Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Aaaaaargh tandjes!

Het aantal tanden dat mijn kinderen krijgen, is recht evenredig met mijn aantal grijze haren. Tandjes krijgen is afzien. Punt. Het is kwijlen, slapeloze nachten, koorts, hangerig zijn, rode wangetjes, alles kapot bijten… Gelukkig zijn ze er allebei vroeg aan begonnen, en kwamen de tandjes vrij snel achter elkaar.

De Dochter had eigenlijk niet zoveel last (of is dat zo één van de dingen die je na een tijdje vergeet?) Eén slechte nacht en plots verschenen er ineens vier tanden. Op haar eerste verjaardag had ze er dan ook al 14. Haar gebit was compleet voor ze twee jaar werd.

De Zoon heeft op enkele kiezen na ook al zijn volledige gebit. Vooral de eerste tanden waren bij hem een hel, met verschillende slapeloze nachten voor één tandje. We hebben toen verschillende middeltjes geprobeerd om zijn leed te verzachten, maar ik heb niet het gevoel dat er een echt wondermiddel bestaat. Dit is wat wij probeerden:

 

  • Gekoelde attributen

Verschillende bijtringen zijn hier de revue gepasseerd: ringen, kettingen, diertjes, speciale tutjes… De meesten kon je in de frigo leggen, wat verkoelend zou werken. Ze moesten er hier helaas allebei niets van weten. Ook de tut in de frigo leggen, hielp niet.

 

  • Moedermelk ijsjes

Deze werden in borstvoedingsland aangeprezen als hét wondermiddel tegen tandjespijn. Wat moedermelk in een ijsblokjesvorm doen en met een stokje erin invriezen en klaar is kees. Behalve een zuur gezicht (of misschien mijn melk?) en een gigantische knoeiboel (een ijsje voor een baby die nog niet kan zitten, je moet het je maar eens voorstellen) leverde het niets op.

 

  • Teejel

Volgende stop: de apotheek. Ik weet niet of er nog gelijkaardige zalfjes bestaan, maar het zou één van de meest gebruikte middeltjes zijn bij doorkomende tandjes. Het aanbrengen is al een sport op zich: wie dit kan zonder een afgebeten vinger te hebben, verdient een medaille. Ik vond het vooral heel onhandig. En de smaak beviel hier ook niet.

 

  • Homeopathische middeltjes

Ten einde raad zochten we onze toevlucht in ‘iets anders’. We gebruikten de druppeltjes van Mama natura (dento) en van Boiron (Camilia). Ook zonder effect.

 

Het enige wat het leed hier iets of wat kon verzachten, was perdolan voor het slapengaan of als hij wakker werd ‘s nachts. En ook al ben ik geen voorstander van medicatie voor het minste geringste: als hij daarmee terug goed kon slapen, zal het wel geholpen hebben zeker?

Ook harde groenten en fruit zoals appels, wortel of komkommer rechtstreeks uit de frigo, konden hen wel even afleiden. Maar behalve dat, was vooral veel kwijlslabbetjes aanschaffen en hangen bij mama de boodschap.

 

Is er iets dat bij jullie écht werkte?

 

 

3 Antwoorden op “Aaaaaargh tandjes!”

    • Haha jij hebt toch echt chance met die 2 mannetjes hoor! Uitslapen, geen last van tandjes, zelden ziek… bestaan die wel echt? 😀

  • Zwijg me van die tandjes! Ik ga blij zijn als dochterlief ze allemaal heeft. Nog 3 te gaan. Wij probeerden ook vanalles. Die teejel deed helemaal niets bij ons, evenmin als die camilia. Een verkoelende bijtring brengt even soelaas, maar het duurt nooit lang. Gezien ze meestal wat koorts maakt, is Perdolan helaas ook hier de enige oplossing, al gebruiken we het zo weinig mogelijk. (Ik bedenk me dan maar dat als ik zelf tandpijn heb, ik ook iets van medicijnen neem.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *