Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Jaarlijkse gezinsfotoshoot – Tips voor een fotoshoot met kinderen

Sinds we met z’n vieren zijn (en dus compleet, mocht je je dat afvragen), wil ik graag jaarlijks een fotoshoot van ons gezin. Zo hebben we elk jaar een nieuwe foto om uit te vergroten op aluminium en deze aan onze fotomuur te hangen.

Vorige zomer deden wij een superleuke fotoshoot aan de oude treinsporen in As. Fotografen van dienst waren onze buren, die als hobby ook shooten.

 

We kozen bewust niet voor een professional omdat die ons en onze kindjes niet kent (het feit dat die ook nog eens superduur zijn, zit daar natuurlijk voor niets tussen :p). En aangezien ze allebei maar een korte aandachtsspanne hebben (lees: een kwartier), zou ik het zonde vinden om een professional daarvoor te vragen. Dit jaar was de vriendin van mijn papa het slachtoffer, aangezien zij ook een opleiding fotografie volgt en ze al heel mooie foto’s maakte op familiefeestjes.

Met kinderen en dieren kan je beter niet samenwerken, luidt een gezegde in de filmindustrie. Maar een familiefotoshoot zonder kinderen was toch niet je dat, dus besloten we goed voorbereid te werk te gaan. Want met een driejarige en een achttienmaandertje kan je maar beter een plan klaar hebben. Hier zijn onze tips:

 

  • Zoek een leuke locatie

Dat lijkt nogal evident, maar als je ergens bent met kinderen en er geen klap te zien valt, zullen ze sneller geïrriteerd raken. Vorig jaar was er genoeg te zien aan het spoor en konden ze op de treintjes of op de trappen van de uitkijktoren klimmen.

Dit jaar kozen we voor het kasteel van Alden Biesen, waar ze hun ogen uitkeken: water, tuinen, het kasteel zelf, bomenrijen… Alleen al daardoor waren ze toch (eventjes) rustig.

 

  • Bekijk welke kledij niet vloekt met elkaar

Je hoeft geen matchende outfits te hebben (al zijn die matching onesies nog steeds mijn ultieme doel voor de feestdagen), maar als je appelblauwzeegroen en pimpelpaars combineert, komt dat waarschijnlijk niet zo mooi over op foto. Een beetje afstemming mag wel.

 

  • Zorg voor voldoende pauzes en neem eten afleiding mee

Aangezien mijn twee varkentjes nog het meest kalm zijn als ze eten, leek het ons een goed idee om iets mee te nemen om te knabbelen. Ik was even vergeten dat het niet alleen de grootste vuilnisbakken maar ook de grootste knoeipotten zijn, dus ken je kind en hou ook daar rekening mee (een droge koek in plaats van een watermeloen bvb.).

 

  • Elk jaar dezelfde foto

Al sinds we getrouwd zijn, maken we jaarlijks op onze trouwdatum (13/09/’13) een foto in onze trouwkleren. De eerste keer stonden we aan onze bouw met een stiekeme zwangere buik, de tweede keer was De Dochter erbij, het derde jaar was er geen foto omwille van een niet-meer-zo-stiekeme buik waardoor ik mijn rits niet dicht kreeg, en het vierde jaar waren we met vier! Binnenkort is het alweer tijd voor foto nummer 5.

 

 

Het lijkt me heel leuk om een foto uit onze eerste shoot elk jaar weer opnieuw te doen. Ik denk dat we kiezen voor nummer 3 of 4 uit de reeks hierboven, dat lijkt me geweldig als ze 16 en 18 jaar zijn 🙂

 

  • Profiteer van de eerste tien minuten om geposeerde foto’s te maken

Op voorhand al een lijstje maken van een pose die je zeker wil proberen, is een must. Doe dit als eerste want daarna is het hopeloos en wordt het improviseren, wat zeker ook zijn charmes heeft.

 

  • Maak ook gewoon foto’s tussen “de poses” door

De mooiste foto’s zijn vaak die waar je niet poseert, dus wie weet wordt de ik-ga-hier-eens-mijn-banaan-over-mijn-mooie-kleren-uitsmeren foto een toppertje!

 

  • Hoop op het beste

Een lastige dag, tandjes, een sprongetje of er gewoon geen zin in… dat heb je allemaal niet in de hand. Hoop op het beste en probeer er iets van te maken. En anders kan je nog jarenlang lachen met “die ene shoot waarbij X. er geen zin in had”. Druk dan evenzeer een vergrote foto af voor aan de muur, het zal een straf zijn voor de rest van hun leven 😉

 

 

Benieuwd naar de rest van de foto’s? Het resultaat vind je later vandaag op de Facebook-pagina onder dit bericht!

 

Eén reactie op “Jaarlijkse gezinsfotoshoot – Tips voor een fotoshoot met kinderen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *