Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Ouderlijke dilemma’s

Als je zwanger bent, krijg je als koppel een hele resem informatie over je heen. Bijna dagelijks moet je kiezen tussen verschillende dilemma’s. Omdat ik merk dat er in mijn familie en vriendenkring vaak dezelfde vragen gesteld worden, besloot ik dit eens op te lijsten.

 

De bevalling

De zwangerschap nadert zijn einde. Je hebt maanden de tijd gehad om je voor te bereiden op het Grote Moment. Denk je, want op le moment suprême zijn er zoveel factoren die je niet in de hand hebt. Probeer flexibel te zijn in je ideale bevallingsplan, want je hebt er nu eenmaal geen controle over.

De eerste keer had ik een waterbevalling in gedachten. Ik voel mij altijd ontspannen in water, en moest me dan ook al geen zorgen maken over welke kledij ik zou aantrekken of waar al dat bloed naartoe moest 🙂 Alle gekheid op een stokje: toen de VBD voorbij ging en De Dochter er tien dagen daarna nog steeds geen zin in had, werd ik ingeleid. En bij een inleiding komt er wat meer kijken qua medische opvolging dan bij een spontane bevalling, waardoor bevallen in het water geen optie meer was.

Bijna twee jaar later deed ik nog eens een poging. De Zoon diende zich aan twee dagen na de VBD. Blij dat ik ook eens zo’n spontane start mocht meemaken, trokken we naar het ziekenhuis. We waren nog geen uur ingecheckt, toen hij er al was. De omstandigheden waren ideaal voor mijn gedroomde waterbevalling, maar meneertje was er al voor mijn bad was volgelopen. Bummer! Einde hoofdstuk zwanger zijn en bevallen voor mij. Geen gynaecoloog gezien maar toch een mooi ereloon mogen betalen, dat soort bevalling. Ik zal dus nooit ervaren wat een waterbevalling is, want hier komt geen derde kans meer.

Behalve ingeleid worden en spontaan bevallen, is er ook nog de keizersnede. Dit is in België bijna nooit een keuze die je zelf kan maken, gelukkig maar. Vaak wordt er nogal lacherig gedaan dat een keizersnede geen “echte” bevalling is. Maar deze bevalling is dan misschien wel “pijnloos” op het moment zelf, achteraf is de last echt niet te onderschatten. Als ik vriendinnen hoor praten over onbestaande buikspieren, pijnlijke littekens, je baby niet eens kunnen oppakken… dan gaat het er bij mij echt niet in dat er bvb. in Amerika meer en meer voor deze bevallingsmethode wordt gekozen zonder medische redenen.

 

Voeding

 

Borst versus fles: dé grote discussie

Een keuze die ook niet altijd een keuze is. Vaak wordt eerst borstvoeding geprobeerd en als dat om één of andere reden niet lukt, wordt er op flesjes overgeschakeld. Als je van in het begin kiest voor flesjes, moet je je ook steeds verantwoorden. Je kan dus nooit winnen in deze keuze. Ik wil hier niet teveel over uitweiden: doe vooral wat voor jou goed voelt, want borstvoeding geven tegen je zin, zal je ook niet lang volhouden. Laat je goed begeleiden!

 

Op verzoek of op schema

De meeste vrouwen die ik ken, voeden gewoon wanneer de baby er om vraagt. Maar sommige mama’s voelen zich beter bij vaste voedmomenten. Ook wanneer een baby té vaak drinkt of bvb. reflux heeft, kan je (ev. samen met je vroedvrouw) kijken of je een schema kan maken dat de situatie verbetert.

 

Vaste voeding

 

Een aantal maanden na deze eerste dilemma’s, is het alweer tijd voor vaste voeding. Opnieuw keuzestress! Welke methode kies je: rapley (hapklare brokken), of gemixte papjes? Potjes of vers? En weer enkele maanden later: mee-eten wat jullie eten of aparte kost?

Het thema voeding is zeker iets waar je in kan groeien als ouders en waar je ook verschillende opties kan combineren. Probeer het allemaal eens uit, zou ik zeggen.

 

Slapen

Waar?

De eerste vraag is: slaapt babylief onmiddellijk op een eigen kamer, of slaapt hij bij jullie op de kamer? Ook hier zijn er voor- en nadelen. Co-sleepen heeft als voordeel dat je je bed niet uit moet, dat je sneller weer in slaap valt en de baby beter kan horen als er iets is.

In een eigen kamer leert de baby zelfstandig inslapen en is er wat minder controle. Veel koppels kiezen deze optie omdat ze schrik hebben om de baby te verwennen of hem een gewoonte aan te leren die nooit meer kan doorbroken worden. (Al eens een twaalfjarige gezien die nog bij zijn ouders slaapt?) Ook omwille van hun eigen privacy voelen ze zich beter bij de baby in een andere kamer.

Soit, ik kom ervoor uit dat ik een voorstander ben van co-sleepen, maar de theorie is hier toch wat anders geweest dan de praktijk. Na een vijftal maanden lukte het echt niet meer. Baby en ik hielden elkaar gewoon wakker. Ik praat vaak in mijn slaap, waardoor hij/zij wakker werd en ook omgekeerd was ik bij het minste zuchtje van hem/haar klaarwakker. Tijd om te verhuizen dus. En dat bleek de goede optie voor ons allemaal. Laat je dus vooral niet beïnvloeden door adviezen, voorschriften, richtlijnen van anderen. Doe datgene waarbij je het minste slaapgebrek hebt.

 

Wanneer?

Net zoals bij de voeding kan je je baby op schema of verzoek laten slapen. In theorie althans. Ik heb het één keer geprobeerd, toen nummer twee er was en ik de slaapjes op elkaar wou afstemmen. Trial and error 🙂 Baby’s laten zich nu eenmaal moeilijk in een schema gieten. En als het eens lukt, kan je er donder op zeggen dat het een week later alweer anders is.

 

Hoe?

Bij dutjes overdag zijn er ook twee kampen van ouders: degenen die hun kind altijd in hun bedje laten dutten en hun dag afstemmen op deze dutjes, en de anderen die hun kind gewoon overal mee naartoe nemen en laten slapen waar het kan. Ook daar is het een kwestie van uitproberen en kijken wat voor jouw baby het beste werkt.

 

Mobiliteit

 

De twee mogelijkheden in deze categorie zijn: dragen en rijden. Mijn ervaring is dat deze toch vaak gecombineerd worden. Maar pas op vooraleer je 37 verschillende draagdoeken of -zakken gaat aanschaffen: de baby bepaalt! Er zijn er (De Dochter, check) die dragen maar niets vinden en liever alle ruimte krijgen in een buggy, en dan zijn er anderen (De Zoon, check) die alleen maar de hele dag door willen gedragen worden. Ook hier is het weer trial and -hopelijk zo weinig mogelijk of het kan je wel eens duur te staan komen- error. Ik zou aanraden om nooit op voorhand een draagzak of -doek te kopen, maar om een workshop te volgen rond de verschillende draagmethodes, misschien zelfs best op het moment dat de baby er al is.

 

Opvang

Dit is één van de belangrijkste keuzes die je zal moeten maken, omdat het niet enkel op de baby een invloed heeft, maar op het hele gezin. De combinatie van werk en gezin is iets waar iedereen mee worstelt.

In de eerste plaats kijk je of er iets moet veranderen op werkvlak: blijven jullie beiden fulltime werken, gaat er iemand minder werken of misschien zelfs allebei? Blijft er iemand tijdelijk of voor langere tijd thuis om voor de kinderen te zorgen…

Ook hier heb je niet altijd 100% een keuze. Soms moet je beslissen op basis van financiële redenen, economische redenen, omwille van de organisatie…

Als je de dan knoop hebt doorgehakt, is het tijd om te kijken of er nog aanvullende opvang nodig is. Zijn er grootouders, zussen, broers, buren… die een dag de zorg op zich willen nemen? Of kies je voor een crèche of onthaalmoeder?

Beiden hebben voor- en nadelen. In een crèche zijn er pedagogische en educatieve activiteiten op maat van het kind, er is een vaste structuur (een goede voorbereiding voor later als ze naar school gaan), maar de groep is meestal groter dan bij een onthaalmoeder. Daar is de sfeer vaak wat huiselijker, is er meer persoonlijk contact en minder kindjes. Het ligt er maar aan waar je prioriteiten liggen en wat het best bij jullie past.

Helaas moet je de keuze hierin al héél snel maken (als in: net niet met je zwangerschapstest in de handen naar de telefoon hollen om opvang te regelen). Je kan je keuze dus niet afstemmen op wat voor soort kind je gaat krijgen want afwachten is gewoon geen optie.

 

 

Verzorging

Ook op vlak van verzorging zijn er talloze keuzes die je moet maken. Denk maar aan wasbare luiers of wegwerpluiers, vochtige doekjes vs. tissues en lotion, een badje of een tummy tub, al dan niet vitamines geven, de manier van vaccineren… Hierover krijg je zeker uitleg van de kraamverzorgster of vroedvrouw!

 

Hehe, we zijn aan het einde gekomen van deze lange post. Als toekomstige mama’s mij om advies vragen, zeg ik altijd dat ik maar één advies heb en hoe cliché het ook is: doe waar jullie je goed bij voelen en dan kan je nooit verkeerd zitten. En een keuze is ook nooit definitief. Trial and error is mijn motto, dat zullen jullie intussen wel al doorhebben. Amen 🙂

 

 

Eén reactie op “Ouderlijke dilemma’s”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *