Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Vrijdag lijstjesdag! De fouten die ik als moeder maak

Vrijdag is lijstjesdag! En lijstjes en ik, dat is een match made in heaven. Daarom deel ik graag opnieuw een lijstje met jullie. Deze week: de fouten die ik als moeder maak.

Vanavond is er weer de jaarlijkse Foute Party van Q-music. Dat deed me eens stilstaan bij de fouten die ik zelf als mama maak, want hier bij ons thuis is het ook wel eens af en toe foute party.

We proberen het als mama’s allemaal zo goed mogelijk te doen. Toch is er bij iedereen de twijfel of dit wel goed genoeg is. Maar wat is ‘goed genoeg’ dan? Niemand die het weet… In elk geval maken we allemaal wel eens fouten (hoop ik). Hier zijn de meest voorkomende fouten die ik zelf maak.

 

1. Mijn geduld verliezen

Ik ben iemand die normaal niet eens kan wachten tot de timer van de microgolf op 0 staat, maar in het moederschap probeer ik me hierin toch wat te beheersen. Alleen zijn er bepaalde dingen die me triggeren, zoals traagheid of wanneer ik zelf moe ben. Dan is het zo moeilijk om rustig en beheerst te blijven. En dan durft de momzilla in mij wel al eens boven komen.

 

2. De TV vaker opzetten dan me lief is

Ik ben absoluut niet tegen TV, maar vind wel dat dit beperkt in tijd moet zijn. Alleen zijn er vaak zoveel dingen die nog moeten gebeuren. Vooral tijdens het koken lijkt het de enige manier te zijn om hen bezig te houden. Dat, of ze willen helpen en soms kan dat maar soms gewoon ook niet. En dan is daar de TV als babysit. Een gemakkelijkheidsoplossing.

 

3. Toegeven

Na een lange discussie consequent blijven en niet toegeven aan de grillen van een driejarige, het klinkt toch eenvoudig? Dan toch niet met die van mij: onderhandelen, brullen, smeken, haar liefde verklaren…  alles om toch maar te krijgen wat ze wil. En op dagen dat ik te moe ben voor deze strijd, durf ik al eens toegeven. Fout fout fout!

 

4. Te beschermend zijn

Soms ben ik een ‘curlingmoeder’, die wil dat haar kinderen het niet moeilijk hebben, geen tegenslagen moeten verwerken of gewoon niet ongelukkig mogen zijn. We willen allemaal het beste voor onze kinderen, maar om hen te wapenen in de echte wereld moeten ze natuurlijk wel met al deze dingen om kunnen. Een quote die me sinds de Luizenmoeder altijd zal bijblijven is deze: als je wil dat je kind omhoog klimt, moet je er vooral niet bovenop gaan zitten. Ik probeer het in mijn achterhoofd te houden juf Ank 🙂

 

5. In discussie gaan

Loslaten zou een codewoord moeten zijn binnen het moederschap. Niemand wint erbij om een zinloze strijd aan te gaan. Waarom doen we dat dan toch? Vaak omdat we uitspraken van vroeger willen vermijden, en omdat het gewoon meer van deze tijd is om over dingen te praten. Antwoorden zoals “omdat ik het zeg”, daar namen kinderen vroeger misschien wel genoegen mee maar tegenwoordig lijkt dat niet meer het geval. Voor alles hebben ze een “waarom”, en zo beland je al snel in eindeloze discussies.

 

6. Niet actief spelen met hen en te vaak op mijn GSM kijken

Tja, een beetje de ziekte van deze tijd denk ik. Een ‘ping’ en je bent al snel afgeleid. FOMO kan je op elk moment overvallen, dus ook als je met je kind aan het spelen bent. Eigenlijk zou je de GSM dan moeten wegleggen, al is het maar voor 10 minuten pure quality time. Maar ook daar is de theorie veel gemakkelijker dan de praktijk.

 

Ik weet zeker dat ik niet de enige moeder ben met fouten. Laat jullie maar horen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *