Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Kinderboeken die helpen bij belangrijke gebeurtenissen

Al drie jaar vind ik het heerlijk om samen met De Dochter boekjes te lezen. Ook met De Zoon lukt dat sinds een half jaar heel goed. En daar ben ik blij om, want ik vind het zelf ook één van de leukste dingen om samen te doen. Geef mij geen verf, kleurpotloden of klei, maar een stapel boekjes en zowel de kinderen als ik zijn content.

Het viel me al snel op dat boekjes helpen bij elke mijpaal die op De Dochter haar pad komt. Het geeft haar duidelijkheid en is een voorbereiding op wat er gaat komen. Hieronder een overzicht van de leukste boekjes over belangrijke gebeurtenissen.

 

1. Saar wordt grote zus

(Pauline Oud)

Met stip op 1 in de categorie “mijlpalen uit het leven van een kind”: de komst van een broer of zus. In ons geval werd zij grote zus en kozen we dus voor deze versie. Van dezelfde schrijfster is er ook “Cas wordt grote broer”.

Wat ik zo leuk vond aan dit boek is dat het -in tegenstelling tot de meeste andere boeken die ik zocht in deze categorie- niet alleen gaat over de dikke buik of de komst van het kind zelf, maar ook over wat daarna kan gebeuren. Er wordt gefocust op jaloerse gevoelens, blijheid, misschien de mindere aandacht die grote zus tijdelijk krijgt… Heel veel ruimte voor de emoties dus!

 

2. De eerste schooldag van Milan

(Kathleen Amant)

Voor het eerst naar school gaan is iets dat elk kind meemaakt. Er wordt bij de inschrijving al aangeraden om hierover boekjes te lezen met je kind. Want vaak kunnen ze er zich geen enkele voorstelling bij maken. In dit boek wordt een volledige schooldag overlopen zodat je kind goed zicht krijgt op wat dit inhoudt.

 

3. Grote Anna leert zwemmen

(Kathleen Amant)

Sowieso vind ik de boeken uit de Anna-reeks telkens weer toppertjes. Voor mij springt dit boek over leren zwemmen zeker uit. Stap voor stap wordt het kind verteld wat hij kan verwachten. Het is geen gewoon Anna-boekje, want hier is Anna al groter. Er wordt dus ook een wat moeilijker woordenschat gebruikt, maar zo kennen ze meteen de correcte benamingen die de zwemjuf/-meester ook gebruikt.

 

4. De eerste keer uit logeren: Kaatje en haar oma

(Liesbet Slegers)

Omdat de meeste kinderen voor een eerste keer uit logeren gaan bij de grootouders, zou ik dit boekje aanbevelen. Koffertje maken, een dagje leuke dingen doen met oma of opa en daarna als kers op de taart daar nog mogen logeren ook. Zo gaat dat 🙂

 

5. Het tutje van Leon zit in de weg en De Lummies zoeken een speen

(Linne Bie en Lucky Mukky)

 

 

 

 

 

 

 

 

Over dit onderwerp lazen wij veel verschillende boekjes. Want zoals je hier kon lezen, was het een kruistocht om de tut uit huis te krijgen. In elk boekje lag de focus weer anders. In het ene boek werd er vooral verteld wat je allemaal kan doen zonder tut, bij andere boeken ging het over de beloning die je krijgt, of over hoe groot je eigenlijk al bent en dat toch niet meer nodig hebt…

Bij het eerste boek merkt Leon dat alles zoveel beter lukt zonder een tutje. Daar was De Dochter het niet mee eens, want slapen lukte haar niet zonder. Maar toch lazen we dit boek graag omwille van de leuke illustraties en de herkenbare situaties (geen kus kunnen geven aan de baby als je een tutje hebt enz.)

Het tweede boek is een doe-boek en legt uit wat er met het tutje gaat gebeuren. Er is een doosje bijgevoegd waar je kind de tut kan instoppen, waarna jij hem “begraaft” in de tuin. Als beloning plakt er de volgende dag een lichtgevende sticker in de slaapkamer. Hier zijn een aantal pogingen nodig geweest, maar uiteindelijk is het met dit doosje wel gelukt 🙂

 

6. Milan op het potje

(Kathleen Amant)

Het begint hier op een gesponsorde blogpost voor deze schrijfster te lijken, waarvoor sorry 🙂 Maar ook dit boekje focust op de stappen die voorafgaan aan het zindelijk worden, niet alleen op het potjestrainen zelf. Er is ook ruimte voor de emoties van het kind rond dit hele gebeuren, dus daarom zeker een aanrader!

 

7. Karel viert Sinterklaas

(Liesbet Slegers)

De Sint brengt elk jaar niet alleen snoep en speelgoed, maar ook veel spanning met zich mee. In dit boek wordt uitgelegd wat de Sint allemaal doet en hoe de kinderen daarop worden voorbereid.

Ook rond andere feestdagen (Kerstmis, verjaardag, carnaval, Pasen…) vind je uit deze reeks heel mooie boeken.

 

8. Tip de muis gaat naar de tandarts

(Trifora bvba)

De eerste keer naar de tandarts: voor veel kinderen een spannend moment! De leuke illustraties en grote letters maken van dit boek een toppertje. Ook voor de dokter of een ziekenhuisbezoek bestaan er nog vele leuke boekjes.

 

 

Hopelijk hebben jullie iets gehad aan mijn favorieten. Hebben jullie zelf nog een favoriet “mijlpaal”-boekje?

 

 

 

 

3 Antwoorden op “Kinderboeken die helpen bij belangrijke gebeurtenissen”

  • Tip de muis met stip op één hier thuis. Tip gaat naar de tandarts, Tip gaat naar de dokter, Tip wil niet opruimen, Tip is ondeugend. Als Tip het doet, doet J het ook.

  • […] Intussen gaan we zeker maandelijks. Het maximum van 15 boeken zorgt bij haar wel voor heel wat keuzestress. Meestal wil ze de boekjes al eens lezen in de bib zelf, zodat ze zeker goed gekozen heeft. En vaak passeren ook dezelfde boekjes de revue doorheen het jaar (Anna, Karel, Kaatje…) Toevallig allemaal hetzelfde genre, nl. alledaagse dingen die kleuters meemaken. Ik schreef er eerder ook al over. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *