Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Dingen die ik leerde in mijn eerste maand als justitieassistent

Koekoek hier ben ik weer na een kleine pauze! Op algemene aanvraag: een post over mijn eerste maand als justitieassistent. Blijkbaar zijn jullie allemaal superbenieuwd naar dit beroep. Uiteraard zou ik graag in geuren en kleuren vertellen welke crazy dingen ik zoal meemaak, maar ergens voelt dat toch niet helemaal deontologisch verantwoord aan. Maar omdat ik ook niet wil voorbijgaan aan jullie nood, hier een kleine bloemlezing uit de dingen die ik de afgelopen maand heb bijgeleerd:

  • Dat er anno 2021 écht nog zinnen op papier worden gezet zoals “bijgevolg wordt verzoekt om de relatie tussen elk van voornoemde partijen te onderzoeken mede alsook de morele mogelijkheden zulks uitsluitend in het belang van de minderjarige” (dit kon evengoed in de middeleeuwen met ganzenveer neergeschreven zijn, me dunkt). Maar dus, zo’n opdrachten krijg ik en dan ga ik dat allemaal onderzoeken he.
  • Dat rechters niet altijd een toga dragen of even humoristisch zijn als op TV, wat een teleurstelling!
  • Dat 7u36 verdorie moeilijk te tellen werkuren zijn. Tel dat maar eens uit als je bvb. om 8.38 begint te werken.
  • Dat justitieassistenten ook aanwezig mogen zijn bij de reconstructie van een moordzaak. Slik.
  • Dat ouders in een vechtscheiding zo belàchelijk ver gaan dat het kind drie boekentassen moet hebben: één bij mama, één bij papa en één voor op de wisseldag. Triest.
  • Dat een parkeerbadge meestal ook toegang geeft tot de buitendeuren van de parkeergarage en dat het dan niet zo handig is om die badge in je auto te hebben liggen “want ah ja, dan kan ik ze nooit vergeten.” Oeps!
  • Dat je beter geen BH met beugel aandoet als je een cliënt in de gevangenis gaat bezoeken. #piep piep
  • Dat een bedrijfsrestaurant toch wel een ferme uitvinding is. Broodjes aan 1€, anyone?
  • Dat er zelfs bij vonnis een verblijfsregeling voor een hond kan uitgesproken worden.

12 Antwoorden op “Dingen die ik leerde in mijn eerste maand als justitieassistent”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Inhoud geblokkeerd