Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Week van de Pleegzorg: vijf vragen aan een pleegzus en pleegbroer

Vandaag zijn Dries (10) en Ruth (9) aan het woord. Zij zijn al 6 jaar de pleegbroer en -zus van Y. (bijna 8). Ze vertellen hoe zij dit ervaren.

 

1. Werd je betrokken in de beslissing van je ouders om pleeggezin te worden?

Ruth: Ik was al een grote kleuter. ik weet alleen dat we met mama en papa naar een “school” gingen om Y. te zien en samen fijne dingen te doen. Ik vond dat plezant. Mama heeft wel verteld denk ik dat Y bij ons kwam wonen, maar dat weet ik niet meer.

Dries: Mama en papa hebben verteld dat ze voor een baby wilden gaan zorgen. Ze hebben ook verteld wie Y. was, meer weet ik niet meer.

 

2. Hoe verliep de eerste week als gezin van drie kinderen?

Ruth: Ik vond dat raar. Y pakte mijn speelgoed en dat vond ik niet zo fijn. Maar mama kon Y. echt wel troosten want ik weet dat ze nog veel geweend heeft. Ik heb toen samen met mama voor Y gezorgd, ik was ook al groot en vond het super spannend.

Dries: Ik vond het raar dat Y. bleef. maar ook wel spannend. Ik heb haar veel speelgoed gegeven en ik heb mama ook veel geknuffeld. Maar als Y. weende, was ik ook verdrietig.

Pleegmama: de eerste week verliep vrij vlot. Y claimde mij maar dat is normaal, was zo’n grote verandering voor haar. Ik heb ervoor gezorgd dat al de drie de kinderen zich goed voelden. Ik heb toen niet op het bedrijf van papa geholpen maar was er 100% voor hen.

 

3. Wanneer vind je het fijn om pleegzus/-broer te zijn?

Ruth: Als Y. naar school ging kon ik lekker zeggen dat het MIJN pleegzusje is. en ik zorgde dan goed voor haar.

Dries: Nu, want ik vind het fijn om met haar te ravotten buiten. Ruth doet dat niet zo graag.  Y doet judo en ik wil dan graag met haar op het gras oefenen.

 

4. En wanneer vind je het niet zo leuk?

Ruth: Vroeger vond ik het een hele tijd niet leuk omdat Y. ook met mijn speelgoed speelde, en mama  had Y. heel veel bij haar. Maar nu kunnen we wel samen spelen. Soms is het niet leuk omdat we dan al eens ruzie maken. Y speelt nog altijd graag met wat ik speel.

Dries: Soms vond ik het niet leuk omdat er mensen met haar en mama komen praten. En als Y. samen met ons mag gaan slapen, zij is wel nog veel jonger he.

 

5. Zou jezelf pleegzorger willen worden?

Ruth: Ja denk het wel omdat ik dan kindjes net als mijn mama lekker eten kan geven en ik heb van mama geleerd dat dit voor Y. toch fijn is om hier bij ons te wonen. Ik wil graag kindjes helpen.

Dries: Nee. ik word loonwerker.

 

Wat een schattig duo, deze twee! Intussen hebben zij Y. helemaal aanvaard zoals een zus, met de nodige ruzies én knuffels tot gevolg.

 

Morgen laat ik een selecteur aan het woord. Wie kan pleeggezin worden? En wat moet je hiervoor kennen en kunnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *