Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Soorten moeders aan de schoolpoort

Het is weer zover! De start van een nieuw schooljaar. Vanaf morgen zal het weer een drukke bedoening zijn rond de scholen. Het is me vorig jaar al opgevallen dat er bepaalde groepen moeders te vinden zijn aan de schoolpoort. Ik schets eens wat ik zoal tegenkwam:

 

De gehaaste moeder

Dit type moeder is herkenbaar aan de rookwolk die achter haar auto hangt. De kinderen hangen nog half uit de deur, terwijl zij alweer wegscheurt. Haar kinderen hebben vaak een verkeerd geknoopt vestje aan, of er hangt nog wat choco aan hun mondhoeken.

Als je al eens een glimp van haar opvangt, dan is dat op het parkeerterrein op het moment dat de bel gaat. Deze moeder leest briefjes van de juf standaard te laat, waardoor haar kind die dag zonder een blauw voorwerp/een knuffel/pyjama naar school gaat.

 

De overbezorgde moeder

Zou het liefst van al elke dag de juf spreken. Verlaat haar kind pas als hij op zijn stoeltje zit en plant een GPS-tracker in de boekentas wanneer er een schoolreis is. Tijdens de speeltijd verpakt ze haar kind in bubble wrap.

 

De allesweter

Als je de nieuwste roddels wil horen, ben je hier aan het juiste adres. Welke moeder een alcoholverslaving heeft, welke juf een relatie heeft met een collega of wiens kind anderen bijt: deze moeder weet het allemaal! Best vermijden om tegen haar te praten, luisteren daarentegen kan je wel iets bijbrengen.

 

De ervaren moeder

Blijft in de auto zitten en vertrouwt erop dat de kinderen wel in de klas zullen geraken. Weet eigenlijk ook niet precies in welke klas zij zitten. Doet een gokje naar het gezicht van de juf op het oudercontact.

 

De onzekere moeder

De moeder die voor het eerst in de jungle terechtkomt en haar ogen uitkijkt. Te herkennen aan een angstige blik en een beschermende houding. Loopt de kudde achterna gedurende de eerste week, waarna ze transformeert in een ander type moeder. Meestal te vinden in de buurt van de juf of van de ervaren moeder.

 

De moeder met meerdere kinderen

Vaak arriveert deze moeder in een bakfiets. Terwijl ze wanhopig probeert om haar kleuter door de schoolpoort te loodsen, gaat de dreumestweeling de andere kant uit en wurmt de baby zich uit zijn draagzak. Je herkent haar aan de vinger die ze vooruitsteekt om te tellen hoeveel kinderen ze nog kan zien.

 

Het vriendje van de juf

Al voor de bel gaat, staat het vriendje van de juf klaar in de gang om de andere kinderen te helpen met hun jassen en tassen. Op alle schoolse activiteiten is zij aanwezig: luizen plukken, het pietendiploma behalen, de kerstviering voorbereiden… Ze lijkt zich in twee te kunnen splitsen en is overal tegelijk.

 

De plakker

De plakker is te vinden aan de schoolpoort, een halfuur voor de bel gaat. En een halfuur nadat de bel is gegaan staat ze er nog steeds. Bij de andere plakkers.

 

De perfecte moeder

Kinderen gekleed volgens de laatste trends, een bento box in de merkboekentas en een hippe sneaker aan de voetjes. Ze vult briefjes van de juf dezelfde dag nog in, rijdt in een hybride auto rond en wast de turnkleren onmiddellijk bij thuiskomst. Het soort moeder waar elk juf van droomt!

 

Tot welke groep hoor jij?

Ik denk dat er in elke categorie wel iets van mijzelf terug te vinden is. En dé schoolmoeder bestaat natuurlijk niet. Laat ons vooral niet teveel in hokjes denken en het iedereen gewoon op zijn eigen manier laten doen 😉

 

2 Antwoorden op “Soorten moeders aan de schoolpoort”

  • Bakfiets, af en toe te laat, chocomondjes (soms zelf nog de boterham in de hand!) Maar ook soms te vroeg en lang blijven knuffelen,… Yep er zit overal iets in 😉 Alleen dat plakken snap ik niet, dat lukt alleen de dag voor een schoolvakantie als ik toevallig verlof heb en alle kindjes naar de speeltuin in de buurt willen omdat ze nog geen afscheid kunnen nemen en andere mama’s hierop voorbereid zijn en chips en cava en fruitsap bij hebben, dan plak ik (graag maar wat onwennig) mee!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *