Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Hoera! We overleefden het allereerste kinderfeestje

Begin mei werd De Dochter vijf. We beloofden haar in december al dat ze voor de eerste keer een feestje voor klasgenootjes mocht geven. Ze heeft er lang op moeten wachten, maar afgelopen weekend was het dan eindelijk zover!

Toen de meisjes toekwamen, gingen ze bijna onmiddellijk naar boven om De Dochter haar kamer te aanschouwen, want dat is op vijfjarige leeftijd blijkbaar wel een dingetje 🙂

Omdat het prachtig weer was, probeerden we hen toch terug de tuin in te lokken. Toen dat gelukt was, amuseerden ze zich bijna een uur zonder dat wij moesten tussenkomen. De meisjes wachtten zelfs hun beurt af om op de trampoline of schommel te gaan. Als het zo zit, mogen hier elke dag wel een paar vriendjes aan de deur staan! Er werd gegiecheld en gegild zoals alleen vijfjarige meisjes dat kunnen. Dolle pret!

Daarna kwam er een “schminkmevrouw” die als een echte fee glitter in het rond sprankelde. De natte droom van elke vijfjarige. Eenhoorns, prinsessen, Frozen-prinsessen (want ja, dat is écht nog een categorie hoger)… ze passeerden allemaal de revue. En voor elk meisje werd een bijpassend jurkje uit de verkleedkoffer gevist. Toen was het natuurlijk tijd om te dansen, heerlijk om te zien.

Ik dacht voor deze dag eens terug aan mijn eigen kinderfeestjes, en herinnerde me het “muzikaal pak”: een schat ingepakt in krantenpapier met op elk laagje een opdracht. Dit pak wordt dan op muziek doorgegeven in een kring, en waar de muziek stopt, mag er een laagje worden afgescheurd.

Uiteraard zou een feestje geen feestje zijn zonder pannenkoeken. Ik zag op Pinterest prachtig gedecoreerde pannenkoeken voorbijkomen en besloot dat met de meisjes ook te doen. Al was het resultaat absoluut niet Pinterestwaardig 😀 We gebruikten de schat uit het muzikaal pak als versiering: smarties, chocolade- of aardbeisaus, discodips, verschillende snoepjes… een succes!

En toen was het al 17 uur (want zijn feestjes niet altijd “van 2 tot 5”? :p) en wilden de kinderen niet naar huis. Voor mij het bewijs dat het een geslaagde namiddag was. Voor de ouders helaas een gelegenheid om alle trucjes uit de kast te halen om ze toch maar mee te krijgen.

Behalve de schminkmevrouw hadden we dus geen speciale extra’s. Ik had nog overwogen om een springkasteel te huren, maar dat is misschien iets voor de volgende keer. Al lijkt me dat op deze leeftijd nog niet echt nodig, als ik zie hoeveel plezier ze nu al hadden.

Enkele ideeën die zeker ook zouden scoren voor een vijfjarige:

 • een schattentocht door de buurt met op het einde een picknick in het park
 • een reuzegrote vloertekening samen inkleuren
 • een snoeptaart of snoepbrochettes maken
 • beauty feestje met nagellak, maskertjes, voetbadje…
 • totebags inkleuren
 • waterspelletjes

Als ze wat ouder zijn, staat er zeker ook een slaapfeestje op het programma!

En hoe was dat nu allemaal voor ons als ouders? Druk! Dat wel, maar stiekem hebben we er toch ook van genoten om te zien hoeveel deugd het De Dochter deed om na al die maanden zonder playdates gewoon even samen te zijn met haar vriendinnetjes.

Hadden jullie al een feestje thuis, en hoe viel dat mee?

12 Antwoorden op “Hoera! We overleefden het allereerste kinderfeestje”

 • Heerlijk, die foto op de schommel! Wij woonden op een appartement vroeger, dus meestal was er niet echt een feestje voor vriendinnen. Ik was altijd jaloers op van die grote feestjes in de tuinen van mijn vriendinnetjes haha.

  • Oh da’s idd jammer! Wij hadden wel een tuin maar ik ben in de winter jarig dus daar hadden we ook niet veel aan 😀

 • Wij hier ook een paar weken geleden het allereerste feestje voor onze 5-jarige. 7 kindjes in totaal, superleuke middag gehad, maar ik was ‘s avonds wel TOTAAL overprikkeld, haha 🙂 Wij deden een knutselactiviteit, schminken, cupcakes versieren en een pinata, en dat was achteraf gezien wat veel. Volgende keer gaan we minder interveniëren en meer ruimte laten voor vrij spel.

 • Ik ben ook bezig met een blog over het superheldenfeestje van de oudste. Hij mocht dit jaar ook een feestje geven, als zesjarige dan. Hier ook muzikale pak, plak tattoos, cupcakes versieren en pannenkoeken eten. Dat schminken zag er super uit zeg. Ja, wel druk he zo’n bende kleuters 😆.

 • Wat leuk zeg! Ziet er echt een heel geslaagd feestje uit. Lijkt me wel leuk om zo’n girlparty te hebben, zeker als het zo goed meevalt! Hier wordt Remus komende maandag 1 jaar, nog wat te jong om te vieren maar er komt alvast wel een Nijntjes taart aan te pas!

 • Hier wordt er deze zomer eentje drie. Nog geen feestje voor vriendjes en vriendinnetjes maar er zal taart zijn 🙂 Dat is toch het belangrijkste :p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *