Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Waarom twee kinderen makkelijker zijn dan eentje

Iedereen verklaart me voor gek wanneer ik zeg dat twee kinderen hebben echt makkelijker is dan eentje.
Telkens dit onderwerp ter sprake komt, lijken er wel twee kampen te bestaan. De ouders die de overgang van geen naar één kind heavy vonden, en de anderen die het net moeilijker hadden om van één naar twee kinderen te gaan.

Ik hoor duidelijk bij de eerste groep. Een kind krijgen was o-ver-weldigend. Je komt rechtstreeks uit het ziekenhuis, zet die maxicosi voor de eerste keer neer in dat tot-dan-toe-zo-goed-als-lege huis, en dan treft het besef je als een mokerslag: hier ben ik verantwoordelijk voor. Die eerste weken met z’n drietjes zijn dan ook echt een wereld van verschil met het leven dat we als koppel kenden.

Maar aangezien je na een eerste kind je dag toch al plant rond de slaapjes en voedingen, en de slechte nachten en de pampers zich vanzelf opstapelen, maakte dat voor mij echt geen verschil meer toen de tweede erbij kwam.

Bovendien waren wij niet gezegend met een eerste kind dat zichzelf kon entertainen, dus toen De Zoon er was, hadden wij plots TIJD!
De Dochter hield zich bezig met het entertainen van hem (geheel vrijwillig overigens). Hij was haar favoriete tijdverdrijf. Ik kon opeens weer koken, stofzuigen of zelfs naar de wc gaan TERWIJL ER TWEE KINDEREN WAKKER WAREN!

En voor jezelf in de moederrol wordt het ook makkelijker: bij een tweede had ik niet meer het paniekerige gevoel dat me bij een eerste kind overviel. Ik had het al eens meegemaakt en wist ongeveer wel wat ik kon verwachten: krampjes, slapeloze nachten, borstvoedingsproblemen, overlopende pampers… check!

Op praktisch en organisatorisch vlak vergt het uiteraard wat meer tijd en energie. Maar als je dan kijkt naar de interactie die er is tussen je kindjes, dan smelt je nog harder dan dat ijsje in de plakkerige hand van je peuter.

Ik zou het alleen maar kunnen aanraden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *