Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Hoe overleef je twee dagen Efteling met een peuter en een kleuter?

Er zijn zo van die uitstapjes waarbij je denkt: Ah ja, hiervoor heb ik kinderen gekregen 😀 Vorige week trokken we voor twee dagen naar de Efteling en het was geweldig! De hele dag door twee (of drie ;)) verwonderde snoetjes, het park voor ons alleen en prachtig weer. Een combinatie voor een topdag dus. Want, het moet gezegd: dit was voor ons eigenlijk een voorbeeld van derde keer goede keer. De eerste keer dat we als gezin naar de Efteling gingen, was het een bedrijfsuitstapje en was De Dochter nog maar net 15 maanden (lees: die leuke dreumespuberteit). Dat was niet bepaald een succes te noemen, en dat is nog zacht uitgedrukt.

De tweede keer gingen we in november vorig jaar. Toen was het een vennotendag en bleek deze te vallen op de eerste dag van de Winterefteling. Never again! We konden toen vier attracties doen op de hele dag, terwijl we die nu op een uurtje deden. Ik heb dus een paar tips verzameld waardoor het voor jullie van de eerste keer de goede keer wordt. Hier komen ze!

 

1. Kies het moment zorgvuldig

Sowieso zou ik nooit meer in het weekend of op een feestdag teruggaan. Tijdens schoolvakanties mik je best op een dinsdag of donderdag (maar liefst nog deze twee dagen buiten de vakanties om). Dan voelt het echt alsof je alleen bent in het park. Zelfs voor de toppattracties zoals Symbolica moesten we nog geen 5 minuten aanschuiven.

Houd ook rekening met schoolvakanties in Nederland en Duitsland, niet alleen die van België. Want vooral in het voorjaar kan dat nogal eens verschillen en zou je voor onaangename verrassingen kunnen staan.

 

2. Zorg ervoor dat je kinderen oud genoeg zijn 🙂

Uiteraard wil je al naar de Efteling als je nog maar net bevallen bent, maar je geduld zal beloond worden! Met een baby en een dreumes zou ik het nooit hebben aangedurfd, Dan ben je ook meer gebonden aan slaapjes, voedingsmomenten enz. Respect voor wie het wel doet 😉

 

3. Overnacht

Het was voor ons de eerste keer met overnachting, en het was fantastisch! Na een dag vol magie ook nog eens kunnen overnachten in een “kasteel” was de kers op de taart. We kozen niet voor het Eftelinghotel (het concept om allemaal op dezelfde kamer te liggen is hier een recipe for disaster) maar sliepen in Bosrijk. Daar hadden we een appartement met een aparte kinderslaapkamer. Slaapmutsjes en een voorleesboekje inbegrepen!

Doordat we er twee dagen waren, waren we ook niet gehaast om alles in één dag te proppen. We konden zo op dag 2 een halve dag door het sprookjesbos slenteren.

 

 

4. Neem een fietskar/dubbele buggy/bolderkar/… mee

Niet alleen voor de kinderen, ook voor de bagage is dit zeer handig. Want ook al zijn ze wat “groter”, je blijft toch wel wat meesleuren. Alleen al met eten hadden we een hele tas vol, en natuurlijk moest ook het meeneempotje mee.

Waarom een dubbele kar en niet gewoon afwisselen tussen peuter en kleuter? Het antwoord zit verstopt in deze foto:

(Thuis doen ze uiteraard nooit op hetzelfde moment een dutje, maar op verplaatsing dus wel)

 

5. Eten

Zorg dat er ten allen tijde eten binnen handbereik is. In een wachtrij kan je hen stilhouden met rozijntjes, tijdens de sprookjesshow waren er sandwiches en in de speeltuin moest er natuurlijk nog eens gepicknickt worden met fruit.

Oh, en houd al je folie/papiertjes/zakjes… bij tot als je Holle Bolle Gijs (of in dit geval Holle Bolle Baby-Gijs) passeert, dat zorgt ook weer voor een kwartiertje top-entertainment.

 

 

6. Minimale planning

De eerste keren gingen we onvoorbereid, waardoor we gewoon de attracties deden die we passeerden en daardoor de helft hebben gemist. Want het park is groot!

Wissel actieve attracties af met rustmomenten (sprookjesbos, shows, ijsje eten…) en attracties waarbij je moet aanschuiven met vrij toegankelijke dingen zoals speeltuintjes of het glijbanenhuis.

 

 

7. Single rider

Als je zelf ook de Efteling optimaal wil benut hebben, maak dan voor de attracties waar je kinderen nog niet in mogen gebruik van de single riders-ingang. Die wachtrij is veel kleiner, want je vult dan de lege plaatsen op. Je kan ook kiezen voor “babyswitch”, als jullie allebei de attractie willen doen. Dan wacht één ouder met kind(eren) aan de uitgang, terwijl de andere aanschuift. Als die de attractie heeft gedaan, blijft hij/zij bij de kinderen en mag de andere partner onmiddellijk instappen.

 

 

Voor ons was het deze keer dus een groot succes. Zo groot zelfs dat we het aandurven om volgend voorjaar naar Disneyland te gaan. En wie kijkt daar het meest naar uit denk je 😉

Gingen jullie al naar de Efteling met jonge kinderen? Welke tips kunnen jullie nog meegeven?

 

 

 

 

10 Antwoorden op “Hoe overleef je twee dagen Efteling met een peuter en een kleuter?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *