Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Moederschip jaar-ABC

Oh 2020, het had zo schoon kunnen zijn. We besloten plots om het millennium waarin we al 20 jaar leven anders uit te spreken (heeft er nu ooit iemand gesproken over twintig vijftien??), als dat geen belofte van een magisch jaar inhield. Het werd echter het jaar waarin we leerden hoe een kluizenaarsleven eruit ziet, en dat beviel me toch iets minder goed dan gedacht. Ik weet nu dat mijn voorstelling van de hel overeenkomt met thuiswerken in het gezelschap van twee kleuters. En dit drie maanden lang.

Ik heb maar weinig herinneringen aan dit jaar eigenlijk. Zeer vreemd, alsof het in een waas aan mij voorbij gegaan is allemaal. Toch probeer ik even terug te blikken, om dit jaar daarna voor altijd uit mijn geheugen te kunnen wissen.

Afhaaleten. Om de lokale economie te steunen, gingen wij veel vaker dan anders eten afhalen dit jaar. We ontdekten nieuwe restaurantjes en ontbijtbars, en dat allemaal in eigen streek.

Bubbels. Wie had op 1 januari 2020 kunnen denken dat het de laatste keer zou zijn dat hij blij zou worden van bubbels? Geen associatie meer met feestjes, klinken en lichtjes rode wangen. Enkel nog verboden te knuffelen, verplicht thuiswerken en niet-essentiële verplaatsingen komen nu nog in me op bij dat woord.

Cent pur cent. Heel bizar dat ik net in coronatijd make-up ontdek, maar toch wel heel blij met deze ontdekking. Als we in 2021 weer uit ons kot mogen, zal het in stijl zijn!

Dieet. In 2019 deed ik 6 maanden het ketodieet, waarbij je zo goed als geen koolhydraten meer eet. Ik was 15 kg kwijt en besloot om na die 6 maanden over te schakelen op koolhydraatarm eten. Op die manier heb ik voor het eerst in 32 jaar al 18 maanden een stabiel gewicht. Het komt er in het kort op neer dat ik per dag één maaltijd met koolhydraten eet, in plaats van bij elke maaltijd. Ik hoop dit op deze manier verder te kunnen volhouden. Geen coronakilo’s voor bibi!

En ze zwemt! Na vier jaar watergewenning heeft De Dochter plots de klik gemaakt en zwemt ze een hele lengte alleen. Wel jammer dat de zwembaden de week erna alweer moesten sluiten 🙁

Feestjes in uw kot. Verjaardagen, Pasen, Kerstmis, Nieuwjaar… alles in uw kot doen is toch ook geen lachertje. Maar we maakten er het beste van, en stiekem denk ik dat de kindjes sommige feesten zelfs leuker vonden dan andere jaren, want zoals elke goede ouder overcompenseerden we dat natuurlijk met extra cadeaus, ongezond eten en te lang opblijven.

Goodreads. Ik eindigde het jaar op 54 boeken, wat een serieuze daling is ten opzichte van vorig jaar, maar toch nog meer blijkt dan de gemiddelde medemens. Zal wel door al die interessante webinars en podcasts komen 🙂

Hamsteren. Wie had er in godsnaam 30 rollen wc-papier nodig voor een quarantaine die aanvankelijk maar een paar weken zou duren? Heb ik hier ergens een vergadering gemist? Het is me nog steeds een raadsel. Ik hamsterde wel chocola, maar dat is dan ook een basisbehoefte.

Intermittent fasting. Nog een hype die ik dit jaar enkele maanden probeerde om mijn gewicht op peil te houden. Helaas bleek het voor mij niets te doen. Of ik nu ‘s ochtends eet of niet, dat heeft weinig invloed. Alleen op mijn humeur, maar dan in negatieve zin. En ik voelde me er alleszins ook niet fitter/meer geconcentreerd/energieker/… (vul aan wat de rest van de wereld erover zegt) door.

Joggingbroek. Ik heb het gevoel dat ik drievierde van het jaar in mijn joggingbroek heb doorgebracht, en de kinderen in hun onderbroek. Toen ik jullie hier vorig jaar in januari heel veel pyjamadagen toewenste, had ik niet kunnen weten dat dit zo letterlijk zou mogen genomen worden. 2021 smeekt om nieuwe kleren!

Kleuters. Ik heb nog een half jaar twee kleuters in huis en daarna is het gedaan met de pret. Geen reisjes meer buiten de schoolvakanties, geen vrijdagmiddagen spijbelen om een ijsje te halen of in alle rust naar de speeltuin te gaan… ik ga het missen! Al is De Dochter er wel helemaal klaar voor om te leren lezen en schrijven.

Loopbaanbegeleiding. Beste beslissing van dit jaar! Tien jaar in de sociale sector werken doet blijkbaar iets met een mens. Ik twijfelde plots aan mezelf, aan de job, aan het team… Door hierover met een loopbaancoach te praten, opdrachten en testjes te doen, kreeg ik heel wat inzicht in wat ik nu eigenlijk echt wil. Waarschijnlijk brengt 2021 een verandering op dit vlak, al dan niet binnen de organisatie waar ik nu werk. To be continued 😉

Morning pages. Nu De Zoon iets langer begint te slapen (6 uur in plaats van 5 haha), maar ik nog steeds op het ritme van 5 uur leef, heb ik gezocht naar een nuttige bezigheid om het eerste uur van de dag door te brengen. In de zomer ging ik lopen, maar nu is het echt nog stikdonker en cocoon ik liever nog wat in mijn luiaard-pyjama terwijl ik met een tas thee erbij een paar pagina’s schrijf over alles wat me bezighoudt. Heerlijk begin van de dag!

Nieuwe woorden geleerd dit jaar: zoomen, hoestschaamte, afstandshamen, whatsapperitief, knuffelcontact, smizen (wat ik nog steeds niet kan)… 2020 zal de geschiedenisboeken ingaan als het jaar van de neologismen.

Op het scherm. Ik keek véél TV, want veel anders viel er niet te beleven. De toppers dit jaar waren voor mij:

 • Why women kill
 • This is us
 • Virgin River
 • Shooter
 • Emily in Paris

Pakjesman. Je weet dat het 2020 was als je op een jaar tijd de pakjesman vaker gezien hebt dan je eigen familie. Pakketschaamte is hier niet aan de orde 🙂 Shout out naar al die arme stakkers die zich dit jaar kapot werkten.

Record. In september liep ik 16,1 km, oftewel: ten miles. En daarna raakte ik geblesseerd en kon opnieuw beginnen. Dit jaar staat mijn eerste halve marathon gepland: 21 km in 2021, mooier wordt het niet!

Staycation schmacation. Ook al werden er hippe namen bedacht als Tuinesië, Verveeluwe of Toilet de mar: als je er niet zelf voor gekozen hebt, is het vooral balen. Het hoogtepunt van de zomervakantie was een nachtje in een boomhut, daar teren we nog steeds op. De reis naar Disneyland is al opnieuw geboekt, op dezelfde datum maar dan een jaar later. We zullen doen alsof het nog 2020 is en we geen vakantie gemist hebben.

Tijdschriften. Ik herontdekte dit jaar het genot van een tijdschrift. Meestal is dit iets dat ik alleen op vakantie lees, daardoor had ik precies een heel jaar een vakantiegevoel. Onder andere Psychologie magazine, Ouders van nu, Flair, Flow, Happinez en Happi kids passeerden de revue (oh en die gratis Libelles die De Man won maar die ik helààs toch niet ga verlengen wegens twintig jaar te jong).

Uwe microfoon staat nog uit. Dat moet dé uitspraak zijn die in 2020 het meest gepasseerd is bij de telewerkende bevolking. Je zou denken dat een mens het na bijna een jaar wel gewend is om van thuis uit te werken, in de sociale sector blijkt dat toch nog niet zo simpel te zijn.

Veel podcasts en Wandelen. Maar echt véél, van allebei. We ontdekten de mooiste plekjes in eigen streek. Ons land is serieus ondergewaardeerd op vlak van toerisme, dat heb ik nu wel leren appreciëren.

Zelfontplooiing. Ik leerde dit jaar keiveel over mijzelf (dertigerscrisis, anyone?) en daarvoor moest ik niet naar Bali met de rugzak 🙂 Ik ontdekte hoe ik in elkaar zit, wat ik wil en hoe ik dit alles in werk, gezin en relatie kan combineren. En dat allemaal door boeken, webinars, podcasts en babbeltjes met een loopbaan- en hoogsensitiviteitscoach. Na 32 jaar heb ik eindelijk het gevoel dat ik mezelf ken. Laat maar komen dat fantastische 2021!

8 Antwoorden op “Moederschip jaar-ABC”

 • Oh man die micro. Echt. En dan mag ik niet met mijn ogen draaien hè.
  Inderdaad, ik ben ook in awe voor die pakketbezorgende mensen! En allez jong, ik lees de Libelle! Bepaalde rubrieken hè, die column van Hannelore Bedert en soms eens een verhaaltje. Ik ben echt een bomma dan? Ik haat de Flair en die Happinez hahaha (vooral de reclames van de Flair).

  • Voor mij bepaalt de moderubriek voor welk doelpubliek het eigenlijk bedoeld is, dat was bij de Libelle toch een dikke tegenvaller 🙂 En dan die artikels over kleinkinderen, de overgang of tuinieren. Mèh

 • In de krantenwinkel denk ik ook altijd: zou ik nog eens een tijdschrift kopen? Want daarin bladeren, dat blijft elke keer een momentje van geluk. Maar ik ken mezelf: als ik er één koop, heb ik meteen weer een jaarabonnement en ik heb niet genoeg tijd om al die dingen te lezen. Enfin wel genoeg tijd, maar dan steek ik die toch liever in nog een aflevering van ‘This is us’ (ik sta er dertien achter hahaha) of een boek. En ik ben ook blij dat ik noodgedwongen op zoek moest naar toffe dingen in eigen land, maar nu is het toch goed geweest. Ik wil op een strand liggen en niet aan de Noordzee haha.

 • Ja, hier lijkt het ook alsof er een jaar in een waas is gepasseerd!
  Hoera voor al dat sporten, alle podcasts en alle boeken, wauw! En uiteraard ook hoera voor dat laatste puntje, nog het belangrijkste van allemaal :-).

 • Een uurtje extra ‘s morgens lijkt me zalig. Helaas heb ik veel slaap nodig, anders ben ik nogal…euh humeurig, dus de slaap wint het altijd. Maar lijkt me fantastisch! Denk wel dat het hier iets zal zijn voor als de kids tieners zijn, haha.

 • oh waar is die plankjesfoto genomen? Mijn jongste vindt plankjeswandelingen de max. We lopen meestal in Hoge Venen rond.

  Die bubbels kan je toch ook positief definiëren ipv de verboden. In de bubbel is net alles toegelaten. Het zijn de mensen die je het dierbaarst zijn (vermoed ik), met wie je ten volle profiteert van wat wel nog mag en met wie je dus extra geniet.

  smizen? geen flauw idee waar je het over hebt.

  • Deze plankjes zijn in onze “achtertuin”, nationaal park de hoge kempen. In Kelchterhoef heb je ook een toffe plankjeswandeling die over het water gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *