Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Son and daughter day

Elke dag van het jaar is het wel een “Dag van de …”, zo ook vandaag, op 11 augustus. We vieren dan “son and daughter day”. Ik voelde me aangesproken want ik heb een Son én een Daughter. Tijd om daarover nog eens iets te zeggen.

Ik schreef al eens een post over het verschil tussen een jongens- of een meisjesmama zijn, en dat ik mezelf eigenlijk niet kon terugvinden in die typering. Ik doe soms liever bepaalde “jongens”activiteiten zoals ravotten in het zand of dinogevechten op de trampoline, terwijl ik ook wel kan bezig zijn met knuffelberen-theepartijtjes en glitterstickers plakken. Voor mij is dat gewoon eigen aan wie ik ben, en onafhankelijk van het geslacht van mijn kinderen. Vraag me bvb. niet om te gaan voetballen of nagellak op te doen, dat ben ik dan weer helemaal niet.

Om de één of andere reden had ik me mijn gezin altijd voorgesteld als een mannenbastion, en ik als een soort van Sneeuwwitje daar tussenin. Ik weet niet waarom ik dat dacht, misschien omdat ik zelf niet de meest girly-girl ben die graag gaat shoppen of zich uitleeft met make-up? Ik kon het me alleszins niet voorstellen om een dochter te hebben, terwijl ik wel uit een gezin kom van vier meisjes en een jongen.

Toen op de echo van baby 1 bleek dat het een meisje was, was dat even slikken. Niet dat we teleurgesteld waren, maar het was eerder het idee van: “ah oké, dat is dus ook een optie”. Ik had daar precies echt geen rekening mee gehouden 😀

En nu heb ik dus een dochter en een zoon, een keizerwens wordt dat wel eens genoemd (het omgekeerde van een koningswens). Ik zou het me niet meer anders kunnen of willen voorstellen.

Hoewel mijn kinderen alles hetzelfde aangeboden krijgen en min of meer gelijkwaardig worden opgevoed, heb ik toch een “typische” jongen en meisje in huis. De Dochter speelt in haar land van eenhoorns en regenbogen ook wel eens met auto’s en ballen, maar dat zal nooit haar eerste keuze zijn. Ze doet dat eerder om haar broer een plezier te doen. De Zoon verkleedt zich vaker als superheld dan als prinses en ook al doet hij al eens nagellak op, dan moet het wel blauwe of groene zijn. Naar roze of blinkende spullen grijpt hij niet snel. Vermoedelijk zit de merchandising daar ook voor iets tussen. Drinkflessen die “cool” zijn (met dino’s of superhelden erop), zijn bijna altijd blauw. Ik moet ook de eerste niet-roze prinsessenbrooddoos nog tegenkomen. Die verschillen sluipen er denk ik van kleinsaf al in. Ook al probeer ik soms bewust om De Zoon een roze drinkbeker te geven en De Dochter een andere kleur, dan nog zullen ze deze zelf omwisselen.

Ook op vlak van hobby’s uit zich dat: De Dochter probeerde al ballet en dansen uit, terwijl De Zoon een basketter in wording is. Ooit was De Dochter wel geïnteresseerd om eens naar hockey te gaan kijken, maar op de opendeurdag regende het en “eikes, dat is toch niet buiten zeker?” (Kind van haar vader, sowieso, want moeder doet al eens graag een trailrun door de modder).

Een relatie met een zoon is vrij simpel: als hij je graag heeft en het is een goede dag, word je overladen door vuistjes en highfives. Doe je iets wat hem niet aanstaat, dan krijg je slaag. Heel duidelijk en ongecompliceerd.

De relatie met een dochter vind ik iets ingewikkelder. Er komen meer onuitgesproken dingen en onderbewuste gevoelens aan te pas. Zo kan ze boos zijn en toch poeslief doen om iets te verkrijgen. Of maanden later terugkomen op iets dat ik eerder heb gezegd. Nu al! Ocharme haar partner later… Een dochter opvoeden is je constant bewust zijn van alles wat onderhuids zou kunnen spelen. Vermoeiend soms. Anderzijds is zij een echte knuffelbeer, die doodstil een uur op mij kan liggen zolang ik maar over haar rug streel. Heerlijk!

Ik vind het heel boeiend om beide relaties te zien ontwikkelen, en hoop dat ze tegen mij (of de psycholoog :D) over een jaar of 20 kunnen zeggen wat ik goed heb gedaan. Ik weet zeker dat ik alles zal gegeven hebben wat ik te geven had, en hopelijk is dat genoeg geweest voor hen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *