Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

De taal van kleuterjuffen

 

Nu ik al enkele maanden in de magische wereld van de kleuterklas mag vertoeven, leek het mij tijd voor een vertalend woordenboek kleuterjufs-ouders. Want volgens mij bedoelen zij iets helemaal anders dan hoe ik het hoor. Ik heb nog geen Luizenmoeder-scenario’s meegemaakt, maar in volgende situaties wist ik het toch ook even niet meer.

 

Situatie 1: verkleden

Ouders krijgen een briefje mee naar huis (de dag voor het Sinterklaasfeest) waarop staat: “Je kleuter mag morgen naar school komen in kleurrijke kledij.”

Wat ik denk dat er bedoeld wordt: Breng je kind naar school met (bvb.) een gele trui en een rode broek.

Wat er achteraf echt werd bedoeld: Koop een zwarte pieten-pak.

(Zowat de hele klas had dit aan. Hoe krijgen mensen het klaargespeeld om dit de dag ervoor nog te vinden?)

 

Situatie 2: vermoeidheid

Kind valt in de klas in slaap.

De juf zegt na school dat het helemaal niet erg is dat je kind in slaap valt in de klas. Ze heeft haar de hele middag op schoot genomen, want er is geen slaapklasje.

De verdoken boodschap die ik hoor (want het kan toch niet dat juffen zo’n engelen zijn??): “Ga halftijds werken of doe beroep op de grootouders zodat je kind halve dagen kan komen.”

 

Situatie 3: traktaties

In de infobrochure wordt gevraagd om een gezonde traktatie mee te brengen.

Juf: “Je hoeft je zeker niet verplicht te voelen om een gezonde, biologische, glutenvrije, lactosevrije traktatie te voorzien.”

Wat ik hoor: “Je maakt best een gezonde, biologische, glutenvrije, lactosevrije traktatie.”

 

Situatie 4: hulp van ouders bij schoolactiviteiten

Een school kan altijd wel wat hulp gebruiken: een pizzaslag, schoolfeest, opdrachten begeleiden voor het pietendiploma… Handen tekort!

Juf: “Wie wil, mag komen helpen op het kerstfeest.”

Wat ik dan denk: “Je neemt beter een dag verlof om te komen helpen op het kerstfeest.”

 

Situatie 5: je bent iets vergeten omwille van de drukte thuis

Een wc-rolletje meenemen, een bepaalde kleur die centraal staat die dag, een briefje dat nog niet ingevuld is… eens je kind naar school gaat, heb je als ouder evenveel huiswerk. Je kan uiteraard al eens iets vergeten in die hectische avond- of ochtendroutine.

Juf: “Ja hoor, ik begrijp dat 2 kinderen in huis best druk is. Breng [het gevraagde artikel] morgen maar mee.”

Wat ik denk dat de juf over mij denkt: “Hoe kan je zoiets kleins nu vergeten omdat je een druk gezin hebt? Ik heb hier elke dag 25 van die pateekes rondlopen mevrouw.”

 

En dat brengt ons naadloos bij mijn persoonlijke mening over deze ‘aliens’ : kleuterjuffen zijn heldinnen die hun eigen gewicht in goud terug verdienen. Maal vijf. Eindeloos respect voor deze madammen! (Of heren, maar die ben ik zelf nog niet tegen gekomen.)

 

 

 

 

 

5 Antwoorden op “De taal van kleuterjuffen”

  • hier hebben we ook wel af en toe eens de bedenking.. weeral iets dat verondersteld wordt altijd in huis te zijn.. NOT… en dan voelen we ons (ik toch – de mama met een zwak moedershart) schuldig dat we het niet in huis hebben of het in huis terugvinden als het net te laat is; of bewegen we hemel en aarde om het toch maar op tijd in huis te krijgen.
    eigenlijk moeten we dat toch niet doen… hebben we het niet, dan hebben we het niet… maar ja.. misschien is mijn kind dan wel de enige in de klas die dat niet mee heeft en dat willen we toch ook weer niet…
    loslaten, diep ademen en beseffen dat we vroeger ook niet altijd alles mee hadden en we ook groot geworden zijn… de eeuwige strijd tegen het schuldgevoel…

    • Oh ja heel herkenbaar, mijn hart brak als je dan achteraf foto’s ziet van alle verklede kindjes. Terwijl zij er zelf totaal geen last van had, en ook de juffen er geen probleem van hebben gemaakt ofzo 🙂 We leggen onszelf als mama’s weer zoveel druk op he.

  • Wij hebben gelukkig kleuterjuffen die de briefjes een paar dagen op voorhand meegeven én een onlinesysteem dat de avond ervoor datzelfde briefje nog eens in je mailbox dropt. En daarbovenop ook nog eens topkleuterjuffen. Hoera hoera driewerf hoera!

    • Kleuterjuffen zijn meestal gewoon ook toppertjes 😉 Je moet het maar kunnen, zo’n bende kleuters de hele dag entertainen, vaardigheden bijleren én je eigen geduld bewaren. Het zou voor mij niet weggelegd zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *