Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

World Sleep Day – Brief aan mijn dierbare Slaap

Deze vrijdag geen lijstjesdag, want het is World Sleep Day! En als er iets is dat ik koester, dan is het wel mijn slaap. Helaas is dat sinds een jaar of drie niet meer zo vanzelfsprekend. Je weet pas wat je hebt als je het kwijt bent… Daarom een brief aan de vriendin die mij in de steek liet toen ik kinderen kreeg.

Vaarwel mijn lieve Slaap,

Jij was mijn hele leven aanwezig zonder dat ik ook maar één keer stilgestaan heb bij hoe kostbaar je bent.

Als tiener kon ik jou een hele nacht ongestoord zien, zonder een tussenkomst voor tutjes, pampers, flesjes of nachtelijke knuffels. Het was zo normaal dat jij er altijd voor mij was.

Toen ik zwanger werd, was het al duidelijk dat niets meer hetzelfde zou zijn. Je kwam me plots minder opzoeken en ook de regelmaat van de bezoekjes verdween. Maar toen ik eenmaal bevallen was, is het helemaal misgelopen. Je verdween als een dief in de nacht. Drie jaar lang heb ik je gezocht en soms gevonden. Maar je bleef nooit lang, en je kwam en ging zoals je zelf wou.

Het zal nooit meer zijn zoals vroeger. Ik kan er maar niet aan wennen dat ik jou nooit meer zal ervaren zoals je was voordat ik 27 werd. Vroeger bezocht je mij zo’n 9 uur per dag. Sinds de kindjes er zijn, denk je misschien dat ik jou niet meer zoveel nodig heb, maar niets is minder waar. Wanneer ik jou maar 5 uurtjes zie op een dag, is dat echt niet genoeg.

Ik vind het nog steeds heerlijk wanneer je op een zondagmiddag langskomt, net wanneer mijn kindjes eens allebei op hetzelfde moment hun middagdutje doen. Wat een luxe!

Ook als ze ziek zijn, kom je veel minder en onregelmatiger langs. En het is helaas niet zo dat we weer even kunnen bijpraten na een paar weken elkaar niet gezien te hebben. Niet afspreken richt onherstelbare schade aan.

Ik weet niet of het ooit nog goedkomt tussen ons, maar ik hoop dat je weet dat je altijd heel welkom zal blijven.

 

 

 

3 Antwoorden op “World Sleep Day – Brief aan mijn dierbare Slaap”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *