Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Help mijn kind is vroeg wakker!

Kleine kinderen en hun (en jouw) slaappatroon, het is één van de meest voorkomende onderwerpen op mamablogs. Omdat er bij zo’n onderwerpen vaak adviezen gegeven worden (en die adviezen dan meestal komen van moeders wiens kind van nature van 19u tot 9u slaapt), besloot ik ze eens op te lijsten en mijn eigen ervaringen mee te delen. Zo kan iedereen vlotjes naar deze blog verwijzen om aan te tonen waarom bepaalde dingen gewoon niet werken 🙂

Ik ben zelf gezegend met twee vroege vogels. De Zoon begint aan zijn dag om 5u, De Dochter is daar maximum een uur later. Dus ouders die klagen dat ze nooit kunnen uitslapen omdat ze er om 8 uur uit moeten voor hun kroost, lees vooral verder (en hou je misschien gewoon even in als je nog iemand te vriend wil houden bij die 99% andere ouders waar het toch net een tikkeltje anders verloopt).

Pas op, vroeg wakker zijn heeft ook zo z’n voordelen. We moeten ons hier nooit haasten om op tijd de deur uit te zijn (integendeel: 3 Dora’s en een ontbijt van een uur later en ze kunnen superchill naar school/crèche), maar in het weekend duren de dagen van 5u tot 19u toch soms wel héél lang.

Daarom dat we al verschillende “goede adviezen” hebben uitgeprobeerd, maar (spoiler!): zonder resultaat. Anders zou ik hier deze blog niet zitten typen. Ik kan jullie dus vooral vertellen wat niet werkt.

 

Leg hem gewoon wat later in bed

HAHA! Niet te geloven hoe vaak mensen dit al tegen mij gezegd hebben. Natuurlijk leg ik die kleine monsters om 19u in bed omdat ik wil dat ze om 5u wakker worden. Iedereen content! Euhm, niet dus. ALS ik ze al eens langer dan dit uur kan wakker houden (een keer zelfs tot 20u!), dan zijn ze standaard NOG vroeger wakker (die keer dus om 4u30). Een kind dat moe is, slaapt net onrustig en kan dus ook eerder wakker zijn.

 

Laat hem minder lang of net langer slapen overdag

Op de crèche doet De Zoon standaard een dikke middagdut van 3 uur, maar thuis is dat niet altijd het geval. Iets met een te saaie omgeving en te weinig prikkels/speelkameraadjes of zo?

Soit, we merken geen enkel verschil tussen de dagen dat meneer 1 uur of 5 uur slaapt overdag. Geen invloed op de nachtrust dus.

 

Baker hem eens in, hij zal veel rustiger slapen

Serieus, dit advies kreeg ik op een forum toen De Zoon 10 MAANDEN was… Ik moet de eerste baby nog tegenkomen die toelaat dat hij na 6 maanden nog ingebakerd wordt. Op 10 maanden kunnen ze zichzelf trouwens al volledig mummiegewijs inpakken in WC-papier dus als hij zich had willen laten inbakeren, had hij dat zeker gedaan.

 

Verduister de kamer

Aangezien er geen verschil is in winter of zomer (en zelfs geen verschil met het winter- en zomeruur, hoe speelt hij het toch klaar?) is dit geen nuttig advies gebleken. Donker of licht, maakt niet uit.

 

Geef hem een fles mee in bed

Hebben we niet uitgetest, maar ook nooit overwogen. Ik heb weinig opvoedingsprincipes maar geen fles mee in bed is er daar toch wel eentje van. (En neen: geen oordeel over moeders die het wel doen, zelf zou ik me daar gewoon niet goed bij voelen.)

 

Geef hem om 5u zijn flesje en leg hem nadien terug neer

Driedubbel haha. Opstaan is opstaan, aan die belofte kan die kleine politicus van mij zich al heel goed houden.

 

Leg een speelgoedje bij hem in bed zodat hij zich ‘s morgens zelf kan vermaken

De bedoeling van een bed is in mijn ogen om te slapen. Leg er speelgoed in en het hele concept is toch verloren?

 

Slaap samen met hem in een groot bed, misschien wordt hij wakker omdat hij geborgenheid wil

Onmogelijk om met die kleine ninja in één bed te slapen. Hij vindt dat mijn haar/neus/ogen veel interessanter zijn en dus is hij niet alleen vroeg wakker, maar ook nog eens door de nacht om dit fijne speelgoed te ontdekken. Niemand wint erbij.

 

Maak de kamer kouder/warmer

Zelfde als de verduistering. Warm, koud, slaapzak, body, pamper, laken, deken, op de Noordpool of in Afrika… Geen verschil.

 

Beelden om 6u ‘s ochtends

 

Misschien moet ik dan ook eens iets vertellen over wat je wel kan doen als je kind vroeg wakker is. Want ook al kan ik niets aan de oorzaak veranderen, ik heb door de jaren heen wel geleerd om beter om te gaan met een vroege vogel.

 

Met de kinderen op stok gaan

Niet lang nadat zij slapen, lig ik er ook in. In de winter is om 21 uur in je bed liggen gewoon zalig, in de zomer eerder zielig. Maar het zorgt er wel voor dat ik het volhoud.

 

Me-time systematisch inplannen

Ook al is dit niet makkelijk, het helpt om te weten dat er iets is om naar uit te kijken wanneer het echt zwaar is. Boek bvb. maandelijks een overnachting bij de grootouders (jij of de baby, dat laat ik in het midden), elke zondag een middagdut terwijl iemand met hem gaat wandelen, of voer een beurtrol in tussen jou en je partner.

 

De zetel wordt je beste vriend

Als je ‘s ochtends met de baby opstaat en hij zijn fles en nieuwe pamper heeft gehad, installeer je jezelf in de zetel onder een dekentje terwijl de baby op zijn mat speelt. Je baby is geïnstalleerd in een veilige omgeving, en jij kan nog wat verder dutten of netflixen. Win-win! Op sommige dagen lukt dit zeker 3 minuten aan een stuk. Powernaps for life!

 

Zorg goed voor jezelf

Gezond eten (lukt hier zo’n 80% van de tijd), af en toe eens gaan sporten of een ontspannend bad. Het kan allemaal helpen om je beter in je vel te voelen en persoonlijk voel ik dan dat ik de moeilijke dagen beter aankan.

 

Word een master in het synchroniseren van middagdutjes

Eens je kinderen een ritme hebben, kan je de boel wat manipuleren zodat je zelf kan meeslapen. De peuter wakker houden totdat baby aan een dutje toe is, werkt beter dan omgekeerd.

 

Kijk niet op de klok

Als je hoort dat babylief wakker is en het voelt niet aan als nacht (dit is een tip voor pro’s want de eerste maanden zal alles aanvoelen als nacht), sta dan gewoon op zonder naar de klok te kijken. Beter nog: dek alle klokken in huis af en maak jezelf wijs dat het 9 uur is.

 

Hopelijk hebben jullie aan deze tips wél iets gehad.

Iemand nog andere goede adviezen die hier niet tussen staan en die ik nog eens kan proberen?

 

 

 

 

14 Antwoorden op “Help mijn kind is vroeg wakker!”

  • Haha als het echt iets genetisch is, vrees ik dat dat in de puberteit niet veel beter wordt. Maar dan hebben ze mij alleszins niet meer nodig voor een pamper en fles 🙂

  • We hebben er eentje voor de 3-jarige maar het werkt niet. Ze blijft wel in bed maar om 6u roept ze dan: “mamaaa schaapje is nog niet groen dus ik moet nog slapen he!” Zo gaat het concept natuurlijk verloren 😀

  • Inderdaad. En toch hoop je op dat ene mirakel 🙂 Ik kan ondertussen ook echt een handeltje beginnen in slaapverwekkende muziek, baarmoedergeluidberen of homeopathische wonderdruppeltjes.

 • Binnen twee weken is het weer feest met het zomeruur. Not.

  Wij hebben vrienden wiens kinderen elk weekend tot min. 10u slapen. Ik overweeg om ze te defrienden 🙂

  • Ik ben net fan van het zomeruur! Als mijn zoontje nu om 5 uur wakker is, dan is dat na het zomeruur om 6 😀 Winteruur mogen ze voor mijn part afschaffen.
   En die vrienden, dat heb ik al leren relativeren. Heb er ook zo een paar maar hun kind was dan pas bvb zindelijk op 5 jaar, of die lusten alleen maar frituursnacks, en zo is het altijd overal wel iets denk ik dan 😉

 • Kei tof artikel! Heel herkenbaar! Hier ook al zoveel adviezen geprobeerd, zonder succes. Je vraagt je dan af wat je verkeerd doet… Fijn om te lezen dat het bij velen zo is. Dan voel ik me morgen wat minder “alleen” om 5u 😊

  • Zo leuk om deze post na 2.5 jaar weer te zien opduiken! En minder leuk om te beseffen dat er weinig veranderd is 🤣 Al is het nu wel eerder 6 uur ipv 5. Er is hoop! Maar hij slaapt nog steeds niet door, zucht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Inhoud geblokkeerd