Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Moederschip maand-ABC

Elke maand blik ik hier terug aan de de hand van het alfabet. Veel leesplezier!

 

At home kinderyoga. Van een collega (thanks Ann!) mocht ik een superleuk kinderyogaboek lenen. Uiteraard wilden ze er onmiddellijk mee aan de slag gaan. En ja, dat moet hier altijd in hun onderbroek.

 

Boeken boeken boeken! Gelezen dat ik heb deze vakantie! Mijn totaal voor dit jaar staat op 48, ik heb duidelijk mijn flow teruggevonden. Met dank aan mijn Kobo e-book abonnement, waardoor het ene boek al klaarstaat voordat het andere uit is. Mijn toppertje van de maand was “De perfecte vriendin” van Karen Hamilton, over een stalkende crazy ex-girlfriend.

Correct book. Als kind maakte ik herbruikbaar papier door de achterkant van een Kellogg’s doos te plastificeren en erop te schrijven met whiteboard stiften. Ziedaar het idee van een versie voor grote mensen: een schrift met een vijftiental geplastificeerde bladen. Ideaal voor het maken van mijn blogplanning, weekmenu, boodschappenlijst, to do’s van die week… Helemaal eco! Oh, en het is roze, dat helpt ook.

 

De edele kunst van not giving a fuck. Ik schreef er vorige week al over, dat dit boek voor mij zo mindblowing was. En er was nog een quote die ik jullie zeker niet wou onthouden:

“Emoties worden overgewaardeerd. Alles wordt gerechtvaardigd omdat men het nu eenmaal zo voelt. Besluitvorming gebaseerd op emotionele intuïtie is vrijwel altijd een slechte zaak. Kinderen van drie baseren hun leven op emoties. En honden. En wat hebben die gemeenschappelijk? Dat ze op het tapijt schijten.”

Lees vooral het boek voor meerdere van deze Aha-momentjes 😉

Eerste echte playdate. Ik De Dochter vond het kei-spannend dat er voor het eerst iemand kwam spelen ZONDER HAAR MAMA! “En gaat die dan écht weg?” Jup! Ze was echt helemaal weg, ook toen de poep van haar dochter moest afgeveegd worden. Dat ouderschap, elke dag een avontuur.

Freaking four. Na “ik ben twee en ik zeg nee” kwam “ik ben drie en ik wil nie”, maar nu is ze vier en dat is ook niet altijd een plezier… Ik dacht dat we het ergste achter de rug hadden, maar De Dochter heeft het deze maand eens goed uitgehangen. Denk: op alles commentaar geven, haar eigen zinnetje willen doordrijven, driftbuien die al eeuwen geleden waren… Het was zeker een jaar (en vier kilo) geleden dat ik het heb moeten testen, maar een krijsend kind uit de bibliotheek dragen omdat ze geen boek over financiële planning mocht meenemen (vreselijke moeder ben ik ook)… jawel, we kunnen het nog!

Gezelschapsspelletjes. Plots zijn we helemaal into de spelletjes. Na drie jaar memory en domino zijn we nu toe aan een volgende stap. Holle bolle big, Happie haai, Knibbel knabbel knuisje en Krokodil met kiespijn kwamen ons huishouden uitbreiden. Heerlijk! Ik zal er zeker nog over schrijven.

 

 

Habba habba!. Na Gossip Girl kon ik mij eindelijk weer vergapen aan Penn Badgley, want ik raakte deze maand helemaal verknocht aan de serie You. Dat het tweede seizoen maar snel van start gaat!

IJsboerderij. Ontdekking van de maand, en dat op een paar kilometer van onze deur. Oreo, snickers, ferrero én zelfs Tony Chocolonely karamel/zeezout-smaak. Mmmm! De hemel bestaat en hij ligt in Catsop.

 

Jawel, het zit er alweer op. Negen weken schoolvakantie invullen, nailed it! Met een maand ouderschapsverlof heb ik wel makkelijk praten natuurlijk. De rest werd ingevuld door grootouders, meties, sport- en koekjeskamp.

Kind en Gezin. Opnieuw een mijlpaal: de laatste keer wegen en meten. Met zijn 96 cm en 14 kg is hij nu echt geen peutertje meer te noemen.

LOL. Maison Slash heeft een boek uitgebracht, eentje dat ik zelf had willen schrijven. Met de sfeervolle titel: KAK! (Dat wist ik niet voor ik kinderen had). Meer info hier.

Mamamaatjes. Met onze Facebook-mamagroep (dit jaar ons vijfjarige jubileum trouwens!) proberen we af en toe in real life af te spreken, maar vaak mislukt dit omdat we over het hele land verspreid zijn. Met een paar Limburgmama’s lukte het deze maand wel nog eens. Genieten van het zonnetje terwijl de kindjes elkaar entertainen, meer moet dat niet zijn.

Nijntje app. Met (bijna) twee kleuters in huis, begint ook de tablet zijn intrede te doen. Voorlopig lukt het nog om dat tot een kwartier per avond te begrenzen. Daarna is die tablet “plat” en moet hij natuurlijk 24 uur opladen voor de volgende keer 😉 Vooral de Nijntje-app, waar Nijntje simpele dingen doet zoals aankleden of in bad gaan, is hier een succes.

Opvoeden tot zelfvertrouwen. Wat een teleurstelling, dit boek. Ik was al een tijdje op zoek naar iets om in de opvoeding meer zelfvertrouwen mee te geven en zag dit boek vaak in blogs en mamagroepen passeren. Een boek met de ondertitel “20 manieren om de weerbaarheid van je kind te vergroten” klinkt alleszins veelbelovend. Maar tips als “geef het goede voorbeeld, laat los, focus op het positieve en geef je kind keuzes” had ik zelf ook wel kunnen bedenken. Laat het vooral weten als je wel een echt goed boek rond dit onderwerp kent 🙂

Peas. Weer een tip van een collega (dezelfde eigenlijk, precies of ik heb er maar één :p) die mij wist te verleiden tot cinnamon rolls van Peas. Nog nooit geproefd en ik wou dat ik het ook nooit gedaan had (wegens te verslavend!)

 

 

Renmamaren. Ik kreeg van Nicole, die een blog heeft over lopen en het moederschap, de vraag om deel te nemen aan een rubriek waarin ze andere mama-lopers interviewt. Hier is het verslag te lezen. Hardloper Sanne, jawel u leest dat goed 😀

Series series series! We hebben eindelijk Netflix. En dat is echt niet goed voor onze relatie, want De Man heeft een totaal andere kijk-smaak dan ik. Behalve You was ik deze maand ook helemaal in de ban van Bonus Family en Elite.

Tshhh. Ik dacht dat ik voor vreselijke commentaren vooral naar HLN moest surfen, maar de blog van Sofie over zwangerschapskwaaltjes kwam deze week ook aardig in de buurt. Blog bashing ten top! Alle zuurpruimen waren precies tegelijk rijp, ik denk dat er ergens een kleuterklas is die zich begon te vervelen… Sofie is tenminste veel echter dan sommige fake bloggers die alleen maar over glitter en eenhoorns schrijven. You go girl!

Uitstap naar Steinerbos. Een recreatiedomein op een paar minuten van onze hometown, met een gigantische speeltuin, speelbos, buitenzwembad met peutergedeelte… daar zien ze ons zeker nog terug.

 

Van gin tot pap. Dit boek stond al een tijdje op mijn to read-lijst. Ik zou het categoriseren onder het genre “Nietaankindengezinverklappen”. Heerlijk humoristisch en met een zeer grote knipoog over het ouderschap geschreven. Luchtig boekje voor aan het zwembad.

Waarheid als een koe. Kinderen matchen niet altijd goed met tijd voor jezelf, laat staan voor je relatie. Maar in plaats van daarover te zagen, lees ik liever artikels zoals deze. Dan kan ik er tenminste nog eens goed mee lachen 😀

Yolande Buekers kuurcentrum. De Man meekrijgen naar de wellness is al even moeilijk als een Limburger wegkrijgen uit zijn provincie. Toevallig heb ik allebei al geprobeerd en in het tweede ben ik zoals jullie weten niet geslaagd, maar het eerste is deze maand wel nog eens gelukt. Puur om financiële redenen (een bon dreigde te vervallen) heb ik hem kunnen meeslepen naar een OPENBARE wellness. En het was niet eens onze jubilee, maak dat mee. De toekomst ziet er veelbelovend uit!

Zzz. In het begin van de maand leek er na 2,5 jaar eindelijk beterschap te komen. Hij sliep zelfs een paar nachten door. Het was helaas van korte duur. We zetten nu alle hoop in op de schoolstart, die hem hopelijk zo KO zal maken dat hij geen zin meer heeft om ‘s nachts te spoken. Fingers crossed!

 

 

Wat hebben jullie zoal uitgevreten in augustus?

 

6 Antwoorden op “Moederschip maand-ABC”

 • De Kelogg’s doos lamineren.. really? 😁
  MM, jammer dat Peas in Hasselt ligt. En ooh… Knibbel knabbel knuisje… zalig spelletje. Vooral wanneer ze door hebben dat je het snoepje gewoon kan omdraaien om te zien of je het mag houden 😂
  Fijne start van het schooljaar gewenst!

 • Waar blijf je het elke maand toch halen? 🙂
  Hier ook grote fan van Kobo Plus. Niet allemaal de recentste boeken, maar ik heb er toch al tientallen in een lijstje gezet. Daar ben ik nog wel even zoet mee, en ik merk dat ik ook vaker lees omdat ik er toch voor betaal nu, en ik er het maximum uit wil halen.
  Netflix is dan weer iets wat mij niet kan boeien. Want wanneer moet je dat nog doen, series kijken?
  En de reacties op de blog van Sofie, dat vond ik er echt over. Waar heeft die lieve mama dat aan verdiend?
  Slapen is hier ook weer lastig. Sinds enkele weken zijn er geen dutjes meer overdag, en toch is juffrouw ‘niet moe’ ‘s avonds. En wakker om 6. Waarom? Oké, we hebben ook de tut afgebouwd (lees: gestopt), en daar moet ze misschien nog wat meer aan wennen, maar hebben kindjes niet keiveel slaap nodig?

  • Kobo plus heeft inderdaad nog niet de meest recente boeken, maar als je al een hele lijst maakt met “oude”, zijn de nieuwste wel weer beschikbaar tegen dat je die allemaal gelezen hebt 😀 (digitale Tsundoku, is dat ook een ding?)

   Series kijk ik als ze in bed liggen en mijn man gaan fietsen is (2-3x per week), lezen doe ik een halfuurtje voor ik ga slapen.

   Andere kindjes hebben inderdaad veel slaap nodig, maar die van ons duidelijk niet haha!

 • Wat een zalige post! Ik las deze zomer best ook wel veel boeken, hoera voor lange dagen met veel licht en geen bal op de tv 🙂 Dat boek van not giving a fuck moet ik precies toch ook eens lezen!

 • Elke maand genieten van je Abc. Het boek over opvoeden stond op mijn lijstje, dacht ook dat het een aanrader was,
  Van gin tot pap vond ik dan weer onzin. nietaankindengezinverklappen daarentegen, dat vond ik fantastisch.
  Mijn koboabonnement wordt hier ook goed gebruikt, al ben ik soms gefrustreerd door het aanbod.

 • Netflixen doen mijn man en ik altijd apart…elk op onze eigen ipad.

  Over de ipad en kleuters gesproken: er bestaan voor peuters heel leuke duplo spelletjes. handig ooit ook om offline te gebruiken als je op restaurant of zo bent (we hebben die ook op onze gsm).

  “Kinderen van drie baseren hun leven op emoties. En honden. En wat hebben die gemeenschappelijk? Dat ze op het tapijt schijten” hahahahaaaaa man ik schiet in de lach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *