Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Waarom een slaapwekker in ons huishouden geen goed idee is

Het onderwerp slaap, ik moet er geen tekening meer bij maken dat dat hier al jaren een issue is. Niet alleen doorslapen is een probleem, ook langer slapen dan 5u(30) gebeurde de eerste drie jaar NIET. Tegenwoordig is het al eens 6u30, we leven op hoop. Om dat ‘uitslapen’ een beetje te begeleiden, probeerden we een drietal jaar geleden bij De Dochter het befaamde Sam het Schaap, door vele vermoeide mama’s aangeraden als hét middel om je kinderen wat langer in bed te laten liggen. Dat was geen succes, dus onlangs probeerden we het nog eens uit bij De Zoon. Helaas met hetzelfde resultaat. Ik wil graag mijn ervaringen delen met dit schaap om jullie te behoeden voor dezelfde fout 🙂

Hoe werkt het schaap?

Ten eerste moet je de wekker instellen. Ha, niet zo moeilijk toch als je een handleiding hebt? Verkeerd gedacht: om deze wekker in te stellen (7 functies die je moet doorlopen) moet je al hogere studies hebben gedaan. Bovendien is er een combinatie van knoppen nodig, zodat kleine kinderhandjes niet per ongeluk het ding kunnen ontregelen. Maar voor ouders is dit bijgevolg ook hogere wiskunde. De eerste keer duurde het serieus meer dan een kwartier voor alles was ingesteld. (Tip: vergeet vooral niet om ook batterijen in dat ding te steken, want als hij uit het stopcontact gaat, is meteen de hele boel ontregeld en ben je terug bij af).

Als je geslaagd bent in stap 1, is het tijd om je kind te onderwijzen over de werking van de wekker. Bij normale slaapwekkers is dit voor een kind heel duidelijk: de oogjes van een bepaald dier gaan open, een zonnetje gaat op, er verschijnt een kleur als ze mogen opstaan… dit is niet het geval bij onze Sam. Het lichtje is de hele nacht donkerblauw, de ogen zijn toe dus dan is het logisch: slapen die handel. Maar: een halfuur voordat je de tijd hebt ingesteld, wordt het lampje al groen. Het kind denkt: ha, groen licht om op te staan. NIET dus! Groen lampje betekent dat het schaapje “bijna wakker” is. Ik weet niet of jullie je ooit al in de leefwereld van een driejarige hebben begeven, maar “bijna” is verre van gelijk aan een halfuur… Driftbui gegarandeerd! (“Mamaaa, schaapje is nog niet wakker maar ik weeeeeel!” Tot zover het nut van een slaapwekker).

We hebben nu afgesproken dat hij mag roepen als het lichtje aangaat (wektijd dus een halfuur later gezet), maar dan zijn de ogen nog niet open dus slaapt het schaap in theorie nog. Verwarrend!

Na een halfuur groen licht, wordt het lampje dan eindelijk lichtblauw en gaan de ogen open gevolgd door vrolijk geblaat. Helaas heb ik dit prachtige geluid nog nooit mogen horen, want tegen dan zitten wij al lang beneden.

Valt het op dat ik geen fan ben? 😉 Hebben jullie wel goede ervaringen met deze of een andere wekker?

8 Antwoorden op “Waarom een slaapwekker in ons huishouden geen goed idee is”

 • Wij hebben deze hier ook! Alleen is die van ons rood, oranje of groen…
  De tip van die batterijen, da’s ne goeie! Helaas, na 2 jaar ben ik dat nog steeds vergeten… Al 1000 keer opnieuw in moeten stellen dus. 🙄
  Hier werkt dat wel voor bedtijd, maar voor opstaantijd is het toch nog moeilijk… Als Sam Schaap oranje is, bijna opstaantijd dus, komt Lise zeggen dat Sam Schaap niet wil wakker worden… 😅
  Op zich valt het hier wel mee, maar het is nu toch niet bepaald hét wondermiddel…

 • Dat schaap heb ik er hier ook uit gekieperd. Na een tijdje lukte dat groen lichtje nog wel (al werd onze oudste volgens mij gewoon wakker van de lichtverandering), maar als het dan al eens voorviel dat hij langer sliep – DAN KLIKTEN DIE OOGJES ZO HARD DAT HIJ WAKKER WERD!
  Met onze jongste gebruiken we nu een dag/nachtkonijntje. ‘s Nachts brandt het donkerste lampje en ‘s ochtends het lichtste. Dat ging het grootste deel van de zomer goed. Nu heeft ze het er totaal mee gehad, slaapt de hele nacht met een nachtlampje (en geen waaklichtje, echt gewoon licht) en kan dat stomme konijn haar gestolen worden. Ik laat het staan in de hoop dat ze het ooit weer wél doet, maar het is gewoon een vroege vogel en ik weet dat ik zelf ook al rustig om halfzes boekjes zat te lezen. Omdat het kon. Ik maakte mijn ouders echter niet wakker. Dat is nog wel een dingetje nu.
  (Onze oudste is nu voorbij 7 en een half, en met hem is zeven uur goed te doen. Soms zelfs halfacht. En in de zomer kon ie zo een pak langer blijven liggen als de jongste wat rustig deed beneden. Dus het komt vast goed. Ooit).

 • Hier ook een konijntje zoals bij Ruth, maar het werkt soms wel en soms niet. Gelukkig is dit er eentje zonder batterijen, en kan ‘ie gewoon in de stroom. De vorige, een pinguïn, kon je enkel opladen via een USB-kabel, en die was echt elke dag leeg…

 • Wij hebben bij de oudste de CM wekker gehad. Is gewone wekker: wieletje voor tijdsklok te zetten en wieletje voor alarm. Lichtje gaat aan op uur dat wekker staat, dus geen extra groen licht of zo. Alleen gaat dat ‘s avonds dus ook aan , soms nadat we hem in bed steken :p.

  in feite is ipad op kamer efficiënter en het begin cijfer leren herkennen: is het een 6 of minder: terug slapen. Is het een 7: je mag in stilte filmpjes kijken. Is het een 8: je mag uit bed. In werkelijkheid horen we hem door babyfoon en is na 7u mijn man ook altijd wakker en staat hij op en roept hij de kinderen naar beneden als we doorhebben dat ze wakker zijn (en ik …ik draai me hoogst koppig om en laat me niet zien voor 8u in ‘t weekend. op weekdagen zijn we allemaal op om 7u)

 • Wij hebben een pinguïn die ook gebruikt kan worden als nachtwekker. Om half zeven wordt het ding oranje: het signaal dat Tuur wakker mag zijn maar in ZIJN kamer moet blijven (lees nog wat snoozen, lezen, spelen, …). Om zeven uur wordt hij dan groen en dat is voor hem het signaal dat ie mag opstaan. Het werkte goed tot april dit jaar. Toen ik startte met morning work-outs en ik hem niet meer in zijn kamer kan houden. Zowat alles werd intussen geprobeerd, maar zonder al te veel succes (tenzij dat ik niet uit onze slaapkamer kom, maar dan zijn er ook geen morning work-outs). Geen idee dus wat we daar aan kunnen doen, maar tips zijn altijd welkom 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *