Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Het Logboek der Slapeloze Nachten

Kinderen en slapen -of beter niet-slapen- het is een belangrijk onderwerp in het ouderschap. Je wéét dat je als nieuwbakken ouder niet veel zal slapen de eerste weken (of zelfs maanden, stel.je.voor!)
Maar als je kind na bijna drie jaar nog niet doorslaapt, wordt het plots een groot taboe. Dan doe je sowieso iets verkeerd als ouder.

Onze oudste begon goed te slapen toen ze naar school ging. We hadden er dus onbewust een beetje op gehoopt dat dat bij nummer 2 ook zo zou zijn. Helaas. Het werd precies net nog erger toen hij op school startte. Intussen waren we het eigenlijk wel al wat gewoon dat hij slecht sliep. Maar nu hij een paar volledige dagen naar school gaat en daar niet meer kan middagdutten, heeft hij er zelf ook meer last van.

We probeerden al heel wat dingen uit: geen middagdut, later naar bed, wel of geen nachtlampje, bachbloesems…  Ook een osteopaat (het wondermiddel dat voor iedereen lijkt te helpen) kon niets doen voor ons want alles was in orde, er waren nergens blokkades. Daarom besloten we -bij gebrek aan duiveluitdrijver in onze gemeente- eens naar een homeopaat te gaan. Baat het niet, dan schaadt het alleen maar onze portemonnee niet.
Na een intake van anderhalf uur met de meest vreemde vragen (loopt hij graag op blote voeten? Is hij onverzadigbaar? Zoekt hij veel lichamelijk contact?) kregen we smelttabletjes met een Latijnse naam mee naar huis met de boodschap dat we over een maand moesten terugkomen. Fingers crossed!

We kregen de opdracht om de nachten te registreren, om eens te kijken hoe laat en waarom hij juist wakker wordt. Goed idee eigenlijk, want je kan dan wel vertellen hoe zwaar het is, als het zwart op wit staat heb je pas echt een idee van de impact. Ik wil graag de eerste tien dagen met jullie delen. Misschien kan ik met deze lijst mensen een “oef-dan-mogen-we-nog-niet-klagen-met-die-van-ons”- momentje bezorgen 😉

Vrijdag 18 oktober
23u: hij lag omgedraaid in bed, sliep onmiddellijk verder toen we hem goed legden.
1u: geen echte reden, sliep weer in nadat we kwamen kijken.
1u30: roept ons, papa legt zich 5 minuten bij hem in bed.
2u15: roept weer, mama legt zich er 5 min bij.
4u30: weer wakker en bij ons in bed tot 6u.

Zaterdag 19 oktober

23u45: zomaar wakker, slaapt zelf verder.
2u45: roept mamaaaa, maar slaapt alweer als we bij hem komen.
(3u: De Dochter trok haar deken van zich af, dat komt er dan ook nog soms bij…)
3u30: “is er hier een spook?” (Damn you halloweenaflevering van Piet Piraat!)
6u wakker geworden in eigen bed.

Zondag 20 oktober
1u: tut kwijt. (Die ligt dan al-tijd in een straal van 20 cm rond zijn hoofd, en er brandt een nachtlampje… Maar die laatste smarties in de kast weet hij dan wel feilloos te vinden, zucht.)
4u45: klaarwakker, gelukkig nog tot 6u bij ons in bed.

Maandag 21 oktober
1u: tut kwijt.
3u: De Dochter is aan het dromen.
3u45: tut kwijt.
4u: “Ikke wakkeeeeer!”, bij ons in bed gelegd tot 6u.

Dinsdag 22 okt
4u: wil bij ons liggen, papa erbij was gelukkig genoeg.
5u30: wil opstaan maar is eigenlijk nog moe, mama 5 minuten erbij en hij sliep weer verder.

Woensdag 23 oktober
23u15: tut kwijt.
2u: De Dochter werd aangevallen door haar muskietennet.
3u: tut kwijt.

Donderdag 24 oktober
23u30: aan het dromen.
1u45: tut kwijt.
4u: “mamaaa”, me er even bij gelegd.

Vrijdag 25 oktober
Tussen 22u en 2u OM HET HALFUUR wakker (ziek). Dus dan maar bij ons in bed gelegd.
3u: De Dochter wilde drinken.
4u: dorst en koorts.
4u30: idem.

Zaterdag 26 oktober
12u: dorst
1u: tut kwijt
4u: me even bij hem gelegd.
5u: wakker (bedankt winteruur, hij sliep sinds een paar weken eindelijk tot 6 in plaats van tot 5.)

Zondag 27 oktober
21u45: tut kwijt
22u30: pipi doen
23u30: doekje kwijt
3u: tut kwijt
3u45: zomaar mamaaa

Om 5u15 was hij weer wakker en niet meer om te kopen in ons bed.

Maandag 28 oktober
22u30: tut kwijt
23u: idem
2u: doekje kwijt
5u15: wakker

 

Er is dus niet altijd een duidelijke oorzaak, vaak gaat het gewoon over nabijheid. Of over die stomme tut, maar dat is waarschijnlijk maar een drogreden om ons te kunnen roepen.

Als wij zelf goed zouden kunnen slapen wanneer we met drie in bed liggen, was het probleem voor ons (tijdelijk) opgelost. Want dan slaapt hij meestal wel beter. Helaas word ik nog vaker wakker wanneer hij naast mij ligt dan wanneer hij in zijn eigen bed ligt. Ik hoor elke zucht, hij rolt vaak tegen mij aan of knort zoals een varkentje. Dus ook dat is geen oplossing voor ons.

Slaaptekort heeft uiteraard lichamelijk grote gevolgen, maar vooral ook psychische. Mijn geheugen is al jaren een ramp, ik moet alles meteen opschrijven of ik ben het kwijt. Ik kan me niet meer concentreren op iets dat langer dan 10 minuten duurt. Het is ook niet toevallig dat ik tot 5 jaar geleden nooit een ongeval gehad heb met de auto en ik er sinds ik kinderen heb al drie had.

Maar we leven op hoop, ik wil echt in die homeopathie geloven 🙂 Op 15 november zit de eerste maand erop en gaan we terug voor een evaluatie, ik hou jullie op de hoogte!

Hebben jullie ervaring met homeopathie en/of slechte slapers?

10 Antwoorden op “Het Logboek der Slapeloze Nachten”

  • In de kamer word ik nog altijd wakker van al die geluidjes 🙁 Haha over de tut kreeg ik op de fb-pagina exact dezelfde opmerking! Hij zegt al een maand dat hij die gaat meegeven aan de sint, tot het zover is natuurlijk :p

 • Phew, dan mogen wij inderdaad niet klagen! De laatste weken is het hier ook onrustiger, en zeker in de vakantie als de structuur wat wegvalt.
  Ik hoop dat de homeopaat een oplossing brengt. Veel sterkte in elk geval!
  (En dat geheugen, dat is heel herkenbaar hier. Die ongelukken niet, maar dat ga ik niet te luid roepen…)

 • Tuur sliep in september vorig jaar heel slecht, toen hij net startte met school. Na een poosje ging dat beter, maar we denken dus dat de nieuwe schoolomgeving er wel voor iets tussen zat. Deze zomer kreeg hij nachtmerries nadat hij Nachtwacht had gekeken, dus dat hebben we ook stopgezet. En nu slaapt hij meestal goed, op een enkele nacht na. Alleen is hij ‘s ochtends wel telkens extreem vroeg wakker 🙁 Samen in bed slapen proberen we hier zo veel mogelijk te vermijden want dan slaap ik niet. Maar soms kan het ook echt niet anders.

  Wat wij wel doen: lampjes laten branden. Want hij heeft ongelooflijk veel bang in het donker. En zijn deur op een kier openlaten staan.

  Ik duim alvast dat het betert bij jullie! Want ik weet uit ervaring hoe slopend en moordend slaapgebrek kan zijn.

 • Hier spoken de jongste twee ook geregeld de laatste tijd. Moe zijn is een understatement. Maar gelukkig ben ik niet de enige. Hier helpt een (kort) muziekje en een nachtlampje vaak wel bij de middelste. Succes!

 • Kind bij manlief in bed en jij in zijn bed? Niet direct maar wanneer hij wakker wordt. Als dat voor een goede nachtrust zorgt zou ik daar voor gaan.
  Ons kleintje slaapt ook slecht. Heeft heel lang tussen ons in gelegen. Nu is hij daar te groot voor (2,5).
  Wat bij hem goed hielp is slapen in een groot bed ipv ledikant. En wanneer hij weer een slechte slaapperiode heeft (soms gaat het een paar weken goed en dan begint de ellende weer) dan ruilt papa van bed. Zoon bij mij, papa in zijn bed.
  Verder zo min mogelijk prikkeld na het eten. En met een positieve sfeer naar bed. Anders wordt hij gegarandeerd wakker.

   • Dat is écht te doorbreken op die leeftijd. Weet ik uit eigen ervaring. Kost even een paar dagen tranen en strijd maar daarna lukt het. Zou er zeker voor gaan! Keuze: óf je ligt bij papa óf je ligt alleen in je bed. Dan hebbeb ze de keuze zo gemaakt ; )
    Succes hoor

 • Geen ervaring met een homeopaat maar wel met een slechte slaper.
  Zoon Felix (2) verhuist nog steeds elke nacht van zijn bed naar dat van mij. Er zijn wel steeds minder vreselijke nachten. 2 à 3 keer wakker per nacht, daar kan ik mee leven 🙂 Benieuwd naar jullie ervaringen met homeopathie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *