Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Dertigerspraat is terug!

Eén van mijn favoriete podcasts is terug! In juni werd, een jaar na de start van de podcast, de allerlaatste aflevering aangekondigd. Het einde van Dertigerspraat. Ik viel meteen in een zwart gat, want ik luisterde wekelijks naar deze podcast tijdens het lopen. Ik beveel hem nog steeds aan aan iedereen die mij podcast-tips vraagt, en ook aan wie dat niet doet 🙂 Ik werd dan ook euforisch toen de dames twee maanden later aankondigden dat het toch maar een grapje was geweest en ze klaar waren voor een tweede seizoen. Die dames, dat zijn Martje en Roosje. Beiden dertigers, afkomstig uit het Leuvense en nogal babbelziek. Het is een duo dat elke vrouw als vriendinnen zou willen hebben.

Na dit promopraatje ga ik eens beginnen aan wat ik in deze blog eigenlijk wilde zeggen, nl. dat ik sinds anderhalf jaar ook een dertiger ben.

Hoewel ik er aanvankelijk moeite mee had om 31 te worden, heb ik dit intussen helemaal omarmd. Toch blijf ik het een rare leeftijdscategorie vinden. Mensen trouwen nog op deze leeftijd, terwijl anderen alweer gaan scheiden of nog single zijn. Sommigen hebben elk jaar een andere job, terwijl anderen al van bij de start van hun carrière met hetzelfde bezig zijn. De ene bouwt, en de andere gaat het liefst op wereldreis. Dertiger zijn is verwarrend, omdat er nog zoveel mogelijk is en tegelijk toch ook al heel wat vastligt. Een dertiger zijn is voor mij de perfecte combinatie van enige ervaring en levenswijsheid enerzijds, en toch nog nieuwsgierig en onwetend genoeg zijn anderzijds. Ik denk dat dertigers ook veel nadenken, want afgelopen maand stond ik eens stil bij mijn dertigersmomentjes:

 • Ik drink fancy thee die niet in zakjes zit
 • Mijn servies past bij elkaar
 • Ik reinig mijn gezicht
 • Het lukt me om te sparen
 • Als ik een foto zie van een klasgenoot, dan vind ik dat die er super oud uitziet
 • Ik lees zelfhulp-boeken
 • Ik vind het absoluut niet erg om iets alleen te doen
 • Ik laat mijn haar kleuren (en moet daar een fortuin voor betalen)
 • Ik ben al dronken na drie wijntjes
 • Horen dat De Joepie ermee stopte, was een stukje van mezelf verliezen
 • De komst van de Euro ligt al negentien jaar achter mij!
 • Ik kan beslissingen nemen zonder daar dagen over te piekeren
 • Ik heb een menstruatiecup (iew! hoor ik mijn innerlijke zestienjarige roepen)
 • Ik werd euforisch toen Polly Pocket terugkwam
 • Ik ben in shock als ik hoor dat ik al dertien jaar weg ben uit het middelbaar
 • Soms draag ik nog eens van die topjes met spaghettibandjes, puur uit heimwee
 • Ik ging al eens floaten en vond dat zalig
 • Ik moet een week recupereren als ik een avond na 12u ga slapen
 • Ik ben fan van de serie Dertigers
 • Ik ga naar de autokeuring zonder een stresske
 • Ik eet spaghetti met vork en lepel
 • Eén van mijn favoriete uitstappen is naar de Ikea gaan
 • Ik betaal een lening af
 • Ik heb twee kinderen én ik kan hen in leven houden
 

Hebben jullie ook van die “ik ben precies ineens volwassen”-momentjes?

9 Antwoorden op “Dertigerspraat is terug!”

 • Thx voor de tip! Ik kende deze nog niet, maar ben wel heel benieuwd naar de podcast 🙂 Heb hem meteen al gedownload zodat ik morgen kan luisteren 🙂

  • Oh veel plezier! Ik ben echt jaloers op iedereen die er nog aan mag beginnen haha 😀 Heb die zelf ook pas na 6 maanden ontdekt en meteen gebingeluisterd!

 • Ik heb me meteen geabonneerd op de podcast. Woensdag eens naar luisteren tijdens het poetsen of strijken :-).
  Heerlijke dertigersmomentjes, al zijn ze zeker niet allemaal herkenbaar. Zo bestaat mijn servies nog altijd uit een samenraapsel uit allerhande bronnen, en hoef ik mijn haar gelukkig nog niet te kleuren (hoera voor lichtgekleurd haar, waarin grijze haren niet zo hard opvallen!). Maar inderdaad, volwassen voelen we ons wel met huis-tuin-kind én lening!

 • Mijn servies past al altijd bij elkaar…witte Ikea borden passen toch altijd bij elkaar?
  wat is polly pocket? Dat moet ik gaan googlen?

  je lijstje is grotendeels nog valabel voor veertigers ook hoor. Ik vind het vooral rustgevend dat vele grote beslissingen al genomen zijn (partner, werk, woning, gezinsuitbreiding, …) en als daar nog iets in wijzigt, niet allemaal meer tegelijk in een paar jaar tijd.

  • Haha maar zelfs wit servies kan heel hard verschillen qua vorm, randjes… polly pocket zijn die kleine doosjes met speelgoedmannetjes in 🙂
   En veertig zijn klinkt ook wel goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *