Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

21 redenen waarom mijn kleuter een driftbui krijgt

Als je denkt dat je als ouder na twee (ik-ben-twee-en-ik-zeg-nee) of drie (ik-ben-drie-en-ik-wil-nie) jaar door het ergste heen bent, lees dan vooral niet verder! Want die van ons is sinds kort vier, maar dat is duidelijk ook niet altijd een plezier. De driftbuien beginnen tegenwoordig al ‘s morgens en duren tot hij gaat slapen. En ik kan me blijven verbazen over de redenen. Tijd om er eens goed mee te lachen dus, want mee wenen hebben we al genoeg gedaan:

 1. Hij had niet de juiste kom voor zijn cornflakes.
 2. Geen probleem. Men nemen de juiste kom en: “Neeee ik wou die pakken!”
 3. Hij wou eigenlijk toch geen cornflakes.
 4. De poetshulp kwam als hij op school was.
 5. Hij mocht geen korte broek aandoen bij 5 graden.
 6. Ik had de pagina van het boek omgeslaan en hij wou dat doen. (En bij zoiets is er dus letterlijk no way back he, want als je de pagina terugslaat, is dat natuurlijk niet meer dezelfde pagina.)
 7. De bib was gesloten.
 8. Hij wou zijn neus niet snuiten hoewel de snottebellen al tot achter zijn oren hingen.
 9. De Oreo-koeken hadden een andere verpakking dus waren het geen Oreo-koeken. Punt.
 10. Het touwtje van zijn ballon was te kort.
 11. Hij had zijn eigen speelgoed kapotgemaakt en dat was uiteraard mijn schuld.
 12. Zijn kousen hingen niet gelijk op zijn benen???
 13. Hij wilde zijn speelgoed niet opruimen.
 14. “Dat is jammer, dan doe ik het.” “Neeeeee jij mag niet aan mijn speelgoed komen.”
 15. Er zit geen baby in mijn buik en bij de mama van zijn vriendje wel. Sorrynotsorry.
 16. Hij stapte niet als eerste in de auto.
 17. Hij had zijn “boze tent” compleet gesloopt. Oh ironie.
 18. Hij had nog honger na een boterham, koek én stuk fruit.
 19. De sneeuw was te koud. (Oh sorry dat ik die vergeten opwarmen ben!)
 20. ZIJN raam van de auto was bevroren en dat van zijn zus niet. Het onrecht van de wereld!
 21. Het was telefonisch oudercontact en we mochten niet bellen met de juf (waar hij altijd een engeltje is trouwens, begrijpe wie begrijpen kan maar zo zijn we wel zeker dat het ooit voorbij zal gaan en dat het niet gewoon een door de duivel bezeten kind is haha).

Maar voor de rest zien we hem graag hoor. Een chance dat hij zo schattig is zeker 😉

NVDR: dit alles speelde zich af op twee dagen tijd. Giften en andere sociale steunvormen zijn welkom.

15 Antwoorden op “21 redenen waarom mijn kleuter een driftbui krijgt”

 • Haha, kleine donder. Heel herkenbaar! Hier is dat toch na de vierde verjaardag gebeterd. Als in, de drama’s blijven, maar de intensiteit neemt af. Dus: a little ray of sunshine there 🤪

 • Hahahaha, zo herkenbaar! Hier is Tuur intussen vijf maar die driftbuien blijven. En ik maak ze geregeld onbewust nog erger doordat ik soms echt mijn lach niet kan inhouden. Of als ik zeg dat het leven soms toch o zo zwaar kan zijn 🙂

 • Herkenbaar. Mijn zoon is zes and I’m still a mess 🙂
  Het temperament blijft, maar de manier waarop die tot uiting komt evolueert wel.
  En er zijn ook positieve kanten aan.

  Ik hou mijn hart wel al vast voor de puberteit.

 • Op twee dagen??? Ik vraag mij (oprecht he) af hoe jij dat volhoudt? Reageer jij daar dan sarcatisch op of maakt het dat allemaal erger?

  Ik vind het wel allemaal grappig om te lezen hé maar als mijn lepel twéé keer op de grond valt krijg ik dikwijls al een zenuwinzinking. Laat staan als er een kleuter naast mij zou staan die bleit omdat zijn kousen niet gelijk zijn.

  • Door af te tellen naar maandag, mijn werk is pure ontspanning 🤣 En regelmatig eens uitbesteden helpt ook. Qua aanpak hebben we zowat alles al geprobeerd: negeren, goed gedrag belonen, erover praten, afleiden, alternatieven aanbieden, time-out, time-in… tot nu toe helpt mezelf opsluiten in de berging met een voorraadje chocola nog het beste 😆

 • Die cornflakeshistorie. Idem dito, elke ochtend.
  En als ik wacht op Felix zodat hij er zelf 1 uit de kast kan nemen moet het uiteraard de groene zijn die in de afwasmachine zit.

 • Hahah, ik zag de titel en ik dacht: “Hm, zou ik dit lezen” en dan je inleiding. Enfin, ik heb het toch gelezen en ik kijk er al naar uit, ahum. Dat belooft :p
  In de crèche eet hij trouwens heel flink zijn verse maaltijden MET brokken enal. Hier krijg ik geen verse hap naar binnen, zelfs niet als het beter gemixt is. Die juffen en begeleiders zijn iets magisch, denk ik.

 • toch ongelooflijk wat er in die kleine kopkes omgaat eh en hoe dat naar buiten moet proberen raken soms. Je zou ze soms buiten willen zetten en andere momente keihard platknuffelen in zo’n bui maar meestal is dat net dan geen goed idee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Inhoud geblokkeerd