Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Gedichtendag!

Vandaag is het gedichtendag! Rijmen en dichten zonder je gat op te lichten is niet helemaal aan mij besteed. Maar toen ik begon na te denken over alles wat rijmt op ‘moeder’ (en er dan ook nog eens mee te maken heeft), werd ik plots toch nog creatief. Bij deze dus mijn bijdrage aan Gedichtendag 2019.

 

1. Opvoeder

Moederen is in de eerste plaats opvoeden. Je moet ervoor zorgen dat deze mini-mensjes kunnen functioneren in een samenleving die niet alleen op hen gericht is. Plots zijn daar waarden zoals beleefdheid, respect en eerlijkheid die je moet aanleren aan een kind dat vooral zichzelf centraal stelt. Wat een uitdaging!

 

2. (Be)hoeder

Pas op, voorzichtig, dat is gevaarlijk… deze standaard zinnetjes die je nooit in je leven uitgesproken hebt, rollen er nu vlotjes uit. Vanaf het moment dat je kinderen hebt, ligt er plots overal gevaar op de loer.

 

3. Verbroeder

Moeder zijn zorgt er automatisch voor dat je met andere moeders gaat verbroederen. Je begrijpt mekaar en weet gewoon met één blik wat er aan de hand is. Ik schreef eerder al over de steun die ik krijg van mijn mama-Facebookgroep. Ik raad het nog steeds aan alle jonge mama’s aan!

 

4. Voeder

In het merendeel van de huishoudens is het de moeder die voor het eten zorgt. Boterhammen klaarmaken, bentoboxen in elkaar flansen en elke avond vers eten voorschotelen… Het hoort nu eenmaal bij het takenpakket 🙂

 

5. Goeder

Mama’s hebben altijd het beste voor met hun kinderen. Beslissingen worden genomen met hen in het achterhoofd. Je probeert altijd “te goeder trouw” te handelen.

 

6. Waspoeder

Spreekt voor zich 🙂 Je herkent het huis van een gezin aan een constant draaiende wasmachine.

 

7. Ziekenbroeder

Geschaafde knietjes ontsmetten, koorts meten, pleisters plakken… comes with the job!

 

8. (Ver)loeder

Ik wou dat ik het tegendeel kon zeggen, maar in mijn geval is moederen ook een beetje jezelf verloederen. En dat bedoel ik niet per se qua uiterlijk (wat de eerste tijd automatisch ook wel gebeurt), maar meestal zet je jezelf op de laatste plaats in het gezin.

 

 

Welke poëtische aanvullingen kunnen jullie nog toevoegen?

4 Antwoorden op “Gedichtendag!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *