Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Moederschip maand-ABC

Alweer een maandje dichter bij Kerstmis. Ook al gaat het dit jaar weinig voorstellen vrees ik, ik hoop dat het toch een lichtpuntje wordt.

Boek dat me omver blies. Kleine zwarte leugens, over een moeder die wraak wil nemen op haar beste vriendin omdat haar kinderen onder haar toezicht omkwamen bij een ongeluk. Normaal lees ik geen boeken over zo’n rauw verdriet, zeker niet als het om kinderen gaat. Maar op een of andere manier werd ik toch aangetrokken tot het plot: wat zou ik zelf doen in zo’n geval? Lezen!

Center Parcs De Haan. Ons laatste uitstapje voor waarschijnlijk zeer lange tijd was een succes.

Dryneedling. Omdat ik een hele maand geblesseerd was aan mijn hamstrings (na 32 jaar weet ik die liggen), heeft de kinesist een beetje geëxperimenteerd met speciale technieken. Bij dryneedling krijg je naaldjes recht in de geblesseerde spier geprikt, waardoor die samentrekt en beter kan ontspannen bij overbelasting. Ik weet natuurlijk niet of het hierdoor kwam, maar ik loop weer! De kilometers moeten opnieuw rustig opgebouwd worden, maar dat komt wel in orde. Ik hoop nog altijd in 2021 21 kilometer (als in: een halve marathon) te kunnen lopen.

Er staat een paard in de tuin. Onze achterburen hebben een paard gekocht en nu kunnen wij daar altijd naar kijken, geen betere mindfullness voor in ons kot!

Foert. Ik heb 2020 een beetje opgegeven. Meh. Ik weet ook zo goed als niets meer dat gebeurd is tussen maart en augustus. Kunnen we niet gewoon afspreken dat we op 1 januari opnieuw aan het jaar 2020 beginnen? Geen ellendig jaar waarmee we de geschiedenisboeken ingaan en iedereen wordt er een jaar jonger op, niks dan voordelen toch?

Gewandeld. Veel. Juist toen ik niet meer kon lopen, was het uiteraard zonnig weer. Al wandelend kon ik toch nog mijn kilometers in het bos afleggen. Prachtige herfsttaferelen gezien!

Heeft jouw mannetje een bril? Heeft hij een pet op zijn hoofd? Is het Bill? Ik tikte voor een appel en een ei ‘Wie is het’ op de kop in de Kringwinkel. Goed voor uren speelplezier.

Iets om over na te denken in deze Sint-tijden. Wat is flink? Snapt een kind wel wat dit inhoudt? En ben je dan automatisch stout als je niet flink bent? Lees het hier!

Jeugdsentiment. Als het grote speelgoedboek (de echte uiteraard, van Dreamland, en niet die namaak van Bol zonder prijzen erbij zodat een ouder bijna een hartaanval krijgt als hij die gaat opzoeken) in de bus valt, die als eerste willen bekijken. Pure nostalgie.

Kerstfeestje in ons kot. Wij laten onze kop niet hangen en vieren vandaag al eens Kerstmis om te oefenen, uiteraard met chocoladefondue. Ik heb zo’n vermoeden dat die kerstboom niet lang meer in de kelder zal liggen 🙂

Little fires everywhere. Het moet zowat de eerste keer zijn dat ik een serie kijk die gebaseerd is op een boek, zonder dat boek al gelezen te hebben. De stijl deed me wat denken aan Big Little Lies, dat ik ook super vond. Zeker kijken als je van dat soort drama houdt (don’t we all??)

M&M chocola. Bestaat waarschijnlijk al eeuwen, maar ik ontdekte het nu pas. Heaven!

Netflix. Emily in Paris. Een serie die ik heb gebinged, over een Amerikaanse die een jaar in Parijs gaat werken en daar aanvankelijk niet zo welkom is. Parijs lijkt zelf wel een hoofdrol te spelen in de serie, wat een prachtige beelden hebben ze daar kunnen shooten.

Ontmaskering van de Sint? De Dochter is nog maar/al vijf en stelde deze maand wat kritische vragen over de heilige man. De conversatie ging ongeveer als volgt: (situatieschets: tijdens het spelen in bad, dus volledig uit het niets): “Seg de Sint, dat is toch gewoon een verklede man he”.
Ik vroeg of iemand op school dat had gezegd: “Maar nee mama, dat zie je toch zo. En het is ook overal een andere”.

Jullie weten hoe ik over het hele sintgebeuren denk, dus ik dacht: Yes, we zijn er bijna! En toen stelde ik de laatste cruciale vraag: “Hoe denk je dan dat die cadeautjes in ons huis komen als de Sint niet bestaat?” Waarop ze zegt: “Dat is toch simpel, al die verklede mannen gaan dan cadeautjes leggen overal in de huizen.” So close.
Heerlijke leeftijd toch, die mix tussen rationele nuchterheid en toch nog wat fantasie. Ik heb haar ook wel meteen gezegd dat sommige kindjes wel geloven dat hij bestaat, maar dat zij mag geloven wat ze wil. Een beter voorbereiding op het thema godsdienst is er niet me dunkt 😀

Pompoenen overkill. In soep, pasta’s, quiches, slaatjes… daar krijg ik letterlijk en figuurlijk nooit genoeg van.

Razend spannend. Nog drie kandidaten in The masked singer en ik moet weten wie die wolf is! Van de andere twee kunnen we nu wel zeker zijn.

Sealife. Ofwel: de ruimtevaartfoto. Water op de maan, iemand?

Theeceremonie. Ik ging met twee vriendinnen naar de Japanse tuin in Hasselt voor een theeceremonie (en ja wij zijn allemaal dertigers). Ook al bleek het niet helemaal ons ding te zijn, toch was het leuk om eens mee te maken. Alleen het concept van het tweede deel, een theeceremonie zonder echte thee (een soort yoga waarbij je de theemaak-bewegingen uitvoert zonder effectief thee te maken) ontging me volledig. Maar hey, we dronken wel echte matcha, luxepoezen die we zijn.

Urgh. Verlengde herfstvakantie. Wordt daar nu echt iemand vrolijk van?

Veel gedeeld. Mijn post over kinderarmoede is bij velen nogal binnengekomen. Fijn dat ik een beetje heb kunnen bijdragen aan de bewustwording hierover.

Why women kill. Ja ik weet het, nog een derde serie in dit overzicht is erover. Maar wat moet een mens tegenwoordig anders nog doen in coronatijden als hij geen bananenbrood wil bakken of zijn huis Marie Kondo’en? Punt gemaakt. Why women kill is van de makers van Desperate Housewives, geen promotie meer nodig dus 😉 Ik vind het concept echt geweldig goed bedacht. De serie speelt zich af in drie tijdzones, maar wel in hetzelfde huis. Je volgt drie koppels met elk hun eigen vorm van huwelijkscrisis. Kijken!

Zen worden met Kelly en haar West-Vlaamse uitspraken. Plaatst alles wel een beetje in perspectief.

Hoe was jullie maand? Ook vreemde ceremonies bijgewoond, kinderspelletjes gespeeld of gebaald als een stekker? Laat het me weten!

8 Antwoorden op “Moederschip maand-ABC”

 • Ik volg zowat dezelfde series, haha :-). Bij the Masked Singer intrigeert die wolf mij enorm, ik heb geen idee wie het is. Maar de koningin mag van mij winnen, net als Karen was ik vroeger heel grote fan van haar en blijkbaar roest oude liefde niet :-). Als het even kan, mag er voor mij in 2020 ook een jaartje af de teller, ik heb dit jaar toch niet echt gebruikt. Hartelijk dank alvast 🙂

 • Ha, ‘Wie is het?’, zo’n nostalgie!
  Ik ben trouwens ook pro 2020 opnieuw starten. Wat een jaar, zeg. Afgelopen week las ik ergens een samenvatting: januari, februari, Kerst. Klopt wel zo’n beetje…
  En ik deel jouw pompoenliefde :-).
  Wie is volgens jou de Duiker? Wolf is volgens mij James Cooke. Maar wie je ook in je hoofd hebt, die persoon hóór je dus ook he.
  Succes met de extra lange herfstvakantie daar!

 • Die Duiker zal wel Giovanni Kemper zijn, anders is het heel gênant voor Laura Tesoro 😀 Ik dacht in afl 1 dta Wolf Kobe Ilsen was, daarna paar keer geswitcht (oa naar James Cooke maar die klinkt toch wel veel nasaler). Sieg Den Doncker zou ook nog kunnen.

  Goede samenvatting van 2020 inderdaad! En jij ook veel succes met de verlengde verlengde herfstvakantie 😆

 • ‘k heb nog maar kwartier van de Masked Singer gezien. ‘k heb geen flauw benul van wie er allemaal in zit, de meesten in de toplijstjes ken ik ook niet eens…’k ben blijkbaar niet meer mee met het BV landschap. Alleen was ik overtuigd van de Koningin dat het Angèle van Laeken is, maar ‘k zie die suggestie niet eens meer in de overzichtslijstjes

  In tegenstelling tot de gangbare opinie vind ik 2020 zo slecht niet. Zolang er geen mensen dichtbij mij ernstig ziek worden, kan ik het thuiswerken en het vele thuis cocoonen vol lege agenda’s best wel pruimen. Ik mis het op vakantie gaan en ik mis ook wel wat vaker vrienden zien, maar ‘k vertrouw erop dat het terug komt en ‘k probeer in het moment te leven. En in dit moment heb ik er een tof nieuw boek bijgepakt om te lezen en ga ik straks ook nog wat verder puzzelen.

 • En was Wolf wie je dacht haha? Bij mij echt totaaaaal niet! Little Fires Everywhere en Emily in Paris staan ook nog op mijn lijstje! En Why Women Kill ken ik niet, maar lijkt me ook interessant nu! Ik speel ook nog vaak ‘Wie is het?’ met mijn lief haha, ik vind dat echt een tof spelletje zo voor tussendoor.

  • Nee die naam was totaal niet in me opgekomen! Ook nooit gezegd door 1 van de speurders dus ik vond het heel raar dat ze daar in de laatste aflevering dan ineens nog mee af kwamen. Kijk al uit naar het tweede seizoen maar dan graag zonder Karen daemen in de jury, die is me iets te aanwezig 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *