Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Samen spelen, samen delen?

Het is een mantra voor vele ouders, kleuterjuffen en kinderverzorgsters: samen spelen, samen delen. Volgens het boek “Samen spelen, wat nou delen?” is het juist geen goed idee. Waarom niet? Dat leg ik uit in deze review.

 

 

Een laatste onderdeel dat met conflicten te maken heeft, is je excuseren als je in de fout bent gegaan. Ook daar komen de auteurs met het vernieuwende inzicht waarom sorry zeggen geen goed idee is.

Ik vind een “sorry” inderdaad ook heel vaag. Het is letterlijk een excuus om toch iets te doen, en het is oké als je maar sorry zegt. Sorry dat ik je handdoek op een ander ligbed aan het zwembad heb gelegd (maar je hebt het toch maar mooi gedaan). Sorry dat ik je lief heb afgepakt… enz.

In dit boek wordt bevestigd dat een sorry, zeker op jonge leeftijd, geen enkele meerwaarde heeft. Ten eerste leert je kind enkel sorry zeggen omdat jij het hem voorzegt. Het is dus al snel een ingestudeerd zinnetje dat hij niet meent.

Tot een jaar of zes kennen kinderen ook nog geen spijtgevoelens, omdat ze zich nog niet in de ander kunnen verplaatsen. Dus we vinden een sorry alleen belangrijk vanuit ons eigen sociale perspectief.

Daarnaast leren ze dat ze er gemakkelijk van af komen op die manier. “Sorry” en alles is opgelost. Als wij “sorry dat ik je lief heb afgepakt” zouden zeggen, is de kous daarmee dan af? Ze leren geen verantwoordelijkheid opnemen en het gekwetste kind blijft toch nog met een boos gevoel achter.

Wat kan je dan wel doen? Meer aandacht geven aan het gekwetste kind en oplossingsgericht denken: hoe kan deze situatie goedgemaakt worden? Zo leren ze na een tijdje wél dat hun daden gevolgen hebben en dat is veel concreter.

In het algemeen vond ik het een heel innovatief boek. Alleen wordt alles nogal hard en stellig geformuleerd, wat toch wat bedenkingen bij mij opriep. Maar het heeft me wel weer nieuwe inzichten bijgebracht om over na te denken. Nu alleen eens kijken welke elementen hiervan ik ook in mijn eigen opvoedingsstijl zal introduceren.

 

6 Antwoorden op “Samen spelen, samen delen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *