Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Moederschip

Het ouderschap in… sportpictogrammen

Af en toe kom ik beelden of woorden tegen die me aan het ouderschap doen denken, ook al hebben ze er niets mee te maken. Omdat dit een vaak terugkerende stoornis in mijn hoofd is, heb ik er een aparte categorie voor gemaakt. Deze keer: het ouderschap in sportpictogrammen.

Er zijn ouders die zich vlotjes een weg banen door het opvoedlandschap. Als ik naar beneden ski van de kinderberg zonder de gepaste uitrusting (een opvoedboek of 300) , knal ik gegarandeerd tegen een paaltje. En met die uitrusting soms ook nog.

Je moet als ouder altijd alert zijn en in de startblokken staan om het gevecht aan te gaan met driftbuien, vuile kleren of speelgoed dat plots opduikt (een brullende dino als je je brooddoos uit je werktas haalt, om maar iets te noemen).

Het hoofd boven water houden is een absolute prioriteit in het ouderschap. Er zal af en toe iets (een bepaald idee) of iemand (de moedermaffia) zijn die je mee probeert te sleuren naar de bodem dus een goede zwemvaardigheid is essentieel.

In elk huishouden wordt de bal al wel eens misgeslagen. Gelukkig zijn er altijd nog genoeg andere ballen om opnieuw mee te beginnen.

En om al die ballen in de lucht te houden, is er heel wat kracht nodig. Vallen en weer opstaan is de boodschap!

Letterlijk te nemen. Gaan lopen is af en toe eens nodig. Of het nu weglopen is van je kinderen, je man of de zichzelf vermenigvuldigende wasmanden… elk excuus is goed!

Hier worden de degens gekruist, want opvoeden is getouwtrek. Tussen je eigen ideeën en die van je partner, jullie voorgeschiedenis, het karakter van je kinderen

De boog mag niet altijd gespannen staan: zorg voor voldoende ontspanning. Maak ruimte voor de dingen die jij belangrijk vindt.

En dan heel soms zijn er van die dagen dat alles op wieltjes loopt. Ze sliepen de nacht door en werden ook nog eens na jou wakker, er werden de hele dag geen bekers omgegooid of dingen afgebroken… koester deze topdagen 😀

8 Antwoorden op “Het ouderschap in… sportpictogrammen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *