Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Einde van de Week van de Pleegzorg – Pleegzorg in cijfers

De Week van de Pleegzorg is vandaag op zijn einde gelopen. Wat een rollercoaster aan reacties zijn er gekomen op mijn artikels! Zo leuk om te horen dat dit toch wel leeft in het land der moeders (en vaders!)

Als ik met mijn interviews ook maar één gezin heb weten overtuigen om pleeggezin te worden, dan is er toch weer een kindje minder aan het wachten op een plaatsje. Want “hoe zit dat dan met die wachtlijst?”, is een vraag die ik vaak krijg. Helaas, die krijgen we zomaar niet weggewerkt. Daarom heb ik als afsluiter nog enkele cijfers uit het jaarrapport van Pleegzorg Vlaanderen dd. 31 december 2017:

  • 6507 pleegkinderen wonen op dat moment in 5181 pleeggezinnen.
  • Ongeveer een derde van de kinderen bevindt zich in de leeftijdscategorie 0-3 jaar.
  • De helft van de plaatsingen gebeurt door de jeugdrechtbank. De andere helft is dus “vrijwillige” pleegzorg. In 15% van de gevallen is het het kind/de jongere of de ouder zelf die de aanmelding doet.
  • Slechts een derde van de kinderen wordt opgevangen in een zogenaamd “bestandsgezin” (een voor de ouders vreemd gezin). Dat wil dus zeggen dat tweederde van de kinderen in het eigen sociaal of familiaal netwerk (een tante, zus, juf, buurvrouw…) kan opgevangen worden. Veel mensen weten niet dat ook dat officieel kan gemaakt worden door pleegzorg.
  • De gemiddelde duur voor pleegzorgers van het bijwonen van een infoavond tot de komst van een pleegkind is 4-6 maanden.
  • Momenteel staan er op de wachtlijst van Pleegzorg Limburg meer dan 60 kinderen te wachten op een plekje in een gezin.

 

Ziezo, dat was het einde van de Week van de Pleegzorg. Ik kon deze kans niet voorbij laten gaan om mensen te doen nadenken over (of als ik een beetje mag dromen: mobiliseren voor) pleegzorg.

Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *