Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Wat als twee introverte ouders een extraverte wervelwind op de wereld zetten?

Het was al geen geheim meer dat ik het ouderschap als introverte moeder soms wat moeilijk vind. Maar ook voor de papa is het niet altijd even makkelijk. Laat ons zeggen dat wij ervan uitgegaan waren dat twee introverte ouders technisch gesproken nooit een extravert kind op de wereld zouden kunnen zetten. Maar wat blijkt: min en min kan wel degelijk zorgen voor plus (of plus plus plus in ons geval).

Door je kinderen leer je jezelf kennen. Ik was me er eigenlijk niet echt van bewust dat ik introvert was, tot ik kinderen kreeg. Bij kind 1 viel het allemaal nogal mee: De Dochter was zelf vrij rustig, maar ze had natuurlijk nog niemand om ruzie mee te maken 🙂 En zoals het een echte lokbaby betaamt, volgde dus al vrij snel nummer 2. Laat ons zeggen dat dat nogal een wake-up call was. Vanaf een maand of 10 zat hij al in zijn dreumespuberteit. We dachten: yes, dan hebben we het ergste wel gehad tegen dat hij twee is. Boy, were we wrong!

Bijna elke foto die ik spontaan neem, weerspiegelt het karakter van mijn kinderen 🙂

Ik ben niet echt hoogsensitief (volgens de criteria uit zich dat op verschillende vlakken), maar ben wel heel gevoelig voor geluid en drukte. Ook De Man kan niet goed tegen het gebrul van onze twee welpjes. Helaas is rust en stilte met twee kinderen een utopie, dus hebben we doorheen de jaren manieren gezocht om daar beter mee te leren omgaan. Hier zijn onze tips:

 • Op rustige momenten naar drukke plaatsen gaan.

De kinderen doen niks liever dan uitstapjes maken. Hoe meer lawaai, hoe beter, lijkt het soms: binnenspeeltuinen, zwembaden, shows… Aangezien ze daar zo hard van genieten, doen we dat af en toe dan ook. Maar we letten er altijd op dat we niet op de drukste momenten (weekends, vakanties) naar zo’n dingen gaan.

 • Cancel the noise

Je kan hen niet verhinderen om lawaai te maken, maar je kan er wel voor zorgen dat je het lawaai minder hoort. In de auto mogen ze gerust irritante kinderliedjes meekwelen, ik zal dan wel podcasts luisteren. Een noise cancelling koptelefoon zou op elke geboortelijst moeten staan!

 • Doe van ‘ouderschap in ‘shiften’

Wij hebben het geluk met twee ouders voor de opvoeding te mogen instaan (mijn eeuwige respect voor alleenstaande of gescheiden ouders!) Afwisselen is dan de boodschap. Na hen een hele woensdagmiddag geëntertaind te hebben, duik ik het bad in zodra ik De Man zijn auto hoor parkeren. Omgekeerd springt hij op zijn fiets als hij te lang met hen alleen is thuis geweest. Daarin hebben we een goed evenwicht gevonden.

 • Doe vaker iets met één kind

Die tip heb ik hier al meermaals gegeven, maar het brengt echt rust in ons hoofd. Met één kind ergens naartoe gaan is vakantie 🙂

 • Trek de natuur in

Ter compensatie van die drukke activiteiten, vinden ze het ook wel eens leuk om te gaan wandelen, fietsen of naar een speelbos te gaan.

 • Doe dingen samen maar toch apart

Daarmee bedoel ik naast elkaar bezig zijn, bvb. zij puzzelen of kleuren en jij leest ernaast een boek. Ze zijn rustig bezig en eisen je aandacht niet al te veel op, terwijl je toch bij hen bent.

 • Regelmatig een nachtje wegbrengen

Wat zouden we zijn zonder de grootouders?

 • Plan rustmomenten in doorheen de hele dag

Een boekje voorlezen, een paar oefeningen uit een kinderyogaboek samen doen, rustige spelletjes zoals verstoppertje (als in: jij verstopt je ergens met een boek en de kinderen komen je zoeken) of een wedstrijdje om ter langst stil zijn.

 • Zet een trampoline in de tuin

Ideaal om hun energie kwijt te raken.

 • Doe extra lang over huishoudelijke klusjes waar je gratis white noise bij krijgt

Stofzuigen, de was plooien terwijl je naast de droogkast zit, stoomstrijken, je haar drogen… of voor diehards: stofzuig je huis eens met een kruimeldief 😉

 • Haal af en toe de batterijen uit het meest lawaaierige speelgoed

Vtech, ik heb er een haat/liefde verhouding mee.

 • Of beter: maak een aparte speelruimte. Bij voorkeur in een kelder.

We werken eraan! Een plek waar de kinderen al hun rommel mogen laten liggen en lawaai maken voor heel de buurt, zonder dat er iemand last van heeft. Je kan dit ook omdraaien: maak een ruimte voor jou in de kelder. Of zorg voor een plezante garage annex opslagruimte van chocola.

Ziezo, dat waren onze tips. Héél benieuwd naar die van jullie 🙂

3 Antwoorden op “Wat als twee introverte ouders een extraverte wervelwind op de wereld zetten?”

 • Ik ga dit onthouden voor als ik zelf ooit een kind heb. Ik vraag me soms af hoe ik dat ga doen, ik ben ook een introvert én hooggevoelig dus ben heel snel overprikkeld. Zo’n aparte ruimte voor mezelf met een voorraad chocola en chipjes ga ik sowieso wel fixen 😀

 • Je kinderen zijn echt een spiegel hé!
  Ik weet niet goed als J. introvert is of niet. Ze kan héél erg druk en enthousiast zijn, ook in groepen. Maar ze trekt zich wel enorm terug bij veel lawaai en fel licht en alles. Dan komt ze meteen dicht bij mama.
  Dat van die shiften doen wij ook. Toen we in de vakantie op reis waren, hebben we vaak iets alleen met J. gedaan, zodat de andere even alleen rustig kon lezen. Ik probeer dat nu ook beter aan te geven bij mijn man, dat ik echt nood heb aan alleen-tijd. Want de hele tijd ‘mama-mamatje’, daar wordt mijn hoofd heel erg moe van…
  Meer tips kan ik niet toevoegen eigenlijk, ik vind het een heel mooi lijstje! Benieuwd hoe onze kindertjes zullen evolueren 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *