Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Moederschip

Over verwachtingen en vooral het loslaten ervan

Ik heb me deze zomer al vaak afgevraagd hoe het komt dat ik dit jaar wel kan genieten van een volledige maand ouderschapsverlof, terwijl dat vorig jaar helemaal niet het geval was. Het heeft zeker met de leeftijd van mijn kindjes te maken, en het feit dat ze beter kunnen communiceren nu. Maar het allerbelangrijkste is denk ik hoe ik er zelf tegenaan kijk.

Vorig jaar had ik gewoon teveel verwachtingen: een.hele.maand.verlof! Alleen maar leuke dingen doen en dat 31 dagen lang, wie zou daar niet voor tekenen? En toen kwam er een hittegolf en zat ik het grootste deel van de tijd thuis met een chagrijnige dreumes en protesterende kleuter.

Dit jaar ben ik eraan begonnen met nul verwachtingen. Ik had dan wel veel leuke activiteiten opgelijst, maar niets was een must en we zouden wel dag per dag kijken hoe het liep. En tot nu toe werkt dat dus prima.

 

 

Waarom kijk ik daar nu dan zo anders naar dan vorig jaar? Ik weet al lang dat moeder zijn niet alleen maar leuk is, dus de momenten dat het allemaal wel goed loopt, koester ik nu veel meer.

Misschien kwam de klik na het lezen van het boek “De edele kunst van not giving a fuck”. De filosofie daarachter is perfect toepasbaar op deze post. Ik moest af en toe stukken herlezen, omdat ze zo hard binnenkwamen en tot nadenken aanzetten. Neem nu de zin: “Focussen op het positieve maakt je net nog meer bewust van wat je tekort komt.” Huh?? Als optimist van de eerste graad is dit zo tegenstrijdig met mijn hele levensfilosofie. Maar de redenering erachter klopt eigenlijk helemaal: als je gewoon content bent, hoef je dit niet de hele tijd te benadrukken. Iemand die gelukkig is met zijn lichaam gaat ook niet elke dag voor de spiegel staan om dit te bevestigen, want die heeft dat niet nodig. Door elke dag voor de spiegel te gaan staan en je positieve punten op te noemen, leg je ook onbewust de nadruk op wat niet goed is.

Daarnaast heb je ook altijd een keuze in hoe je naar dingen kijkt. WAT gebeurt kan je niet beïnvloeden, maar wel HOE je daarop reageert. En dat is precies wat ik deze zomer deed. Let it gooo!

Dit zijn maar een paar wijsheden, het boek staat er vol van. Ik zou het dan ook aan alle ouders en niet-ouders willen aanraden, het zal een eye-opener zijn. Lees vooral het hoofdstuk over schuld en verantwoordelijkheid, iets waar we allemaal mee worstelen. Bedankt Mark Manson!

 

 

 

14 Antwoorden op “Over verwachtingen en vooral het loslaten ervan”

 • Amai die komt bij mij ook even binnen, die zin. Ik ben ook super positief ingesteld maar er zit wel waarheid in. Door altijd naar het positieve te kijken leg je onbewust ook nadruk op het negatieve. Ik ben nu Happy Life 365 aan het lezen en daar zit ook soortgelijke boodschap in: te veel dingen verwachten zorgt voor teleurstellingen. Je kunt niet altijd wat er gebeurt beïnvloeden maar inderdaad wel hoe je er op reageert.
  Ik heb dat boek ook nog in mijn boekenkast staan, misschien binnenkort ook maar eens lezen!

 • Goed om te lezen. Ik zit nu in die fase waar jij in zat vorig jaar. Goede tip om niet te veel te verwachten. We vertrekken bijna op reis en dat hou ik in mijn achterhoofd. Hebben ons al voorgenomen om maar 1x te gaan uit eten omdat dat gewoon niét gaat met de bijna 1.5jarige. Dat is soms ook een tegenvaller want we houden zo van uit eten 😉

  • Walking dinner is dan een goede oplossing 😀 Nu kan ik er dus duidelijk wel mee lachen, vorige zomer inderdaad niet echt… het wordt beter!

   • Of een restaurant met giga speelhoek, lees met randen zo hoog dat mijn klimmer er niet uit kan of ik ben ook voor eetstoelen met een harnas zoals in achtbaan. 😂 om te lachen hè, maar uit eten is meer vangen achter ons zoontje dan eten

 • ‘k vind dat nogal vreemd statement. Als je tevreden bent moet je dat niet de hele tijd benadrukken nee. Maar eventjes beseffen dat iets goed gaat, eventjes in die spiegel kijken en denken “hmm looking good”…benadrukt toch absoluut niet wat niet goed gaat? Dat is een causale jump die er niet is?

  Je moet misschien niet overa krampachtig goede dingen gaan zoeken op momenten dat je je niet zo goed voelt enz. Alles gaat over evenwicht. Maar ik blijf geloven op focussen op positieve dingen. Maar misschien moet ik boek lezen om de statement echt te begrijpen :).

  • Het is idd maar één zin die ik eruit gehaald heb, als je het hele hoofdstuk leest, klinkt het veel logischer 🙂 Maar il snap jouw redenering zeker ook.

 • Het is inderdaad steeds HOE je erop reageert, wat het effect geeft. Let it go idd. Maar vaak makkelijker gezegd dan gedaan, ik ben helaas iets te vaak een pessimist het is een werkpuntje hier :-).

 • Ik ga dat boek kopen. #influencersanne

  Mijn vakantie viel vaak tegen net omdat mijn verwachtingen vaak te hooggespannen zijn en ik moeilijk kan loslaten wat ik op voorhand in mijn hoofd had.

  • Herkenbaar Nina 😉 Het is een dagelijks leerproces. Ik slaag er ook nog niet altijd in, maar bewustwording is al een grote stap.

   (Haha ik zal mijn 0,10€ alvast gaan opeisen bij Bol)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *