Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Mijn leesgewoonten

Boeken en ik, dat was liefde op het eerste gezicht. Ik leerde lezen in de zomer voor ik naar de derde kleuterklas ging, en vanaf dat moment had ik het gevoel dat ik echt meetelde. De wereld ging voor mij open.

Door de jaren heen probeerde ik tientallen hobby’s en sporten uit en kreeg ik andere interesses, maar de boekenliefde ging nooit verloren. Er waren altijd wel heftige opflakkeringen van meerdere boeken per week, naast rustige periodes van een boek per maand, maar lezen deed ik altijd. Tot april 2020. De eerste weken van de quarantaine verloor ik mijn leesflow, en ik wist niet wat me overkwam. Het was weer alsof ik pas bevallen was en geen halve minuut concentratie kon opbrengen. Ik probeerde wel, maar na een paar zinnen moest ik het opgeven. Heel frustrerend om te zien dat de meesten juist veel meer konden lezen in coronatijden. Voor mij werkte het omgekeerd.

Gelukkig roest oude liefde niet, en intussen ben ik weer helemaal terug. Ondanks die belabberde weken las ik dit jaar al 35 boeken. Vorig jaar klokte ik af op 68 dus 2020 zal sowieso een minder goed leesjaar zijn, maar ik ben al lang blij dat ik weer ‘back on track’ ben.

Lezen is mijn vlucht van het alledaagse, mijn verheldering voor dingen die ik niet begrijp (vandaar de vele opvoedboeken uiteraard ;), mijn vaste ritueel voor kinder- en mijn bedtijd. Daarom een interview met mezelf over mijn leesgewoonten 🙂

Wanneer en hoelang lees je?

Ik lees dagelijks. Op goede dagen kan dat een paar uur zijn, op mindere dagen misschien alleen een kwartier voor het slapengaan.

Waar lees je?

Overal. Lang leve de e-reader die overal mee naartoe gaat. Als ik ergens moet wachten, die paar minuten dat ze rustig spelen en ik ook eens in de zetel kan ploffen, als er iets in de oven staat te garen, in de auto als ik moet wachten bij de hobby’s van de kindjes, in de tuin als ze buiten spelen…

Koop je vaak boeken?

Nooit! Ook al ben ik zo’n grote boekenliefhebber, ik vind het zonde om een boek in een kast te zetten om te verstoffen. Ik herlees ook nooit boeken, want zoveel boeken, zo weinig tijd! Ik loop wel graag rond in een boekenwinkel, dat is dan weer een beetje tegenstrijdig haha.

E-reader of papier?

Sinds 10 jaar een absolute voorkeur voor de e-reader. Gaat overal mee naartoe, je hebt altijd verschillende boeken tegelijk bij, op vakantie moet je geen halve koffer vol boeken meezeulen… Nochtans heeft het wel even geduurd voor ik het durfde proberen, want lezen op een scherm zou toch nooit hetzelfde kunnen zijn? Dat klopt, maar bij een goede e-reader heb je niet eens door dat dat een scherm is. Nog een voordeel: er staat altijd al meteen een ander boek klaar. Ik ben nooit niet aan het lezen.

Favoriete kinderboek?

Matilda van Roal Dahl. Misschien heeft dat boek me wel aangezet tot werken in de jeugdzorg 😉

Favoriete genre?

Vooral domestic noir thrillers. Dat zijn thrillers die zich afspelen in de alledaagse omgeving en waar de focus ligt op relaties. Al mag er af en toe zeker ook eens een chicklit of een roman tussen zitten.

Van welke schrijver lees je elk boek?

Anja Feliers, Liane Moriarty en B.A. Paris.

Welk boek moet iedereen gelezen hebben?

Dat vind ik lastig, want er zijn zoveel verschillende genres en niet alles ligt iedereen. Misschien eentje van Kristin Hannah dan, in haar verhalen word je meteen meegezogen door haar prachtige, beschrijvende stijl.

Wat voor genre zou je nooit lezen?

Historische romans en fantasy, al heb ik in mijn tienerjaren wel ooit een uitzondering gemaakt voor Lord of the Rings 🙂

Fictie of non-fictie?

Beide! Meestal lees ik twee boeken tegelijkertijd: non-fictie beneden overdag en fictie voor het slapengaan.

Is er een boek dat je leven veranderd heeft?

Helaas niet. Ik (of De Man) wou dat ik kon zeggen dat van Marie Kondo of iets over minimalisme 😉

Wil jij op je blog ook iets kwijt over je leesgewoonten? Neem dan gerust deze tag over!

19 Antwoorden op “Mijn leesgewoonten”

 • Hey Sanne,
  Tof lijstje. Er zijn enkele gelijkenissen tussen ons lezen en ook veel verschillen (Ik ben een sucker voor historische romans, genre Gone With The Wind. Meegevoerd worden naar een andere periode in de tijd met gedetailleerde beschrijvingen van de parasols en kanten handschoenen. Love it)

  Mijn leesdip duurde van de geboorte van mijn eerste kind tot een jaar na de geboorte van mijn laatste kind. Jaaaren dus en nu ook nog met mondjesmaat. Vaak lukt het mij gewoon echt niet om mij te concentreren. Jammer, maar ik ben al blij dat er toch weer iets is teruggekomen. Ik vind lezen voor vijf minuutjes ook echt niet zo leuk. Ik heb wat tijd nodig om in een verhaal te kunnen duiken. Fijn voor jou dat het je wel lukt, want het lijkt me zalig.

  Nog een vraagje over de e-reader: koop je dan al die boeken? Of is er ondertussen een heel ruim digitaal bibliotheekaanbod?

  Met mijn ene boek per twee maanden lijkt zo’n e-reader met abonnement voor mij dan toch een dure zaak, niet? Al is het idee dat er altijd een boek klaarstaat wel erg aanlokkelijk.

  • Oh goed dat je dat vraagt! Ik schrijf hier inderdaad dat ik nooit boeken koop, maar heb wel een abonnement voor 10€/maand dus eigenlijk geef ik toch zo’n 120€ per jaar uit aan boeken haha 🙂 Je moet soms even wachten tot een nieuw boek in dat abonnement komt, maar met een eindeloze to read-list vind ik dat zelf niet zo’n probleem. Er is echt een heel ruim aanbod intussen! De meeste e-books kosten 7.99€ dus als je echt maar 1 boek per maand uitleest, is afzonderlijk kopen voordeliger. Vanaf 2 boeken haal je er al winst uit.

   Die afkeer voor historische romans en fantasy komt doordat ik mij echt moet kunnen herkennen in een personage of leefwereld, en bij die 2 genres heb ik dat dus totaal niet…

   Wat een lange leesdip! Hopelijk wordt het beetje bij beetje weer beter. Ik wens het je toe 😉

 • Amai, jij kon keisnel lezen haha. Ik leerde het in het eerste leerjaar en was ook echt op slag verliefd. Wij hadden van die leesgroepjes en omdat ik er vrij snel mee weg was, mocht ik met de kindjes van het derde leerjaar in de groep, mega-fier toen natuurlijk hahaha. Ik zet mijn Goodreads Challenge altijd op 12 boeken per jaar, want doorheen het jaar lees ik eigenlijk vrij weinig. In de zomer gaan er dan weer makkelijk 8 boeken of zo door. Liane Moriarty lees ik ook heeeeel graag en het is mijn goed voornemen om een paar boeken van Roald Dahl te kopen, gewoon omdat ze zo mooi zijn haha.

 • Oh wat een leuke post zeg! Die ga ik inderdaad overnemen 🙂 En wat knap zeg dat je zo vroeg al kon lezen! Blijkbaar kon ik dat ook heel vroeg (en dat soms wel eens tot grote ergernis van mijn ouders want ik las op weg naar vakantie blijkbaar echt alles van alle borden die we onderweg tegenkwamen :-))

 • Ah ik vind dat zo leuk om eens te lezen van jou, De Boekenlegende want jij leest zoooooveel! Ik lees ook niet graag historische romans en fantasy. En non-fictie en fictie door elkaar, doe ik ook vaak.

 • Wat een leuke post.

  Ik kan mij niet herinneren wanneer ik kon lezen, maar herinner mij wel dat ik als klein meisje al de story’s van mijn nenen verslond 🙂

  Tussen mijn 2 kinderen lukte het mij totaal niet om te lezen, alleen tijdschriften.
  Gelukkig heb ik mijn leesliefde de laatste jaren teruggevonden.

 • Toch gek he, dat dat bij iedere moeder zo’n aanslag is op je leesflow! Nog iets voor op het lijstje “Dat vertellen ze je niet als je zwanger bent” 😆

 • Zo’n leuke blogpost! Heel herkenbaar alweer. Lezen is ook mijn leven, en ik zou nooit meer zonder kunnen. ‘k Ben dan ook heel erg blij dat Juliette de liefde voor boeken ook al heeft, en ze kan nog niet eens zelf lezen :-).
  In het begin van dit jaar had ik ook een Kobo abonnement, maar nu lees ik weer even boeken van de bib (en boeken die ik zelf heb gekocht). Boeken kopen doe ik dus wel, en ik droom stiekem van een grote boekenkast met leeszeteltje.
  En ik weet nog goed dat ik ‘Een klein leven’ wou beginnen lezen als ik pas bevallen was. Want ik had een e-reader en ik zou superveel tijd hebben om te lezen tijdens al die voedingen en dutjes en al. Maanden heb ik amper of niet gelezen toen, was I wrong!
  Maar misschien moet ik deze tag gewoon eens overnemen :-).

 • Leuke blogpost! Ik heb sinds enkele jaren ook terug een leesflow gevonden die ik al vele jaren was kwijtgespeeld want als kind las ik wel graag.
  En door je post weer iets bijgeleerd, “domestic noir thrillers”, en dat lees ik ook supergraag! Ik lees ook wel graag eens psychologische boeken en over (mentale) gezondheid, dus ik kan wel zeggen dat sommige boeken mijn leven effectief hebben veranderd.

 • […] Een blogtag, zo’n ding met vraagjes dat circuleert onder bloggers, is vaak een dankbaar hulpmiddel. Ik schreef al regelmatig over boeken maar gebruikte deze lijst nog niet eerder. Ik denk dat die oorspronkelijk werd gemaakt door Sanne van Moederschip. […]

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.