Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Vrijdag lijstjesdag! 7 redenen om een speelhuisje in je tuin te zetten

Vrijdag is lijstjesdag! En lijstjes en ik, dat is een match made in heaven. Vooral genummerde. Vraag me niet waarom: iedere gek zijn gebrek. Daarom deel ik graag elke week een lijstje met jullie. Deze week: waarom je een speelhuisje in je tuin moet zetten.

Nu we na drie jaar eindelijk een tuin hebben, willen we daar optimaal van genieten samen met de kindjes. De schommel is in aantocht, maar ook een (houten) speelhuisje mocht niet ontbreken. Ik heb op zich niks tegen de plastic versies, maar vind een houten huisje minder schreeuwerig. Een tuin moet voor mij echt rust uitstralen en zolang ik daar nog iets in te zeggen heb, kies ik liever voor duurzame dingen.

Ons exemplaar heeft (De Man) wel wat tijd gekost om in elkaar te zetten, maar het resultaat is er dan ook naar. Enkel de deur ontbreekt nog, die houden we nog even apart voor het welzijn van de kleine vingertjes van De Zoon. We hebben getwijfeld om een model te kiezen met een trapje, maar omdat je er dan moet bijblijven zolang ze nog klein zijn, was die optie vlug van tafel geveegd.

Verder mag de boel nog wat opgesmukt worden met bvb. een deurbel, telefoon, brievenbus, bloembakken enz. Maar alles op zijn tijd, het huisje is toch al ‘instapklaar’.

Maar waarom wil ik nu zo graag een speelhuisje voor de kinderen?

  1. Het stimuleert de fantasie. Rollenspelen zijn belangrijk voor de ontwikkeling en zo’n huisje kan verschillende dingen uitbeelden. Het kan een winkel zijn, een klas, een garage, een circus….
  2. Een eigen plekje voor de kindjes waar ouders verboden zijn. Ze kunnen er boekjes lezen, met de poppen spelen, verhalen bedenken, zich verkleden… Of gewoon even terugtrekken als er teveel volk in de buurt is.
  3. Picknicken! Zet er een stoeltje in en je hebt een picknickplaats. In het speelhuisje eten ze plots wel fruit want tja, daar smaakt dat nu eenmaal beter.
  4. Kamperen. Kokeneten spelen, een kamp bouwen met doeken, een nachtlampje erin… Later willen ze er misschien zelfs eens in slapen in plaats van in een tent.
  5. Optreden. Een ‘podium’ om al hun kunsten te vertonen aan mama, papa of alle buren die het willen horen. Entertainment voor de hele straat!
  6. Schaduwplekje. In onze tuin staan nog niet veel bomen die voor schaduw kunnen zorgen. Ook rondom is er nog geen afsluiting dus behalve op ons terras is er de hele dag door zon in de tuin. In het huisje kunnen ze wel even uitblazen.
  7. Opslagruimte. Een voordeel vooral voor de ouders. Want waar raak je al dat buitenspeelgoed kwijt? Juist 🙂

 

Hebben jullie een speelhuisje en zo ja: tevreden over deze aankoop?

 

Eén reactie op “Vrijdag lijstjesdag! 7 redenen om een speelhuisje in je tuin te zetten”

  • […] Geen idee of zoiets dertig jaar geleden al bestond. Ik heb het in elk geval nooit gezien toen ik bij vriendinnetjes ging spelen. Wij bouwden kampen met doeken tussen de struiken en bomen, of maakten een huis van een kartonnen doos. Maar nu lijkt er in elke tuin wel zo’n opzichtig plastic ding te staan. Gelukkig heb je ook duurzamere modellen in hout, die je tuin er niet doen uitzien als een binnenspeeltuin. Uren speelplezier! […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *