Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Vrijdag lijstjesdag! De 10 beste boeken die ik dit jaar las

Vrijdag is lijstjesdag! En lijstjes en ik, dat is een match made in heaven. Vooral genummerde. Vraag me niet waarom, iedere gek zijn gebrek 😉 Deze week laat ik een eindejaarslijstje op jullie los: de 10 beste boeken die ik dit jaar las.

Het was heel moeilijk om een selectie te maken, want ik las dit jaar 52 boeken, een mooi gemiddelde van een boek per week dus. Dat is een heel pak minder dan de 68 boeken van vorig jaar, maar volledig te wijten aan een corona-leesdip. Mijn top 10 is een mengeling van fictie en non-fictie, van thrillers en romans.

1. Hoogsensitief ouderschap (Bieke Geenen)

Hét boek van dit jaar dat mijn zelfbeeld een beetje op zijn kop zette. Maar dat me tegelijk ook veel inzichten gebracht heeft. Ik ga het in 2021 zeker nog eens herlezen, en dat wil veel zeggen want normaal lees ik boeken geen twee keer (zoveel boeken, zo weinig tijd!)

2. Ongetemd leven (Glennon Doyle)

Op de valreep nog gelezen in 2020, want ik heb het nog maar net uit. Meestal word ik niet zo wild van overhypete boeken, maar deze stak er wél met kop en schouders bovenuit. Een perfect boek voor als je in een dertigerscrisis zit 🙂 Of voor iedereen die wil losbreken uit zijn leven.

3. De cactus (Sarah Haywood)

Dit verhaal gaat over niet veel meer dan een vrouw wiens hypergestructureerde en efficiënte leventje lichtjes op zijn kop wordt gezet. Ook al lijkt het op het eerste zicht een personage waarmee je weinig gemeen hebt, toch sluit je haar al snel in je hart als lezer. Aanrader voor fans van boeken over personages met een hoek af (zoals het Rosie-project of Eleanor Oliphant).

4. De ware (John Marrs)

Een licht verteerbaar verhaal, maar wel met een originele inhoud: op basis van een DNA-test je perfecte match vinden. Maar wat als dat iemand is die je niet had verwacht?

5. Vurig sensitief opvoeden (Nessie De Zitter)

In combinatie met nummer 1 kreeg ik met dit boek meer inzicht over het karakter van De Zoon. Heeft me al enorm geholpen om beter om te gaan met zijn pittige karakter.

6. Wie naar de sterren grijpt (Kristin Hannah)

Ik ontdekte dit jaar de boeken van Kristin Hannah en verloor mezelf er helemaal in. Hoe zij haar zinnen formuleert, ik kan er alleen maar van dromen. Het boek gaat over een ijzersterke vriendschap, die met heel wat uitdagingen te maken krijgt. Intussen is er een serie gemaakt, gebaseerd op het boek. In februari te zien op Netflix. Ik ga het zeker een kans geven, maar weet nu al dat ik mijn verwachtingen zeer laag zal moeten houden. Het is gewoon onmogelijk om zo’n prachtig boek in beelden om te zetten.

7. Kleine zwarte leugens (Sharon Bolton)

Ik denk dat ik dit boek ook al eens in een maandoverzicht heb aangehaald, omdat het zo hard was binnengekomen omwille van het morele dilemma: wat als je kinderen verongelukken en je beste vriendin daar de oorzaak van is? Ik kon me helemaal identificeren met de pure, rauwe emoties die in dit boek naar voor kwamen.

8. Vrouwen zonder genade (Camilla Läckberg)

Van Camilla Läckberg lees is alles wat ze schrijft. Haar boeken passen helemaal binnen mijn favoriete genre (domestic thrillers) en stellen me nooit teleur. Verschillende vrouwen met een problematisch huwelijk spreken af om elkaars echtgenoten te vermoorden, maar dat loopt een beetje anders dan gepland. Het boek deed me wat denken aan één van de leukste series die ik dit jaar zag (Why women kill). Topper!

9. Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen en je kinderen blij zijn dat jij het doet (Philippa Perry)

Ik heb al vele boeken gelezen over opvoeding, maar dit is het enige boek dat echt helemaal focust op de emotionele ontwikkeling. Verwacht dus geen praktische tips, maar eerder achtergrondkennis over waarom mensen doen wat ze doen en hoe dit van invloed kan zijn op je kind. Absolute aanrader, ik ga het vanaf nu aan elke pas bevallen moeder cadeau doen.

10. Mijn belofte aan jou (Colleen Hoover)

Een prachtig liefdesverhaal over twee mensen die samenkomen omdat hun partners hen bedrogen met elkaar. Het was het eerste boek dat ik van deze auteur las, en intussen heb ik er nog wel een paar verslonden.

Wat was het mooiste boek dat jij dit jaar las?

11 Antwoorden op “Vrijdag lijstjesdag! De 10 beste boeken die ik dit jaar las”

 • Die ‘Kleine zwarte leugens’ lijkt interessant, die ga ik eens opzoeken! En wattttt ik was al zot onder de indruk van 52 boeken en nu ontdek ik dat dat ‘weinig’ is hahaha.

  • Voor mij wel ja, ik lees normaal toch 5/6 boeken per maand. Maar door corona moest ik minder vaak op de trein zitten én ik heb ook een paar weken gewoon NIET gelezen, dan is er met mij echt iets aan de hand 😂

 • Lijstjes en boeken, aaaaah! Enkele las ik al, enkele liggen klaar, en er zijn er enkele aan mijn leeslijst toegevoegd. Bedankt voor je lijstje, want onze leessmaak licht meestal heel dicht bij elkaar :-).
  Mijn lijstje komt binnenkort ook online!

  • Ik kijk er al naar uit! Ik zie inderdaad ook altijd wel een paar gelijkaardige boeken bij jou terugkomen, of nieuwe boeken die ik dan meteen op mijn lijstje zet. Alleen aan al die vegan kookboeken moet ik me dringend nog eens wagen want om één of andere reden komt het er maar niet van 😀

 • Wow zoveel boeken dat je leest! Echt zalig, bij mij komt het er precies ook niet van, net zoals de podcasts.. dat wordt alvast mijn goed voornemen voor volgend jaar! Het ziet er alvast een leuk lijstje uit, bedankt om te delen!

 • Ik heb dat nog maar net uit gekeken maar ik was al vergeten dat Why women kill mijn favo serie van het jaar was! De Cactus ga ik op mijn leeslijstje zetten. Hoogsensitief ouderschap kreeg ik van mijn vriend (allez, van de sint eigenlijk 😉 ) maar ik ben dus nu nog bezig in Ongetemd lezen dus die wil ik eerst uit. Ik vond het begin al wel fijn om te lezen maar nog niet wauw, maar dat komt waarschijnlijk nog. Hoop ik? Hoge verwachtingen alleszins!

 • Vrouwen zonder genade klinkt tof!! Ga ik op het lijstje zetten (aaaaltijd dat lijstje hè). Mijn favoriet boek was Daar waar de rivierkreeften zingen maar daar moet ik bij jou niet mee afkomen haha.

 • Oh wat een heerlijk lijstje! Ik deed terug heel wat inspiratie op 🙂 Mijn lijstje verschijnt binnenkort trouwens. En ook wel, stiekem toch wat jaloers op 52 boeken. Hoe doe je dat? Want ik raak precies niet verder dan ergens in de dertig (wat ook wel mooi is natuurlijk :-))

  • Haha net zoals bij de podcasts: als je mij ziet, ben ik aan het lezen óf luisteren 😀 Sowieso een uur voor het slapengaan ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *