Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Moederschip

Vrijdag lijstjesdag! De favoriete gezelschapsspelletjes van mijn kleuters

Vrijdag is lijstjesdag! En lijstjes en ik, dat is een match made in heaven. Vooral genummerde. Vraag me niet waarom: iedere gek zijn gebrek. Daarom deel ik graag af en toe een lijstje met jullie. Deze keer: de favoriete spelletjes van mijn 2,5- en 4-jarige.

Gezelschapsspelletjes spelen, ik vind dat zelf pure nostalgie. Meestal bracht Sinterklaas er elk jaar eentje als gezinscadeau. Ik vind het zelf nog altijd heel leuk om “volwassen” spelen te spelen, maar dat is intussen al enkele jaren geleden. De laatste twee jaar staan vooral in het teken van kinderspelletjes. Maar eigenlijk vind ik dat niet zo erg. Er zijn zoveel toffe dingen op de markt!

1. Mijn eerste boomgaard

Dit is een Haba-spel, die staan erom bekend om educatieve en duurzame spelletjes te ontwikkelen. Mijn eerste boomgaard is een samenwerkingsspel, waarbij je kinderen samen tegen de raaf moeten spelen die de boomgaard wil leegpikken. Je kinderen leren kleuren en fruitsoorten en komen voor het eerst in contact met het principe van een dobbelsteen. Vanaf 2 jaar.

2. Knibbel knabbel knuisje

Een toppertje sinds deze zomer. Hun eerste spel met een echt spelbord, waardoor ze leren tellen en spelen met een pion. Om de beurt mogen ze iets van het huisje wegnemen, en soms komt de heks naar buiten. Dan moet je de buit terugleggen. Pret verzekerd!

3. Krokodil met kiespijn

Wie kent dit spel niet? De tanden van de krokodil om de beurt naar beneden duwen en hopen dat de bek niet bij jou toeklapt. Ze vinden het allebei nog iets te spannend, maar kijken wel graag hoe mama de tand indrukt die zij hebben uitgekozen.

4. Holle Bolle Big

Eén van mijn persoonlijke favorieten 🙂 Een varkentje dat teveel hamburgers eet, waardoor zijn buik openbarst. Ook hierbij leren ze de kleuren en tellen, want elke hamburger heeft een kleur en een cijfer, dat aangeeft hoe vaak ze op het hoofd van het varken mogen duwen. De buik zie je ook echt opblazen als een ballon, dit spelletje is heel leuk gemaakt.

5. Happie Haai

Een beetje hetzelfde principe als Krokodil met kiespijn. Eén voor één moeten ze een visje uit het speelbord (dat ook al de haai is) vissen, en na X-aantal verwijderde vissen, springt de haai op. Ook dit is nog wel een beetje spannend.

6. Toren van Pisa, of de omgekeerde versie: Pinguïn Panic

Bij deze spelen draait het om balans. Mannetjes op een toren zetten, of pinguïns eraf halen, zonder dat de boel instort. Heel goed voor hun fijne motoriek en ruimtelijk inzicht.

7. Uno junior

Wisten jullie dat dit alombekende kaartspel ook een junior-versie heeft. Hierop staan niet alleen de kleuren en getallen, maar ook dieren. Dat maakt het voor peuters ook al haalbaar om te spelen.

Wat zijn jullie favorieten?

4 Antwoorden op “Vrijdag lijstjesdag! De favoriete gezelschapsspelletjes van mijn kleuters”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *