Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Moederschip maand-ABC

Elke maand blik ik aan de hand van het alfabet terug. Veel leesplezier!

Als er geen kappers meer zijn, dan werd Simon Simonneke. Het was echt te erg, dus alles ging er intussen af met de tondeuse.

Buitenshuis werken. Freeeeedom! Ik doe nu elke donderdagavond het onthaal op het consultatiebureau van Kind en Gezin (de meeste vrijwilligers zijn 65+) en dit voelt bijna als een mini-vakantie. Eerst een halfuur he-le-maal alleen in die auto en daarna nog een viertal uur op een stoel zitten en mensen naar de dokter/verpleegster toeleiden. Top job 🙂

Co-ouderschap. Al een maand voelt het alsof wij co-ouderschap hebben over onze kinderen: we wisselen door de week onze ‘shiften’ af: als de ene werkt, is de andere met de kinderen bezig en omgekeerd. Zelfs een korte briefing tijdens de wissel hoort er ook bij, ik zou al bijna een heen-en-weer-boekje willen beginnen.

Dankbaar voor een prachtige Paasdag in het zonnetje. Niet dat het het gemis van de familie kon compenseren, maar het was toch iets.

Een lesje “how to make selfies” door twee kleuters ziet er zo uit:

Sorry voor het pijltje, foto van een foto

Freudiaanse verspreking. Karim die in Temptation Island één van de verleidsters competettief noemt, scenaristen hadden het zelf niet kunnen bedenken.

Gebingewatched: het nieuwe seizoen van Casa de Papel. Ik vond het maar traag op gang komen, met veel te veel flashbacks, maar naar het einde toe zat er toch wel weer pit in. Ik geef het volgende seizoen zeker nog een kans.

Hoog bezoek. Had ik al gezegd hoe blij ik ben met de schoonfamilie in onze straat? Een metie die creatief is, lekker kan bakken én zich graag verkleedt is een gouden combinatie. De Zoon zijn mond viel op zijn tenen toen hij zag wie er plots aan het raam stond.

Interessant speelgoed: magisch zand. Valt het op dat ik de Action nog kon plunderen voordat die zijn deuren sloot :p We ontdekten zand dat geen vuil achterlaat in je huis en nog eens even boetseerbaar is als klei ook, aanrader!

Jolien is De Mol! Dacht ik, want zoals elk jaar zat ik er weer flink naast. Alina had ik in de verste verte niet verdacht, die leek me nog het meest oprecht van allemaal. Well played!

Kapot gelachen met deze blog van Kelly van No small talk. Waarom zélfs introverten met deze lockdown niet zo blij zijn.

Lezen. Mijn flow lijkt weer terug te zijn. Ik las deze maand onder ander het boek “Mijn kind, mijn spiegel”. Als ik nog geen kinderen had, ik zou er spontaan aan begonnen zijn nu 😉 Fleur Van Groningen kan heel treffend verwoorden hoe mooi én tegelijk hoe beangstigend het ouderschap kan zijn.

Marriage story. Een meer dan twee uur durende film over de ontwikkeling van de relatie van een koppel, gaande van stapelverliefd tot scheiding. Hoe dramatisch dit ook is, het is wel prachtig in beeld gebracht.

Nieuw fenomeen: kindertinnitus. Hebben jullie dat ook, dat je ‘s avonds als de kindjes al aan het slapen zijn nog steeds die stemmetjes als een soort geruis op de achtergrond hoort? Na 6 weken non-stop samenzijn is dat hier toch een nieuw fenomeen geworden.

Ontdekking van de maand: The Starlings. Tien jaar geleden had ik al een crush op Tom Dice, dus toen ik zag dat hij meedeed aan Liefde voor muziek moest ik wel kijken (ook al had ik dat programma nog nooit gezien). Hij zingt samen met zijn vriendin Kato. Wat een prachtige en complementaire stemmen zijn dat!

Pre-teaching. Sinds twee weken zijn wij ook met onze kleuters aan het preteachen. We kregen van de school uit een heel schema mee, met drie activiteiten per dag. Het lukt niet altijd om alles te doen, maar dat is oké. Behalve de knutselactiviteiten staat mijn kennis uit de tweede kleuterklas nog helemaal op punt.

Realityshow van de maand: too hot to handle (op Netflix). Ik werd getipt door mijn zus en was aanvankelijk wat sceptisch, want intussen ben ik toch écht te oud geworden voor dingen als Ex on the beach of Geordie shore. Maar dit concept is gewoon geweldig: drop een paar hete singles op een eiland (hoe origineel) MAAR ze kunnen pas winnen door NIETS met elkaar te doen 😀 Verrassend!

Supermaan. De Zoon speurt nog steeds elke avond de lucht af naar een glimp van de maan, dus toen die op een ochtend plots heel dichtbij was en tien keer groter leek dan anders, was dat een absoluut hoogtepunt in zijn bestaan.

The Talk. Teveel thuiszitten brengt bij mijn kinderen nog meer vragen teweeg. Plots was het voor De Dochter niet meer genoeg om te weten dat baby’s in de buiken van mama’s groeien, nu stelde ze ook de vraag hoe die er dan in komen. Weer een mijlpaal in het ouderschap overleefd 🙂

Uit de oude doos (letterlijk). We herontdekten gezelschapsspelletjes die we vroeger speelden in het pre-kindertijdperk. Dit is iets dat we zeker willen blijven doen.

Van den hond. De persconferentie van de nationale veiligheidsraad. Hoe dubbelzinniger kan je de regels nog maken? Ik onthoud vooral dat ik mijn familie mag zien in een winkel… Ja, ik vind het nog steeds lastig om me goed aan de regels te houden, zeker omdat De Dochter maandag jarig is. Maar we gaan er het beste van proberen te maken.

Was. Wat is dat? Mijn kinderen lopen nu al 7 weken in hun onderbroek rond.

Zwarte zomervoetjes. De Man kan er absoluut niet tegen, maar ik vind het stiekem heerlijk: een hele middag op blote voeten lopen en dan ‘s avonds onze zwarte voeten in bad steken.

En zo kabbelde de maand ook weer voorbij… hebben jullie iets leuks gezien/geluisterd/bijgeleerd?

5 Antwoorden op “Moederschip maand-ABC”

 • Oh, wat een toffe rubriek is dit! Ooh ja Marriage Story vond ik wel speciaal, het is me ook wel bijgebleven. Ik heb ook al veel gehoord over dat boek van Mijn kind, Mijn spiegel. Misschien moet ik het ook eens kopen.

 • Ik voel me vereerd om op het moederschip der schepen vermeld te worden! En die zwarte voeten: heerlijk! 🙂 en dan trots zijn op hoe zwart ze zijn.

 • Een van mijn favoriete blogrubrieken hier, top alweer!
  Volgens mij was ook Jolien de mol, en ging Alina winnen. Bhahaha, alweer ernaast :-).
  ‘Mijn kind mijn spiegel’ ligt hier al enkele weken klaar, maar ik ben er nog niet in begonnen. ‘k Ben nog maar een derde in ‘Mild ouderschap’…
  Hier is het trouwens ook van very talkative child. En die vragen, echt. Mijn hoofd zat al vol, ik ga met de dag gekker worden… 🙂

 • ‘k heb net Unorthodox uitgekeken en had a Marriage Story n u opgezet en begonnen. ik ben benieuwd

  preteaching met de kleuter lukt niet, die toont geen interesse voro de voorgelezen verhaaltjes van de juf enz. Vanaf deze namiddag is hij alleen omdat grote broer wel terug mag naar school. Ik vrees er heel erg voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *