Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Vrijdag lijstjesdag! Manieren om je kind meer water te doen drinken

Vrijdag is lijstjesdag! En lijstjes en ik, dat is een match made in heaven. Vooral genummerde. Vraag me niet waarom: iedere gek zijn gebrek. Daarom deel ik graag af en toe een lijstje met jullie. Deze week: hoe kan je je kind meer water doen drinken?

In deze warme tijden van droogte en code geel is het belangrijk dat kinderen goed drinken. Maar wat als ze er uit zichzelf niet aan denken, of gewoon vinden dat het niet nodig is? Hier zijn enkele tips!

 

1. Belonen

Als je het drinken koppelt aan een beloning, zullen ze veel sneller geneigd zijn om er zelf om te komen vragen. Maak een beloningskaart en laat hen een sticker plakken per (halve) beker die ze drinken. Of geef hen een stempel op hun hand, een tekening met verschillende vakjes om in te kleuren enz.

 

2. Spelletje

Drankspelletjes, maar dan de kindvriendelijke versie. Wat dacht je van waterpong in plaats van bierpong, een russische roulette met verschillende “shotjes” van gekleurd water, of laat hen een film kijken waarbij ze telkens moeten drinken als er een bepaald woord wordt gezegd. Het nuttige aan het aangename koppelen 🙂

 

3.Het oog wil ook wat

Als je leuke flesjes en bekers hebt, zullen ze sneller aangespoord worden om eens te drinken. Tupperware heeft een leuke collectie hervulbare kinderflesjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook de drinkbekers van Skiphop, met rietje en anti-lek dop, zijn hier een groot succes. Heel handig voor onderweg!

En dan heb je ook nog leuke, grappige “bekers” zoals deze palmboom. Iets minder handig om schoon te maken, maar dat nemen we er dan maar bij.

 

4. Een smaakje erbij

Vinden ze water op zich saai? Denk dan eens aan een smaak om eraan toe te voegen, zoals grenadine, roosvicee, verschillende siroopjes… Het is natuurlijk niet even gezond als water, maar nog altijd beter dan niet drinken.

Je kan ook verse groenten (komkommer), of fruit (bosbessen, citroen, aardbei) aan het water toevoegen.

 

5. Zorg voor vaste drinkmomenten

Als kinderen weten wanneer ze moeten drinken, gaan ze dat na een tijdje automatisch ook doen. Om de twee uur zouden ze toch zo’n 150 ml moeten drinken en dat zo’n zes keer per dag. Na elke maaltijd of snack is dan al een goed begin.

 

6. Monkey see, monkey do

Geef zelf het goede voorbeeld. Zet een grote fles of karaf op een zichtbare plaats en drink er de hele dag door van. Zien drinken doet drinken.

 

7. Maak er een leuk uitje van

Ga iets drinken in een park of op een terrasje met een speeltuin. Water smaakt daar natuurlijk altijd beter dan thuis 🙂

 

 

4 Antwoorden op “Vrijdag lijstjesdag! Manieren om je kind meer water te doen drinken”

  • Leuke tips! Toevallig schreef ik zopas ook een artikel erover. Is toch belangrijk om veel water te drinken. Liefs. E

    • Waarover moeten we anders schrijven, als moeder in deze temperaturen? 😉 Leuk idee om een beker of fles te personaliseren, dat zou hier bij de driejarige dochter een groot succes zijn! Op voorwaarde dat het roze en met glitters is natuurlijk 😀

      • Oooh ja een echt girlie girlie. Ze is vast ook unicorn fan dan 🙂 Onze dochter is een boy girlie en houdt van de omgekeerde dingen🤭

        • Oooh ja! Eenhoorns, prinsessen, nageltjes lakken, haartjes doen… was heeeeel erg wennen voor mij want ik ben zelf niet zo :d

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *