Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Rituelen

Het is tijd voor thema 2 van de Blogboost najaarschallenge: rituelen. Als ik denk aan de rituelen binnen ons gezin, dan is het avondritueel zowat het enige dat gedurende de dag echt vaststaat 🙂

Ochtendroutine

Onze ochtend wordt vooral bepaald door hoe laat iedereen wakker is. Dit kan variëren van 5u tot 6u30/7u. In het eerste geval heb ik dus nog een zéér lange ochtend waarin het echt aftellen is om te kunnen vertrekken naar school. Wij moeten ons eigenlijk nooit haasten om op tijd op school/werk te zijn. Dat heeft ook wel z’n voordelen natuurlijk. Het slaaptekort laten we maar even buiten beschouwing 🙂

Door zo’n lange ochtend, heb ik ook een langere avond de dag ervoor want ik houd me niet bezig met kleren klaarleggen, boekentassen klaarzetten of de tafel dekken. Zelf kunnen ontspannen is dan absolute prioriteit.

Avondroutine

De avonden lopen wel vrij gelijkaardig. Doordat ik niet voltijds werk, ben ik met de kindjes meestal thuis rond 15u30 en is er nog genoeg tijd voor hen om te bekomen van de dag. Een uurtje later begin ik te koken zodat we zeker tegen 17u30 kunnen eten, want mijn kinderen kunnen nogal humeurig zijn als ze niet snel hun eten krijgen (kinderen van hun moeder zeker ;))

Na het avondeten mogen ze op de tablet of wat TV-kijken en tegen 18u30 gaan we naar boven. Om de dag gaan ze in bad, dat vinden ze nog altijd geweldig om samen te doen. Alleen in bad gaan, vinden ze maar raar. Na het badje is er nog een gezamenlijk speel-/vechtmoment op het “grote bed” en lezen we voor. Daarna gaat elk van ons met één kind naar de kamer voor “knuffeltijd”. Ten laatste 19u30 is het hier stil.

We maken hen dus bijna altijd met twee klaar voor bed. Ik vind het zelf ook een mooie manier om de dag af te sluiten, zo allemaal samen ‘s avonds.

Wie trouwens zijn ochtend- of avondritueel wil aanpakken, zou ik dit webinar van Tina Favache aanraden. Kwam toevallig deze week online 🙂

De Gezinsfeestdag

Los van de ochtend- en avondroutine, zijn er ten huize Moederschip ook wel nog wat andere gewoontes. Ik las ooit eens dat je als gezin je eigen rituelen moet creëren om fijne herinneringen te maken. Zo werd er bvb. een Gezinsfeestdag voorgesteld. Dat is één dag per jaar die je altijd hetzelfde doorbrengt. Onbewust hebben wij dit op oudejaarsavond geïnstalleerd. Ik wou graag één feestdag die we alleen met ons gezin vieren en waarop niets moet en alles mag. Intussen is het een traditie om die avond een kaasschotel op het menu te zetten, gevolgd door een chocoladefontein waar ze alles mogen in doppen wat enigszins eetbaar is. De Dochter vindt dit de leukste feestdag van de hele kerstperiode omdat ze geen kleren moet aandoen 😀 Oudejaarsavond in onderbroek it is!

Het lijkt me ook fijn om zo’n gezinsdag te installeren op 31 augustus, de laatste vakantiedag voor het nieuwe schooljaar. Alleen moet ik er nog eens werk van maken wat we dan precies allemaal kunnen doen.

Hebben jullie zo’n dag? Of andere vaste rituelen?

13 Antwoorden op “Rituelen”

 • Weet je wat er meteen door mijn hoofd schoot? Goh, wel handig als je met twee bent…
  Toen mijn zoon klein was, vanaf zijn twee jaar was ik een alleenstaande mama met een voltijdse job en deed ik het gewoon alleen. De ochtend- en avondroutine was iets waar ik niet bij nadacht, maar gewoon deed. Vangnetten of forums/blogs waren er niet. Gek, als ik daar nu op terug kijk…

  • Ik denk daar ook vaak aan, hoe dat moet zijn voor alleenstaande ouders. Kan maar één woord bedenken daarbij: heavy! Ik heb echt eindeloos respect voor iedereen die het allemaal alleen moet doen.

 • Wat een top idee zo’n gezinsfeestdag! 31 augustus lijkt me daar inderdaad een goed moment voor, nog even samen genieten voor de school routine opnieuw begint. Een ideetje dat ik opschrijf en waar ik binnen enkele jaren zelf mee aan de slag wil!

 • Die gezinsfeestdag lijkt me leuk maar op oudejaar, ooit gaan de kids die willen vieren met de vrienden, denk ik. Ik zie nog het gezicht van mijn moeder voor me toen ik vertelde dat ik naar een feestje wilde gaan op oudejaar, het was iets tussen opluchting en teleurstelling. Opluchting omdat ze dan niet moest opblijven tot middernacht, haha. :p
  En ik hou me al vast voor het winteruur dit weekend!

 • oudejaar in onderbroek. Hahaha, sorry ‘k moest ermee lachen. ‘k hoop dan wel bij een houtvuur of zo, lekker gezellig warm.

  Nee we hebben zo geen vaste rituelen denk ik.

  bij je ochtend en avondrituelen valt me op dat je samen met je kinderen ongeveer 2u voor ons leeft. We doen alles een uur of 2 later.

 • Doordat mijn kinderen vier jaar verschillen heb ik regelmatig een dagje ingelast waarbij elk kind eens tijd heeft met mama/papa alleen.
  Dan ging de kleinste eens naar een pretpark terwijl de oudste naar het atomium ging en de star wars expo. Nu proberen we als gezin toch regelmatig eens een hele dag ergens op uit trekken en ik vermoed dat dit de komende periode alleen maar zal toenemen 😉

  • Grappig, wij zijn net op zoek naar manieren om iets te kunnen doen met hen apart (obv hun eigen interesses). Zo wilde ik deze vakantie met de zoon naar het planetarium gaan en zou mijn man met de dochter gaan schaatsen. Maar ze wilden dat dus allebei niet omdat ze samen wilden blijven (en waarschijnlijk ook gewoon allebei de activiteiten willen doen). Nochtans zouden ze echt wel deugd hebben van die één op één aandacht.

 • Die gezinsfeestdag vind ik een hele vondst! En verder klinkt jouw routine héél ontspannen, maar dat is nu eenmaal het voordeel van routines: niet nadenken, gewoon er doorheen rollen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *