Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Vrijdag lijstjesdag! Mijn favoriete kinderboeken aller tijden

Vrijdag is lijstjesdag! En lijstjes en ik, dat is een match made in heaven. Vooral genummerde. Vraag me niet waarom, iedere gek zijn gebrek. Ik deel deze week graag weer een lijstje met jullie: de boeken die ik als kind het liefste hoorde/las en nu ook met mijn kinderen lees.

Boekenliefde, volgens mij is dat iets genetisch. Mijn papa heeft het, ik heb het en mijn kindjes ook. We doen niks liever dan nieuwe boekjes ontdekken. En dat we tijdens corona veel gelezen hebben! Het was mijn nummer 1 activiteit om hen (en mezelf ;)) rustig te krijgen. Hier zijn mijn tien favorieten, in willekeurige volgorde.

1. Sjakie en de chocoladefabriek

Ik vrees dat mijn chocoladeverslaving door dit boek is ontstaan. Een magische wereld waarin de chocolade door rivieren stroomt, snoepjes uit de grond groeien en kauwgom nooit uitgekauwd raakt. Wat kan een vrouw kind zich nog meer wensen? Het was trouwens een prachtige manier om mijn kinderen iets bij te brengen over kansarmoede. In het boek krijgt Sjakie één keer per jaar een chocoladereep, daar waren mijn twee varkentjes echt niet goed van. En dat hij elke avond soep met boterhammen moest eten, liet ook een indruk na.

2. De GVR

Een boek over een meisje dat door een reus wordt ontvoerd, is dat niet te eng voor een 3- en 5-jarige? Het omgekeerde bleek het geval, het inspireerde hen tot verschillende fantasiespelletjes waarbij vooral de fropskottel (een drankje waar je scheetjes van moet laten) een grote hit was. We keken daarna ook naar de film, maar die zou ik dan weer niet aanraden voor heel jonge kinderen, omdat het dan ineens wel levensecht wordt. De Bloedbottelaar (één van de negen gemene reuzen) bleef hier nog een paar weken in huis kamperen 😉

3. Geronimo Stilton

Geronimo Stilton is een muis die naar Fantasia reist en daar de prachtigste dingen ziet. Neemt je kinderen mee in de fantasiewereld van zeemeerminnen, eenhoorns en feeën. Een betere voorbereiding op Harry Potter kan je niet bedenken 🙂

4. Ibbeltje

Een terugkerend thema in de boeken van Annie MG Schmidt zijn stoere meisjes die graag vuil worden (Otje, Floddertje…) Zo ook deze Ibbeltje, die nog als bijkomende gezinslast heeft dat haar moeder vroeger een kat was. Dolle pret!

5. De kinderen van bolderburen

Dit boek is misschien minder bekend, maar mag zeker niet onbemind blijven. Het verhaal gaat over drie gezinnen met in totaal zes kinderen, en dat zijn dan ook meteen de enige bewoners van het dorpje Bolderburen. Maar toch is het daar nooit saai, want in elk verhaal staat er weer een nieuw avontuur te wachten.

6. Matilda

Roald Dahl is goed vertegenwoordigd in deze lijst, maar zijn boeken zijn dan ook één voor één pareltjes. Oh wat heb ik zelf genoten van dit boek! Ik identificeerde me helemaal met Matilda de boekenwurm. Ik probeerde dan ook af en toe mijn telekinetische vaardigheden uit, maar helaas viel dat wat tegen. Ik merkte dat vooral De Dochter helemaal in de ban was van dit verhaal. We lazen meestal verschillende verhaaltjes na elkaar, omdat we gewoon niet konden stoppen. En ergens onderweg haakte De Zoon af om met papa voor de duizendste keer Dikkie Dik te gaan lezen 🙂

7. Minoes

Minoes is een vrouw die vroeger een poes was, maar door het likken aan chemisch afval plots een mens werd. In het boek komen heel wat soorten gevoelens naar boven, een mooie manier om dingen zoals bvb. verlegenheid, onrechtvaardigheid… bespreekbaar te maken.

8. Pluk van de Petteflet

Ook Annie MG Schmidt gaat in deze lijst met heel wat eer lopen. En terecht. Wie kent niet het kleine roodharige ventje met zijn kraanwagen? Van dit boek hebben ze allebei heel hard genoten. De verhalen zijn kort en elke keer verschijnen er weer nieuwe personages ten tonele, die doorheen het verhaal allemaal hun eigen rol gaan spelen.

Ziezo, dat waren onze favorieten. Welke boeken zijn bij jullie intussen al helemaal kapot gelezen?

11 Antwoorden op “Vrijdag lijstjesdag! Mijn favoriete kinderboeken aller tijden”

 • Leuk lijstje!
  Ook van meester-verteller Roald Dahl:
  De griezels en Ieorg Idur.
  De heksen vind ik op volwassen leeftijd nog tamelijk eng dus dat is misschien nog wat vroeg 🙂

  Ik vind het wel knap van je kinderen dat ze zo jong hun aandacht al zo lang bij boekjes zonder veel illustraties kunnen houden. Hier lezen ze ook graag maar de verhouding beeld-tekst moet toch nog duidelijk overhellen naar de beeldkant. De twee oudste zijn 5 en 4 jaar en staan zot van strips: elke avond een Jommeke, Kiekeboe of Thorgal (die laatste zijn van mijn vriend. Ik vind ze niet echt child proof maar mijn kinderen zien niet al teveel graten in alle onthoofdingsscènes en andere gruwelijke toestanden blijkbaar)

  • Ja dat van die aandacht klopt wel! De 5-jarige zou een uur naar zo’n boek kunnen luisteren, voor de 3-jarige zijn 2 verhaaltjes na elkaar wel genoeg. Bij hem bewaken we ook wel dat we nog genoeg prentenboeken lezen ook. Maar ze zijn allebei heel taalvaardig. Die praatten al in goed verstaanbare zinnetjes voordat ze konden lopen (want dat was pas op 18m het geval). Ieder zijn talent zeker 😀 Strips hebben wij eigenlijk niet in huis, is mss ook wel eens een ideetje.

 • Jaaaaa, Sjakie <3. Ik was ook mega-fan van Marc de Bel, daar heb ik echt alles van gelezen. Als kind ging ik wel vooral naar de bib en had ik niet veel 'eigen' boeken. Ik zou daarom graag nu een paar 'klassiekers' van Marc de Bel en Roald Dahl kopen en nog eens herlezen haha, maar ben er nog niet aan toegekomen.

 • Sjakie, Matilda en Pluk zijn ook mijn favorieten! Ik had ook zo’n groot verzamelboek met Jip & Janneke verhaaltjes in, die vond ik ook heel fijn.

  • Die hebben we ook! Maar heb je dat nu als volwassene al eens terug gelezen? Ben er geen fan meer van haha, in bijna elk verhaal maken Jip en Janneke ruzie, wordt er gezegd dat speelgoed X voor meisjes is en speelgoed Y voor jongens, en komen er vreemde woorden als kruidenier en bromtol op de proppen. En af en toe een pak billenkoek 😀 Een beetje verouderd vrees ik.

 • Ohja, Mathilda! En alles van Roald Dahl eigenlijk :-). Ik ben altijd al een boekenwurm geweest, maar mijn ouders waren dat niet. Gelukkig heeft Juliette mijn genen op dat vlak wel geërfd :-).
  Ik heb vroeger veel van Marc de Bel gelezen. En daarna Bart Moeyaert. Ik ben nu trouwens in een boek van Bart Moeyaert bezig, met allemaal kinderverhalen. Prachtig!

 • oei oei oei nu voel ik mij oud…de eerste Geronimo Silton kwam uit toen ik afgestudeerd was op de universteit. Laat ons zeggen dat die dus niet in mijn favoriete kinderboekenlijst staat.

  roahl Dahl vond ik wel goed, maar daar denk ik toch niet spontaan aan als ik mijn lijst zou maken. De mijne zou bulken met Leminiscaat boeken (Koning van katoren, Hasse Simonsdochter, Kruistocht in Spijkerbroek, Stad in de Storm, Oorlogswinter, …) . Ook boeken van Averbode heb ik wellicht allemaal gelezen ( Bloeiende mimosaboom, Geen meiden aan boord, …)

  Maar die zijn allemaal al wat later in de lagere school. Zelf lezen ben ik begonnen met alle Pietje Puks en dan Meester Pompelmoes.

 • Ooooh Bolderburen, dat was helemaal uit mijn gedachten gegaan! Wat heb ik dat ook graag gelezen 🙂 Zoals wel meer boeken van Astrid Lindgren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *