcast van een man, dat moet ook vrij uniek zijn. Jeroen de Jong nodigt elke maand een gast uit die iets komt vertellen over zijn kijk op het vaderschap. Het zijn altijd professionals die elke dag met dit onderwerp bezig zijn. Zo is er bvb. een aflevering met Jurgen Peeters (van het boek “Kinderen zijn geen puppy’s”.)

7. Het leven begint bij 40

Hoewel ik nog maar net kom piepen aan deur nummer 3, vind ik het toch interessant om te horen hoe veertigjarigen de overgang van 3 naar 4 hebben beleefd. Ik ben nu eenmaal een oude ziel haha 😀 De hosts van de podcast zijn Sven Ornelis en Anke Buckinx van radiozender Joe. Er zijn geen standaard vragen, het interview is op maat van de gast van die week.

8. Relaas

Dit een Vlaamse podcast zonder thema, alles is mogelijk. Elke week komt er iemand aan het woord met een bijzonder verhaal. Dat kan gaan van een date met Lesley-Ann Poppe, een mama met een postnatale depressie, flirten via Instagram… Deze podcast loopt al drie jaar dus er zijn al heel wat verhalen te rapen.

9. In mijn tijd was ‘t beter

Een heel mooi gesprek tussen verschillende generaties vrouwen (variërend van 14 tot 90 jaar) over hoe het er in hun tijd aan toe ging. Was het vroeger echt beter? Hoe kon je in de jaren ’40 je love interest ontmoeten? Is geloof nog belangrijk tegenwoordig?

10. Alledaagse vragen

Wie houdt van filosofische vragen, maar dan toegepast op het dagelijks leven, is hier aan het juiste adres. Er zijn nog niet zoveel afleveringen want de podcast bestaat nog maar een aantal maanden, maar ik ben wel fan.

Veel luisterplezier!

Hebben jullie nog leuke podcasts voor mij?

20 Antwoorden op “Vrijdag lijstjesdag! Mijn favoriete podcasts”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *