Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Mijn favoriete podcasts, deel 6

Ik luister al podcasts sinds een jaar of drie, en ik kon de nieuwe afleveringen altijd goed bijhouden. Maar sinds 2020 verdrink ik een beetje in podcastland. Er zijn er zoveel bijgekomen! Er werden ook vaker afleveringen gepubliceerd, want iedereen verveelde zich toch maar. Dat maakt dat het aantal onbeluisterde afleveringen momenteel op meer dan 400 staat! Net zoals met boeken is dit dus een lijst die op zich al eindeloos is, maar waar er elke week nog meer bijkomen. En toch blijf ik nog nieuwe podcasts ontdekken die ik zeker met jullie wil delen. Luister en selecteer, is mijn advies 😉

1. Damn, honey

Twee vrouwen gaan op op onderzoek uit: met welke onderwerpen moet je als vrouw in deze tijd dealen? Er zijn intussen al 56 afleveringen, gaande van alledaagse onderwerpen als sport, tot minder evidente zaken zoals intimidatie op straat. En dat allemaal met een licht feministisch sausje overgoten. Enjoy!

2. Mama doet ook maar wat

Een podcast van het ouderschapsmagazine “Kek mama” (meest debiele naam ooit maar soit), waarin de redactrices luisteren naar elkaars verhalen over het ouderschap.

3. Poespas

Drie vriendinnen, een fles (of meerdere) wijn en een bak vol vragen die telkens over een ander thema gaan: dat is de insteek van deze luchtige podcast.

4. Weg

Het heeft een paar weken geduurd voor ik me aan deze durfde wagen. Ik vond de omschrijving (een podcast over rouw) al vrij zwaar beladen en toen ik de inhoud van de afleveringen bekeek, werd het er niet beter op. Maar aangezien ik fan ben van Sofie als blogger, wou ik het toch een kans geven. En daar kreeg ik geen spijt van! Ze brengt elk thema op een ontroerende en heel serene manier, met af en toe zelfs een vleugje humor zoals we van haar blog gewend zijn.

5. Touché

Deze bestaat nochtans al jaren en ontdekte ik nu pas: een podcast van Friedl Lesage van Radio 1 waarin ze diepgaande interviews afneemt met bekende Vlamingen. Het enige dat mij een beetje stoorde, is dat het gebabbel op regelmatige basis onderbroken wordt door muziek. Maar dat vinden de meeste luisteraars juist leuk.

6. Etenslessen

Ik luisterde een paar afleveringen van de Boost-podcast (over anti-diëten), maar vond de sprekers te jong, net iets te overenthousiast en in elke aflevering komt hun eetstoornis wel een keer aan bod (waarna ze dan een paar zinnen later verkondigen dat ze “mager van nature” zijn)… Toch vond ik dit thema wel boeiend en zo ging ik op zoek naar een meer volwassen versie, die ik vond bij “Etenslessen”. Marjena behandelt thema’s als emo-eten, gedragsverandering, verzadiging, energie… Topper!

7. Taboebs

De podcast met de meest originele naam, van twee vrouwen die taboes doorbreken zoals eenzaamheid, abortus, relatieproblemen… Ik vergelijk het soms met “Onbespreekbaar”, maar dan een vrouwelijke tegenhanger.

8. Tussen was en plas

Parentia heeft zich aan een podcast gewaagd en wist daarvoor meteen Nina Mouton en Tine Embrechts te strikken. Elke aflevering vertellen deze twee dames over hun eigen ouderlijke ervaringen. Nina Mouton heb ik intussen al een beetje teveel gehoord/gelezen/gezien, maar Tine vond ik echt verfrissend. Zij vertelt over haar eigen huishouden en ik vind het een opluchting om te horen dat er nog ouders zijn die soms denken: “Lagen die kleine monsters al maar in hun bed!” 😀 Heldin!

9. Blogcast

Evi en Nina van Blogboost hebben zich ook in podcastland gewaagd! Ik ken deze twee bloggers niet persoonlijk, maar doordat ik hun blogs al heel lang lees, heb ik het gevoel dat ik hen toch een beetje ken. Ook in hun podcast zijn ze heel persoonlijk en delen hun eigen ervaringen over het bloggen, of bundelen blog-/lifestyletips die voor hen goed werken. Ik vind dat de dames een heel leuke dynamiek hebben, vaak zijn ze tegengesteld aan elkaar en hierdoor vullen ze elkaar goed aan.

10. Happy me, happy mama

Nog eentje over het ouderschap. Wat deze onderscheidt van andere podcasts in dit genre, is de originele invalshoek van sommige thema’s (bvb. over zelfontwikkeling als moeder of over een mama van zeven kinderen -achtste op komst- die haar gezin ziet als een mini-bedrijfje).

Misschien vinden jullie hier iets tussen dat jullie kan inspireren. Veel luisterplezier!

5 Antwoorden op “Mijn favoriete podcasts, deel 6”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Inhoud geblokkeerd