Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Moederschip

De leukste (gratis!) kinderpodcasts

Monkey see, monkey do. Ik heb het podcastvirus doorgegeven aan mijn kinderen en ik ben er blij om dat ze het ook een leuk medium vinden want: RUST IN DE AUTO, wie wil dat nu niet?! Aangezien de tijd van een discman met CD’s of een MP3-speler al lang achter ons ligt, moet het hippe kind tegenwoordig ook een podcast-app hebben. Er zijn veel betalende podcasts (bvb. van het Geluidshuis), maar daar doen we voorlopig niet aan mee want hun interesses veranderen nog veel te snel. Dus kom op met die gratis podcasts!

1. Ridder Muis

Welbekend van het TV-programma, maar dus ook in podcast-versie verkrijgbaar. Een tip: het zijn vrij korte verhaaltjes (5 minuten), dus zet er ineens een stuk of 10 op de playlist als je niet om de 5 minuten je arm wil verrekken.

2. Karel en Sjonnie

Verhalen over een hamster en giraf, die zo verschillend zijn maar toch de beste vriendjes. Opgepast! De intro blijft nogal hangen, die hebben we hier weken erna nog mogen horen 🙂

3. De avonturen van sokpop en Sarah

Sarah is de ‘knutselmevrouw’ van Ketnet en beleeft met haar knuffel verschillende avonturen. Deze is ook al leuk voor hele kleine kindjes omwille van de herkenbaarheid (regen, bang zijn…)

4. De fantaseerspelen

Deze podcast is een mini-reeks met maar drie verhaaltjes maar ze werden hier alle drie gesmaakt. Een verzinselpenseel, een magische drumstok en een brandend vulkaanzwaard kunnen je kind samen toch een dik halfuur boeien.

5. Oma Guus

Deze hippe oma is helemaal mee met haar tijd, er zijn afleveringen over corona en over facetimen met de kleinkinderen. Verhaaltjes en muziek worden gecombineerd, dat doet het altijd goed.

6. De sprookjes van Andersen

Welk kind hoort nu niet graag een sprookje? Het taalgebruik van deze podcast is wel vrij verouderd én Oer-Hollands. Houd je klaar voor vragen zoals: “Wat betekent grienen? Wat zijn duiten? Hoe gebruik je een tondeldoos?”

7. Nachtwacht

Dit is er eentje voor oudere kinderen, want net zoals het TV-programma kan Nachtwacht best eng zijn voor kleintjes. Maar hier is het de favoriet. Spijtig dat er maar 10 afleveringen zijn! Ze duren wel 20 minuten dus je geraakt er ver mee 🙂

8. Podkin eenoor

Dit was een van de eerste podcasts die hier werden ontdekt in 2020 toen we in volle lockdown manieren zochten om te kunnen thuiswerken met kinderen. Podkin Eenoor is gebaseerd op een boek en gaat over een dapper konijn dat avonturen beleeft. Net zoals bij de sprookjes is het taalgebruik een beetje vreemd, maar de inhoud van de verhaaltjes kon hen wel blijven boeien. Ik zou deze aanraden vanaf een jaar of 5-6.

9. Kaatje

Iedereen kent Kaatje, maar haar podcast is nog niet zo bekend. Vijf herkenbare verhalen zoals in bad gaan, naar de dierentuin, naar de kermis… De 4-jarige kan het nog een beetje boeien, de 6-jarige is er al wat te groot voor. Ideaal voor peuters en jonge kleuters denk ik.

10. Museumkriebels

En aangezien het ook eens iets educatiefs mag zijn: deze samenwerking tussen Het Geluidshuis en Gezinsbond neemt je kind mee naar plekken zoals Trainworld, het Zwin, het industriemuseum… Voor onze kindjes nog net iets te weinig interessant, maar wie weet hebben de groteren wel iets aan deze tip.

Luisteren jullie kinderen naar podcasts?

3 Antwoorden op “De leukste (gratis!) kinderpodcasts”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Inhoud geblokkeerd